Hoe date je een fotograaf?

Zwart wit foto van een canon met lens.

Doe eens gek date een fotograaf. Dat het apart volk is, fotomensen, dat weten de meeste wel. Maar hoe ga je er mee om? Wat kan je verwachten en waar moet je aan denken?

Wees behulpzaam!
Ze zal wel zeggen van niet maar als ze een half uur op de koude grond heeft gelegen dan mag je best haar camera, tas en hand pakken. Als je slim bent leg je een extra setje schone kleren in de achterbak, want mooie foto’s gaan voor schone kleren. En ja ze loopt ook met die vuile knieën het huis van je ouders in die ze voor het eerst ontmoet.
En als ze je dan compleet van de leg vraagt welke foto er beter is, zeg dan niet, ‘alles wat jij maakt is mooi’. Das lief, heel erg lief maar ze schiet er geen klote mee op. Ze leg echt niet eerder naast je in bed. Paaien werkt overigens wel. Maar koop wel iets waar ze wat aan heeft. Dierentuinkaartjes ofzo. Of neem haar mee uit. Wel ff zeggen waarheen anders sjouw jij je een breuk aan haar ongebruikte camerzooi.

Beetje interesse!
Je mag ook best een beetje verstand van fotografie krijgen. Oké na een maand of 3 weet je het ook maar er is niks irritanters dan elke keer dezelfde vragen. Want nee ik heb nog niet genoeg foto’s. Nee deze foto heb ik nog niet. En nee ik photoshop dat er niet even in.
Ah je neemt haar mee een rondje rijden. Stel je een mooie omgeving voor en een superdrukke weg. Naast je hoor je niets dan; ‘kijk dan woooooo, zie je dat?’ ‘Kan je even stoppen?’ Ben je haar beu? Rij dan door. Zo niet dan zit ze met een beetje mazzel een uur later weer naast je en als je heel veel mazzel hebt blijft ze er 20 minuten inzitten.

Meewerken!
Scary camera selfieEen groot voordeel, als je een fotograaf date zit je nooit meer zonder foto’s van jezelf. ‘Ik plak niet op foto’s!’. Das mooi dan leer je het maar, want of je het nou wil of niet op de foto ga je. Part of the fucking deal. Dus zoek je goede hoek, luister naar d’r, plak die smile op je bek en let’s get it over with. Na een stuk of 20 foto’s is ze meestal wel tevreden.
Je vriendinnetje heeft een dure hobby, als iets kapot gaat heb je opeens geen leuk vriendinnetje meer. Zonder dat ratelende verlengstuk aan haar arm is ze niet om te genieten, breng haar direct naar de eerste locatie waar dat ding gefixt of vervangen kan worden. Waarschijnlijk worden jullie dan heel gelukkig oud samen. Tegen die tijd heb je met je handige handjes al een statief op d’r rollator gebouwd en moppert ze nog steeds dat ze geen goede foto voor haar blog heeft.

Geduld hebben!
Heb je een bloedserieus gesprek gooi je net je ziel en zaligheid op tafel enzo. Draaien opeens haar ogen weg en ligt ze op de grond een foto te maken. ‘Praat verder schatje ik luister wel kan je trouwens even het licht een beetje blokkeren en die andere lens aangeven en ook meteen dat en dat filtertje’. ‘Thanks schat, wat zei je ook al weer?’ Dat ze ondertussen de schoonheid in een voor jou totaal onbenullig dingetje ziet, maakt dat iets goed? Vast wel want waarschijnlijk zit ze daarna innig tevreden naar je te luisteren en ondertussen te denken aan die mooie foto.
Eindelijk pyjamadag op een zondagmorgen, lig je je daar lamballerig uit te rekken kijkt zij naar buiten en vliegt opeens door de badkamer haar kleren in en dendert de trap af met haar camera achter zich wapperend, zo terug moppie roepend. Geniet jij maar van pyjamadag die is voorlopig niet terug. Overigens kan je natuurlijk de Almighty of Moeder Natuur smeken om een dag slecht weer, wetende dat ze dan waarschijnlijk lekker thuis blijft. Das leuk voor een dagje maar daarna gaat ze sip naar buiten zitten kijken, want foto’s lokken. Fotografie lokt. En jij hebt er maar mee om te gaan.

Jup fotografen, apart volk. Maar het heeft ook voordelen. Ze laten je de mooiste plekken zien en leggen de mooiste herinneringen vast alsof het niets is. Ze verveelt zich nooit, is supercreatief, haar hoef je in ieder geval niet bezig te houden, jezelf wel. Altijd in voor een trippie en ze zijn gewend te sjouwen en gaan voorzichtig met je spullen om. Want we weten hoe duur onze eigen spullen zijn. Ze is sociaal, ze lult zich binnen op plaatsen waar anderen dat niet mogen kortom. Date een fotograaf, das weer eens wat anders!

19 thoughts on “Hoe date je een fotograaf?

 1. whahaahhahaha, héél mooi geschreven… de verklaring waarom m’n dates niet zo lopen denk ik :-)
  WOOOOW ik zal dit bewaren

  1. Moet toegeven dat ie een hoop al snapte hoor, hij is lief, behulpzaam en geduldig. Ik mag me nog wat meer aanpassen, dat komt wel.

 2. Geweldig wat een mooie beschrijving. Ik denk dat het wel zo is.. En jij kent jezelf het beste en ook een paar medefotografen die precies hetzelfde zijn..
  Ik houd ook van foto’s maken en die opmerkingen kreeg ik voorheen te pas en te onpas ook.
  Maar nu niet meer, ik heb nu de meest geduldige, lieve man van de wereld, die rustig stopt, desnoods terugdraait als ik, als amateur-hobby-fotograaf, een leuke foto voor een STAPUIT zie…

 3. Helemaal top beschreven hoe dat werkt wanneer je met een fotografe gaat daten, gaaf verhaal maar….. een “date” heeft toch ook af en toe wat aandacht nodig hé ! Misschien af en toe maar even de donkere kamer in duiken,daar foto’s ontwikkelen hoeft niet meer maar zonder “knipprikkels” kan de date zich dan weer wél makkelijker ontwikkelen;-)

  1. Haha Rietepietz, hij wacht geduldig tot ik klaar ben hoor en daar mag het licht bij aanblijven.

 4. Ik ben slechts een hobbyfotograaf. Heb een SLR met hulpstukken voor het betere Schipholwerk. Een smartphone met stevige camera(lens) voor de dagelijkse plaatjes en nog een compactcamera voor ‘je weet maar nooit’. Als ik foto’s maak moet je ff niet tegen me praten. Het onderwerp doet dat vaak al, terwijl ik zelden schone dames op de korrel neem. Of je moet een Boeing 787 of een Tesla als zodanig willen zien. Gisteren in twee musea weer een plaatje of vijftig gemaakt. Niet het standaard werk, juist dat bijzondere, daar ga ik voor. Maakt me dat ook tot een bijzonder type??

 5. Hahahaha…erg leuk Liesbeth, het is inderdaad een apart volkje, ze willen altijd haantje de voorste zijn, wanneer er iets te beleven valt of moois te zien is. Vanaf nu ga ik zitten wachten op een date!

 6. mogge Liesbeth
  dat heb je weer geweldig neer gezet
  of heeft je vriend dit geschreven uit ervaring opgedaan in de afgelopen tijd :)

Comments are closed.