Maandag 3 juli 2017

Achterom? Als het aan mij ligt gaat het hek dicht.

Achterom
Dat ik als importbrabo wel eens val over Brabantse gewoontes, is niets nieuws. Ik heb niets met carnaval, ben ook geen fan van worstenbroodjes en dat mensen niet gewoon de voordeur gebruiken das dus ook al jaren niks voor mij. Sta je in je pyjama of minder een kop koffie te brouwen loopt opeens de postbode achterom de tuin in om een pakketje af te leveren. Leuke vent maar sindsdien controleerde ik elke avond de poort. In mijn eigen behuizingen die volgde was dat probleem snel opgelost, ik woon hoog en achterom bestaat niet tenzij iemand vliegend komt.

Bij Frans is dat anders, hij woont in zo’n echt Brabants dorp. Inclusief muziektent, kroeg en kapel om de hoek. Mooi, maar iedereen is gewend zó om het huis te lopen. Ik denk dat ze de voordeur nog niet eens kunnen vinden. Nou ben ik als import niet vreemd met het verschijnsel, maar ik begrijp maar niet dat er niet ff iets geroepen word, ‘vollek’ ofzo. Op mijn fietstochten in de omgeving kwam ik wel eens een flinke plensbui tegen en ook ik fietste dan heel brutaal zo de stal in. De hond was meestal niet snel genoeg met reageren zo graag ontweek ik de regen.

Maar daarna vergewiste ik me ervan dat ik was opgemerkt en het is me dan ook nooit gebeurd dat ik de regen weer ingestuurd werd. Zeker de achteraf gelegen boerderijen met hun bewoners waren wel gediend van wat bezoek. Maar zo in een dorp is dat toch anders. Ze fietsen gewoon achterom en als je net ff niet oplet stampen ze zo de keuken in, hoe vroeg het ook is. En dat is knap waardeloos als je je nog niet had aangekleed. Ik stuurde het bezoek uit fietsen en zei tegen Frans; Als het aan mij ligt gaat het hek dicht!

14 thoughts on “Maandag 3 juli 2017”

 1. minoesjka2 schreef:

  Nou, daar zou ik ook erg aan moeten wennen hoor, dat iedereen zo binnen loopt. Ik blijf geloof ik maar gewoon in de stad, bevalt me beter hahahaha

 2. Michel schreef:

  Wij hebben een hek achter het huis dat altijd dicht zit. Voordat die er was, kwam iedereen achterlangs (tot mijn grote ergenis). Op de 1 of andere manier lijken mensen te denken dat ze een streepje voor hebben als ze via de achterdeur ‘mogen’ komen.

 3. Regenboogvlinder schreef:

  Kan het me levendig voorstellen. Ik heb 7 jaar in Brabant gewoond en bij was de voordeur altijd op slot als ik achter op het terras was. Vonden de Brabanders om me heen in het begin ook gek..

 4. Mrs. T. schreef:

  Hier komen bekenden gewoon allemaal achterom. De postbode niet hoor. En collectanten ook niet.

 5. Rob Alberts schreef:

  Ik begrijp jou volkomen.

  Vriendelijke groet,

 6. Henk Jonkvorst schreef:

  Waarheen leid de weg is een beetje de vraag die deze mooie foto oproept :)

  1. VillaSappho schreef:

   Das ook wel de goede strekking. Foto is genomen in een glooiende omgeving.

 7. rietepietz schreef:

  Dat zou mij ook niets lijken, maar stadsbewoners doen al sowieso niet verstandig met welke deur dan ook open te laten staan.
  Wij hebben al niet eens een achterom, wel zo rustig.

  1. VillaSappho schreef:

   Nee klopt, die deur is ook niet altijd open alleen als we er zelf zijn. Zelf reageer ik nog niet op de bel.

 8. Edward McDunn schreef:

  De boel niet op slot hebben, kon vroeger nog, en een touwtje uit de brievenbus voor de kids.

 9. Sjoerd schreef:

  Ik kan me er wat bij voorstellen. Je kunt natuurlijk ook gewoon de achterdeur op slot doen… Overdag maakt het me overigens niets uit als dat gebeurd. Helaas kan het hier niet meer door al het “vreemde” volk wat er rondloopt.

 10. Matroos Beek schreef:

  Bij ons kwam iedereen, en vooral de koerier, zomaar langs achter. Ik vond het vervelend om ‘verrast’ te worden. We hebben een poort met bel gehangen met de melding ‘hier bellen’- geen verrassingen meer…

 11. fietszwerver schreef:

  je vond er een mooie poort bij
  ik vind het nog verbazend mooi , dat het daar nog kan
  ik weet van het dorp in Friesland waar mijn moeder van komt , en ik mede opgroeide , was het net zo
  maar ze liepen net zo makkelijk de voordeur binnen want die zat nooit op slot
  nu kan dat niet meer , zo men zegt door te veel ” vreemd ” volk

 12. natuurfreak schreef:

  Bij mij kunnen ze niet achterom.Gelukkig heb ik dit probleem kind want ik kan verschrikkelijk schrikken en zo de onverwachte bezoeker wel eens de schrik op het lijf kunnen jagen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *