Bloggen met (maar) een beetje sarcasme

Maandag 31 oktober 2016

Maandag 31 oktober 2016

Klok
Geboren en getogen in een huis met een geschifte hoeveelheid klokken is het 2 keer per jaar best een dingetje, dat verzetten van die tijd. Al die krengen moesten op tijd gezet worden, maar ik vertikte het. Ik deed de klokken in mijn slaapkamer en daar bleef het bij.

De zomertijd is ingevoerd om de uren dat het licht is beter af te stellen op de tijden die de mens wakker is, dit om kaarsen en nu elektrisch licht te besparen. De zomertijd werd al eeuwen besproken maar effectief ingevoerd in de Eerste Wereldoorlog naar goed Duits gebruik. Het is nog eens afgeschaft en weer ingevoerd in 1977 en inmiddels doen 70 landen mee met dit gebruik. Het idee dat er minder elektriciteit gebruikt zou worden zal best een kern van waarheid hebben, maar nu doen tig huishoudens eind van de middag hun verlichting aan. Dan kost het toch nog steeds stroom? Daarnaast zijn de boeren ook niet per definitie blij met deze situatie, heb nog nooit een koe met horloge gezien dus die moeten ook gewoon om de ‘normale’ tijd gemolken worden.

Inmiddels woon ik al jaren niet meer thuis, verzet alleen de klokken in m’n huisje ze zijn tenslotte van mij. Toch ben ik niet blij met dat gekloot met die uren. Vorig jaar had ik een (hele lange) nachtdienst en ook dit jaar ben ik weer lekker uit m’n ritme. Moe, geen honger, niet op gang komen. Dat komt allemaal weer goed, als ik over een paar weken mijn innerlijk klok ook op tijd heb gekregen.

Reader Comments

 1. Ik las in de krant dat het meer geld kost dan het opbrengt. En dan heb je nog mensen die helemaal uit hun bio-ritme raken en daar serieuze problemen mee krijgen, zoals de Hulk.
  Afschaffen die zomer/wintertijd!
  Lieve groet

  1. Ochja Hulkie…hij, jij en ik zijn de enige niet. Begin er weer aan te wennen maar das alleen maar omdat ik onregelmatig werk gewend ben.

 2. Afschaffen dat gedoe met die tijd. Het levert gewoon helemaal géén winst op want wat je aan de éne kant wint verlies je aan de andere kant. Maar ik heb er niet héél veel last van moet ik zeggen.
  Het lastigste vindt ik dat je als je vroeg in de morgen nu wéér een periode door moet dat je in schemering van huis moet.

  1. Ja precies, ik heb nu nachten ik ga naar bed als het donker is en komt eruit en dan is het weer donker…

 3. ben blij dat ik er nooit last van heb maar van mij mogen ze het afschaffen want veel mensen hebben er last van

 4. Last heb ik er niet echt van, maar ik hoef ook maar zelden echt vroeg op of zo.
  Maar van mij mogen ze gewoon die zomertijd voor altijd invoeren hoor!
  Ik moet nog 2 klokken, maar dan moet ik op een stoel gaan staan en daar heb ik ff geen zin in.
  Maar… in mijn autootje heb ik de tijd de volgende dag al goed gezet… dat duurt vaak veel langer.. ;-)

 5. Door de lucht gedragen

  Onze antieke bim-bam klok heeft haar slingerbeweging opgegeven.
  De tijd heeft haar deze nacht om half twee een laatste slag gegeven.

  Roerloos hangt de slinger achter kunstig schuin geslepen glas.
  Stil staat het koperen radarwerk dat voor ’t oog verborgen was.

  De viertonige klanken, door de lucht gedragen
  zullen niet langer de minutenlange stilte verjagen.

  Het naar bijenboenwas geurend opgewonden stuk
  vertikt het verder te lopen zonder spiraalveer druk.

  Door sleet, tussen tandwieltjes gevangen
  blijft de tijd onbeweeglijk in ons klokje hangen.

  Jouw klokkenverhaal deed me denken aan een oud spinseltje van mij, Liesbeth. :)
  Lenjef

 6. Ik heb nu inderdaad ook nog steeds een wintertijdjetlag, haha. Ik weet nog wel dat een vriendin van mij van vroeger altijd een horloge droeg, en wanneer we dan in de zomer vroegen: “hoe laat is het?” ze altijd zei: “Het is 5 uur…. in de wintertijd!”

 7. de tijd gaat zijn gang Liesbeth

  zomer- en wintertijd veranderen er niets aan..

  mijn biologische klok zegt me dat we dit systeem beter zouden afschaffen

  leuke foto heb je er bij geplaatst

 8. ja Liesbeth
  dat wordt zeker wat afzien , maar ik ga er voor
  en heb mezelf ook al iets moois in het vooruitzicht gesteld
  een nieuwe camera :)

 9. ben het ook helemaal met je eens. Afschaffen die klote zomertijd. Het levert 2.5 euro per persoon per jaar op in 1977 was dat nog 22 euro. Mijn innerlijke klok draait gewoon verder dus ben normaal wakker veel te vroeg dus

 10. ben het volkomen met je eens
  en de tijd die we NU hebben is de tijd van oorsprong , zeg maar standaard tijd
  die zouden ze NOOIT meer moeten veranderen
  je had het over boeren die niet blij waren
  nu als vee verzorger tot ’79 , weet ik dat wij de koeien een half uur tijd gaven
  om zich aan die rare politie frats aan te passen , dus half uur later of eerder melken enz
  heden ten dage is het nergens meer voor nodig , dus schaf af ;(
  slaap wel

Comments are closed.

You cannot copy content of this page