Maandag 21 september 2015

De Achelse kluis is een abdij net over de Belgische grens in Achel. Het is vooral bekend van Achels bier wat wordt gebrouwen door de monniken.

De Achelse kluis is een abdij net over de Belgische grens in Achel bij Valkenswaard.

Al in 1656 bevond zich in deze omgeving een grenskerk voor Nederlandse katholieken toen katholieke diensten verboden waren. Het oudste deel van de abdij staat op Belgische grond en is in de jaren uitgebreid, de gemeenschap groeide. De officiële benaming van de abdij is Sint-Benedictusabdij van Achel.
Tegenwoordig is de abdij vooral bekend van de aangesloten winkel waar een keur aan bieren te koop is. Waaronder het alom bekende Achel, het trappistenbier wordt binnenshuis gebrouwen de opbrengsten worden gebruikt om de monniken in hun levensonderhoud te voorzien.
De Achelse kluis ligt te midden van prachtige landbouw gronden en natuurgebieden zoals de ‘Leenderheide’ in Nederland en ‘Achelse Kluis’ in België. In de omgeving ligt een keur aan wandel- en fietsroutes die ook bij mij al jaren geliefd zijn.
Dat ik van oorsprong niet uit dit deel van het land kom is al bekend. Ik kreeg in deze omgeving een relatie en ben samen gaan wonen. Zodra het weer het maar toeliet zat ik op de fiets in dit gebied. Die relatie heeft geen stand gehouden, mijn liefde voor deze omgeving wel.

Photo Challenge Frame within a frame.

4 thoughts on “Maandag 21 september 2015

    1. Als je hier in de buurt bent zal in je deze en mijn ander favoriet laten zien, tenminste dat zijn de Brabantse favo’s. De ander ken je al.

Comments are closed.