Maandag 19 december 2016

De Oudegracht van Utrecht.

Utrecht
Het was alweer maanden geleden dat ik een dag weg was met de trein. Uiteraard ben ik onderweg met die trein ergens heen en deze keer werd dat Utrecht. De stad die ik alleen ken van vertraging, omreizen en uitgevallen treinen. De stad van een nachtje doortrekken en de stad van waar dat station altijd zo’n zootje was. Na een voorspoedige reis kwam ik aan op het station. Het station dat inmiddels klaar is, alle sporen zijn hek- en zandvrij de bouwvakkers zijn overigens niet ver weg. Buiten is het nog lang niet klaar. Het station is mooi geworden, denk ik, er liep zoveel volk door de hal dat ik het niet echt goed kon zien.

Utrecht station.Utrecht is nooit zo erg mijn stad geweest, het is ook zeker 8 jaar geleden dat ik echt eens in Utrecht was. Toch is het een stad waar je alle kanten mee op kan. Musea zoals het Spoorwegmuseum en het Speelklok museum heb ik (lang geleden) vaker bezocht, maar dit rondje Utrecht zou anders worden. Geen musea, want ik wilde de stad zien. Zo leerde ik al snel dat Hoog Catherijne niet leuk is om te winkelen. De leuke winkeltjes kan je vlakbij de Dom vinden, de Zadelstraat en Twijnstraat bijvoorbeeld. Uiteraard waren die straatjes ontzettend druk zo vlak voor de kerst, maar de sfeer was prima.

Als vanzelf fietste ik langs het Janskerkhof, klinkt misschien ongezellig maar de bloemenmarkt bruiste van de gezelligheid. Geen overdreven kerstlichtjes maar gewoon een bloemenmarkt zoals je die verwacht. Ik kon er helaas niet zo heel lang blijven omdat er kerstbomen werden uitgeladen. Ben ik nogal allergisch voor, ik fietste dan ook met jeukende ogen weg. Aan de overkant van de weg ligt het Neude, een sfeervol plein om wat de drinken en eten. Scoorde er een goddelijke koffie to go, maar toen ik ruim voor sluitingstijd terugkwam werd er al geen koffie meer geschonken. Vreemde service waar ik geen reclame voor ga maken.

Ik zwierf verder door de stad vond het Pandhof van de Domkerk en liep daar net als vele toeristen rond. Dit pandhof, een ommuurde tuin naast de kerk, zag er zo winters wat troosteloos uit maar juist die grauwe sfeer deed ook weer iets. De Dom ligt hier vlakbij, deze bijzondere kerktoren is 112 meter hoog en daarmee de hoogste toren van Nederland. Het was hier dat ik me realiseerde dat Utrecht een mooie stad is, divers ook. Want behalve de Dom heb je hier ook DOMunder, waar je de archeologische resten van 2000 jaar Domplein leert kennen. Deze experience is nog redelijk nieuw en daarom druk bezocht. De rij was lang en er werd door personeel afgeraden in de rij te gaan staan. Maar de mensen die eruit kwamen waren allemaal enthousiast. Ik zwierf verder.

De Dom gefotografeerd vanaf het NeudeDoor een foute inschatting kwam ik in de drukke winkelstraten terecht. Lopen was hier al amper mogelijk laat staan met een fiets naast me. Ik ving een glimp van De Winkel van Sinkel een prachtig pand wat dienst doet als Grand Café. Dit prachtige oude gebouw was ooit een warenhuis waar ze alles hadden. Daar komt die uitspraak ook vandaan. Nu hebben ze in die omgeving nog steeds alles alleen in heel wat meer winkels en iedereen moest erheen. De drukte was vreselijk en ik maakte dan ook dat ik wegkwam.

Even later fietste ik langs de zo bekende Oudegracht, vroeger werd hier handel gedreven. En eigenlijk nog. De werven en werfkelders zijn bijzonder en bekend, in deze ruimtes zijn verschillende horeca bedrijven en winkels gevestigd. In de zomer varen hier enorm veel boten en staan de smalle kades vol met terrassen. De Oudegracht is twee kilometer lang en loopt door de hele stad, tussen zonsondergang en middernacht zijn de gewelven prachtig verlicht en kan je een route door de stad lopen. Daar heb ik niet op gewacht, want ik bezocht nog wat bijzondere dingen en locaties in Utrecht en moest er minstens zoveel overslaan omdat het tijd was naar huis te gaan, maar ik kom terug als de dagen langer zijn, als het minder druk is en wanneer het stationsgebied ook klaar is.

13 thoughts on “Maandag 19 december 2016

 1. in de Zadelstraat is een bijzonder aardige galerie, Carré d”Artistes, waar de prijs van schilderijen wordt berekend naar formaat. Je kunt voor redelijke prijs een authentiek kunstwerk kopen, ook stadsgezichten van b.v. Utrecht.

 2. Ik ken Utrecht ook niet echt goed. Woonde vanaf 1982 in de provincie maar trok altijd meer naar Amsterdam. Meer waar mijn roots vandaan komen. 7 jaar in Brabant gewoond en nu weer in de provincie Utrecht.
  Met de fiets ben ik er in 20 minuten.. Maar het trekt me niet. Maar je hebt er een leuk logje van gemaakt, ik ben ook weer wat wijzer.

 3. Wij zijn er ook al geweest en ik vind Utrecht een super gezellige stad, in ons ogen is het precies ‘Klein Amsterdam’.

 4. Utrecht is de fijnste stad om te wonen :-) Alleen dat stationsgebied, dat was een foutje. We hadden er nog een referendum over, geloof ik. Of we lang en duur wilden verbouwen of nog langer en duurder. Meeste mensen wilden NIET maar dat was geen optie. VOlgens mij is het toch de duurdere geworden.

  1. Dikke tip dan het is een mooie bijzondere stad met diverse musea en heerlijke terrassen.

 5. ja Utrech is een mooie stad om eens rond te dwalen , maar wat je al zegt
  op een dag dat de zon schijnt en het minder druk is , maar het is er volgens mij altijd wel druk :)

Comments are closed.