Maandag 26 september 2016

Eén van de kinderen tijdens de herdenking in Mierlo-Hout

Enerverende week
Het kwam zondag al ter sprake of ik zin had mee te gaan om te fotograferen bij de andere herdenkingen in de omgeving. Uiteraard zei ik ja en zo zat ik van de week meer in die geweldige Willys Jeep dan op de bank.

Donderdag was ik in Mierlo-Hout, de plaatselijke school heeft het nog redelijk nieuwe monument geadopteerd en op de middag voorgaand aan de herdenking hebben de kids van de hogere groepen speciale lessen over de oorlog. Ze houden aansluitend een ceremonie bij het monument en stappen dan in de gereedstaande voertuigen. Achterop de jeep kwam een lieve knul zitten die zichtbaar genoot van de rit. Hij zat dan ook als prins carnaval bovenop en vond het bovendien wel prima zo alleen. Er werd driftig met vlaggetjes gezwaaid en onderwijl genoot ik van die blijdschap van die kids. De rit ging naar het verderop gelegen ereveld waar hen ook wat lesmateriaal aangereikt werd. Je ziet het besef doordringen en ze waren dan ook doodstil.

Ik keek vanaf een afstandje toe en genoot ondertussen van het gezelschap behorende bij de voertuigen. Waar ze zondag hier en daar nog wat afstandelijk deden, ontdooide de meesten. De kinderen kregen wat te drinken en stapten weer in de wagens. Uitgelaten na zoveel heftige informatie, zwaaide ze uitbundig naar de omstanders en waren weer kind zoals het hoort. En toch weet je dat er iets is blijven hangen, ik zag het in de ogen van de knul die achterop zat en ons uitbundig bedankte voor de rit.

Bagpiper in kilt tijdens bevrijdingsceremonie.Na een welverdiende dagrust werd ik wederom verwacht plaats te nemen in de Jeep (wat een ongelofelijk straf!) nu voor een herdenking en rondrit in Nuenen. Op het Stadhuisplein werd het bevrijdingsvuur opgehaald, deze fakkel staat centraal, het vuur heeft een olympische tocht afgelegd vanuit Bayeux in Frankrijk, de tocht is vergelijkbaar met tocht van de geallieerden. Zo staan de fietsers die voor de stoet uitrijden voor de enorme inspanning en de voertuigen voor de geallieerden.
Ik genoot van de sfeer, op het plein werd er ingezongen voor een evenement, ik fotografeerde wat en liep af en toe terug naar Frans die de neus van zijn Jeep inmiddels als tafel voor een zak patat gebruikte. Ik genoot van de grote opkomst en saamhorigheid, toen ik geheel onverwacht ‘Het Dorp’ van Sonneveld hoorde. Met een glimlach droogde ik m’n tranen, voelde de hand van Frans op m’n schouder en bedacht me wat een inspannende en bijzondere week ik had. Die herdenkingen blijven me raken, dat samen met alle nieuwe gezichten en nachtdiensten tja dan merk je opeens dat je gewoon moe bent. Onderwijl dat geweldige nummer van hel vervloekend sprong ik in de Jeep deed wat ik altijd doe, fotograferen.

Dat fotograferen is best nog gevaarlijk. Bij een redelijk scherp bochtje keek ik naar één van de fietsers die naast de weg stond en moest me aan Frans vastgrijpen. Het is echt leuk, geen gordel, deur of dak pffffff dat scheelde niks. Gelukkig stonden we verderop stil, de zon zakte en ik genoot van de mensen de voertuigen en toen begon één van de re-anactors te spelen. Amazing Grace op bagpipe, ik fotografeerde en filmde hem en heel even kon ik me voorstellen hoe prachtig dat geluid moet hebben geklonken voor de mensen die door de Engelsen bevrijd werden.

We reden ererondes door het dorp en terwijl ik me eigenlijk bedacht dat ik wel lekker zat in die Jeep begon het volkslied. Goed opgevoed als ik ben stapte ik galant sprong ik lenig, klungelde ik de Jeep uit. We dronken nog een kop koffie en toen vond ik het tijd om naar huis te gaan, niet omdat het moest maar gewoon omdat ik moe was en heel heeel graag een poosje op de bank wilde hangen om bij te komen van deze mooie enerverende week.

De foto’s van de herdenking in Mierlo-Hout zijn hier gepubliceerd.

10 thoughts on “Maandag 26 september 2016

  1. Wat een grandioze ervaring zeg!! En wat zal jij een foto’s gemaakt hebben zeg!
    En ja, zo’n doedelzak hoort erbij hé? Trouwens wist je dat het spelen erop nog moeilijk is? Vorige jaar in Frankrijk heb ik het eens mogen proberen, na lang proberen kreeg ik er geluid uit, maar het leek wel of ik een kat aan het vermoorden was, dus ben maar gauw gestopt hahahaha

  2. Mooi dit. Via mijn werk ook veel contact met scholen die monumenten geadopteerd hebben en in september gaan alle groep achters ook naar Best naar het museum. Belangrijk dat de jeugd dit meekrijgt.

  3. Dat deed mij eraan denken. Ben je ooit al in Ieper bij de Menenpoort geweest? De militaire begraafplaatsen in de Westhoek… het oorlogsmuseum… Zo beklijvend… Gaat wel over WO1, niet over 2.

    1. Niet geweest maar WO1 is dan ook niet mijn onderwerp. Thanks voor de tip trouwens, als ik eens in de buurt ben zal ik er wel heen gaan maar anders niet.

Comments are closed.