Het Duivelskind

Het Duivelskind

Jij pleegt zelfmoord en ik heb een alibi, want je hebt zelf opgeschreven dat je dood wilt. (…) Dit kan bijna niet mooier: eindelijk zijn we van je af en iedereen zal medelijden met ons hebben. Een heftig stukje uit het boek het Duivelskind, gesproken door Angels vader. Heftig, maar niet het enige.

Angel wordt na meerdere miskramen met een keizersnee geboren. Haar moeder moet nog maanden in het ziekenhuis blijven. Haar vader krijgt alle zorg op zich en al vanaf haar eerste herinneringen is duidelijk dat Angels vader geen lieve vader is. Behalve ’s nachts, ’s nachts krijgt Angel de lieve vader te zien die haar vanaf haar eerste herinneringen lieve woordjes toefluistert en seksueel misbruikt.
Na jarenlange misbruik, opsluiting in een kast en diepvrieskist, wassen met een schuurspons en de meeste bizarre manieren om zogenaamd de duivel uit haar te halen, valt het eindelijk de directeur van de school op dat er iets goed mis is. Na een korte periode buitenshuis komt Angels door een gezinsvoogd weer bij haar ouders terecht. Het is de meest bizarre wending die je voor kan stellen maar daar stopt het niet.

Het Duivelskind is een heftig boek die ik maar met moeite weg wist te leggen. Het is een wirwar van falende jeugdzorg, falende opvolging maar ook zwijgende omstanders. Het boek wordt ‘verteld’ door Maria Genova, is ontroerend en hartverscheurend tegelijk en één van de heftigste boeken die ik ooit gelezen heb en daarom een echte aanrader.

17 thoughts on “Het Duivelskind

  1. Dit lijkt me inderdaad een heftig boek, dat ik heel graag zou willen lezen. Ik heb alvast de titel en naam van de auteur genoteerd, voor als ik nog eens naar de bib ga.

  2. Pff wat heftig. Bizar dat zoiets echt kan gebeuren. Ik ben ook even op haar blog gaan spieken, niks dan respect voor deze vrouw…

  3. Het zal best een boeiend boek zijn maar ga het niet lezen.Ik heb ooit in mijn klas een kind gehad en heb daarvoor instantie moeten aanschrijven.Ik heb alles opgeborgen in mijn geheugen.Sindsdien lees ik zulke verhalen niet meer .Sorry

Comments are closed.