Fotoserie: Hoog water bij Nijmegen

Fotoserie: Hoog water bij Nijmegen

Eerder had ik het wel gezien, maar nooit zo hoog, zo veel en zeker niet zo dat maatregelen nodig zijn. Ik bezocht Nijmegen, reed door een volgelopen Ooijpolder zag de bijna wilde paarden ruziën, achtertuinen vol drijfhout, vogels zwemmen waar je ze normaal niet ziet, maar zag ook massa’s takken net boven het water, afgebroken en hangend achter planten die nog vast staan. Op het water hield Rijkswaterstaat de wacht, maar de scheepvaart voer als gewoonlijk. Nu alleen klotste hun golven aan mijn voeten daar waar voorheen een wandelpad was. Waar voorheen een terras lag en waar voorheen bussen parkeerde. Nu was het vooral zwemmen naar de verdrinkende Ooijpoortbrug, extra planken naar de woonboten en extra ver lopen want over de kade rijden zit er niet in. Daar hielden luidruchtige kinderen hun voeten droog terwijl ze als volleerd jutter over het water staarde. Water wat niet hoog in Nijmegen gaat komen, want gesloten coupures houden tegen waar al eeuwen voor wordt behoed. Water wat wel hoog tegen de Waalkade en aan de voeten van al dan niet lachende bolders kolkt. En daar niet alleen, daar waar ik van de zomer fietste waar konijnen, mensen en koeien genoten van natuur en zon, daar is zelfs waterfietsen niet meer veilig. Want het water, voert mee wat niet vast zat, stroomt onherkenbaar en hard en laat schepen als monsters boven de kade uitsteken. Touwen met stevige knopen houden de drift tegen maar niet van de mens, die wil dit natuurverschijnsel zien zeker nu het gevaar geweken is. Fotoserie: Hoog water bij Nijmegen.

20 thoughts on “Fotoserie: Hoog water bij Nijmegen”

 1. Prachtig mooie foto’s
  Die horen niet in kleur.
  Mijn gedachten gaan altijd uit naar vroeger tijd, toen de dijken nog niet hoog waren en er wel hoog water kwam. Op hun zwakste punten, braken de dijken door, met heel veel ellende voor de mensen die er in de buurt woonden.

 2. meninggever schreef:

  Fraaie reportage. Er komt trouwens weer een hele bak water aan via de rivieren ivm de vele sneeuw die in de bergen is gevallen. Prepareer je lieslaarzen alvast maar…

 3. Hennie van Ee schreef:

  Mooi

 4. Zij schreef:

  Prachtige foto’s.

 5. Aukje schreef:

  Prachtige serie foto’s!!

 6. Rob Alberts schreef:

  Mooie foto’s

  Jaren terug liep of fietste ik daar graag rond met hoog water.

  Nostalgische groet,

 7. Yova schreef:

  Wat is dit mooie foto’s om te zien. Hoogwater is zeker verschrikkelijk om mee te maken. Er komen ook meer water eraan. Rijn word nog hoger. Er komt door de sneeuw die dooit in zuiden van Europa. Je foto’s prachtig geworden.

 8. Renesmurf schreef:

  Ja, dan ziet de wereld er heel anders uit. Ik kwam laatst ook bij een ondergelopen natuurgebied. En dan zie je pas veel water, en dat stroomt allemaal weer weg op den duur.

 9. Sjoerd schreef:

  Heel mooi deze serie. Gelukkig is Limburg deze keer gespaard gebleven…

 10. rietepietz schreef:

  Je hebt het heel poëtisch beschreven, maar het zal vast beangstigend geweest zijn voor wie er mee te maken had.

 11. Anna schreef:

  Veelzeggende reportage

 12. annaberg schreef:

  Je laat ons mee genieten van de hoge waterstand in prachtige foto’s.

 13. Marylou schreef:

  Knap beschreven met aanvulling van alles zeggende foto’s

 14. Heel mooi Liesbeth! Tekst en foto’s!

 15. Matroos Beek schreef:

  Wat is het daar mooi. Prachtig in beeld gebracht.

 16. fietszwerver schreef:

  mooi beschreven wat dat hoge water doet
  en waar je anders kan genieten van een fijne wandeling
  nu is het genieten van een andere natuur , mooi in beeld gebracht

 17. vivapo schreef:

  een prachtige fotoreportage!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: