Bloggen met (maar) een beetje sarcasme

Franken

Franken

Van de week kwam ik in zo’n verdwaald bakje een stapeltje munten tegen. Munten uit de tijd dat je thuis nog met guldens betaalde en op vakantie met franken.

Lang heel lang geleden toen ik echt nog een Liesje was, kwam ik eens op een grote parkeerplaats bij een enorme supermarkt in Belgie of Frankrijk. Inmiddels al helemaal gewend liep ik naar één van de overdekte stallingen om een winkelkar te halen. Tot mijn verbazing zag ik dat in heel veel van die karren nog een munt zat. Ongetwijfeld was dat systeem hier pas net ingevoerd en gooide de mensen die karren onbewust zo de stalling in en vergaten die munt die ze er ingestopt hadden. M’n familie ging de supermarkt in en ik kroop over alle karren om al die munten te bemachtigen.

Rammelend als het centenbakkie van de orgelman kwam ik weer uit die winkelwagenstalling gekropen, om vervolgens alle anderen op het terrein ook mee te pakken. Tegen de tijd dat ik wel klaar was en zelfs een beetje schijnheilig had staan kijken of er nog vergeetachtigen waren, kwam m’n familie weer terug uit de supermarkt. ‘Heb je nog wat gevonden’, vroeg m’n vader, wat een redelijk overbodige vraag was want ik stond ongetwijfeld mijn broek vast te houden opdat ‘ie niet van m’n kont zou glijden.

Eenmaal terug op de camping moest ik maar gaan wisselen bij de meneer van de camping. Welke camping het was weet ik niet meer, wat ik nog wel weet is dat ik geen fluit van die vent verstond. Franstalig Belgie misschien zelfs Frankrijk, ik heb werkelijk geen idee meer. Maar die man die ontplofte, die greep me bij de nek en leidde met die ijzeren greep langs alle douchehokjes er zwaar van overtuigd dat ik er 1 gekraakt had. D’n klootzak. Ik schreeuwde uiteraard moord en brand en werd als snel door mijn vader naar de caravan gestuurd. M’n vader die zal die man wel in zijn beste Frans mores geleerd hebben want het was niet veel later dat die klootzak braaf de muntjes kwam wisselen.

Uiteraard waren de mensen snel gewend aan de munten in de karretjes het was dan ook maar eenmalig en lang geleden uit de tijd dat we nog met guldens betaalde en op vakantie met franken.

Reader Comments

 1. Ja, leuk hé, als je die munten ziet komen ook de ouder verhalen weer boven.
  Ik heb nog heel veel munten, vanuit heel europa, die verzamelde ik toen ik nog bij het Spoor werkte ……. toch die pot maar weer eens te voorschijn halen.

 2. AH doet wonderen. De munt van dat bedrijf past in vrijwel alle laadjes van die karretjes. Met een enkele uitzondering. En niet in Duitsland gek genoeg…

 3. Mooi verhaal, een heel enkele keer zijn mensen nog te belazerd om het karretje terug te brengen en dan zou je je slag nog kunnen slaan. Er kan nu ook een 2 euro munt in zitten;-)

 4. Naar mijn gevoel Franstalig België hoor…. ?
  Mooi verhaal.
  Hier in Kroatië met die Luna en in Macau met Mop… ik mis mijn eurootjes. Nooit gedacht dat ik dat zou zeggen.

 5. hahaha die Liesje toch
  ja die vergeten potjes en laadjes komen we allemaal wel eens tegen
  maar hoe we die muntjes verkregen , niet via supermarkt karretjes :)

Comments are closed.

You cannot copy content of this page