Maandag 23 november 2015

Een paar van de bolwoningen van Dries Kreijkamp te vinden aan het Bollenveld Den Bosch

Bossche bol
O lekkerbek zal je wel denken hè? Nope de eetbare versie ervan mag je houden als ik er maar aan denk word ik al misselijk. Die ‘dingen’ op de foto kwam ik tegen toen ik een maanden geleden zocht op ‘bollenveld’ uiteraard was ik toen met die kleurrijke velden bij Lisse bezig. Dit zijn bolwoningen. Ze zijn ontworpen door Dries Kreijkamp en zijn te vinden aan de straat Bollenveld in Den Bosch. Doen ze je ergens denken aan de kubuswoningen in Helmond en Rotterdam? Dan ga je qua gedachte helemaal de goede kant op! Het zijn namelijk beide paalwoningen.
Deze bolwoningen zijn gebouwd in 1984 als laatste woningen voor ‘experimenteel bouwen’. Een subsidiepotje ter bevordering van woonexperimenten voor nieuwe indelingen of sociale experimenten. Bij deze woningen ging het vooral om de vorm. Daarbij zijn ze energiezuinig omdat de wind makkelijk om het huis blaast, wat er helaas ook voor zorgt dat de bol in de zomer vreselijk warm kan worden. Naast de bol hebben de bewoners nog een berging die pas jaren later toegevoegd is.
De woningen zijn niet groot, maar 25 vierkante meter. Daarnaast hebben ze een doorsnede van 5,5 meter. Via een cilinder van 3 meter doorsnede kom je op de eerste verdieping waar zich de slaapkamer bevind, daarboven de wc en badkamer en bovenin bij die grote ramen dat is de huiskamer. De vloer van die huiskamer zie je terug aan de buitenkant die rand daar, daar loopt de vloer. De huizen staan hier op palen maar kunnen met een kleine aanpassing ook op het water drijven, zo licht zijn ze. De 50 woningen zijn gemaakt van cement, glasvezel en prefab beton. En alhoewel ze er hier goed verzorgd en schoon uitzien waren er toch een hoop technische mankementen. Zo erg zelfs dat er serieus gedacht is aan het afbreken van de woningen.
Gelukkig hebben ze dat niet gedaan, want deze woningen zijn net zoals de kubuswoningen wereldberoemd, uniek en zoals je wel kan zien ook fotogeniek.

6 thoughts on “Maandag 23 november 2015

  1. Het ziet toch een beetje uit als een ruimtecapsule. Erg comfortabel lijkt het me niet met die 25m2.
    Dat is maar iets groter dan mijn woonkamer.

    1. Ik heb een klein huisje maar de beelden die ik van die bollen heb gezien spraken me ook niet aan

Comments are closed.