Ellende op het fietspad

Ellende op het fietspad

Groot voordeel aan de winter is toch wel dat mensen een stuk minder fietsen. Geen stelletjes in eng-dezelfde kleding en ook maar verrekte weinig slingerbejaarden. Helaas is er altijd een volhardend zootje fietsers wat maar blijft rijden en me ellende op het fietspad bezorgd.

Het was op een zeldzaam mooie dag laatst, ik fietste van huis naar werk. Ik rook de eerste aan lente linkende luchtjes en genoot dan ook enorm ondanks de wat minder prettige bestemming van deze fietstocht. Halverwege mijn route passeert mijn fietspad een weg die ik over moet steken. Loopt er beetje omhoog, naast me een andere vrouw op de fiets. Bij het opstappen schiet ze van haar trapper af en terwijl ik haar een zware val wil behoeden schiet een vent van gemiddelde leeftijd zo hard langs ons heen dat de auto die voorrang heeft uit moet wijken en ons bijna raakt. De man in de auto is de fietser nog achterna gegaan maar zoals wat de trend lijkt de laatste tijd is die eruit genaaid.

Zou je misschien je klauw de volgende keer uit willen steken. Ik vroeg het van de week flink geïrriteerd aan een man op de fiets. Met een trage gang al zwetsend tegen zijn lulijzer reed hij voor me en zonder dat hij keek sloeg hij af. Dat ik hem op dat moment inhaalde had hij even niet gezien. Onder de indruk was hij niet of speelde dat maar besloot toch ‘zo even terug te bellen’. Freaking fijn dat dat kan in dat gesprek, dan was het toch al niet heel belangrijk blijkbaar.

Die telefoon is sowieso een probleem voor mensen. Ik word met een rotgang ingehaald door een 12-jarig poppetje. Eenmaal voor me moet ze zo nodig een berichtje lezen of typen. Ze kijkt de zijstraten, die voorrang hebben, niet in en heeft als enige voordeel dat ze inmiddels zo traag rijdt dat iedereen haar iig aan kan zien komen en de eventuele impact gering zal zijn.

Met de halve klas in een kudde midden over de weg. Ooit haalde ik tijdens een rijles mijn auto uit de versnelling trapte op het gaspedaal en joeg de hele groep aan de kant èn m’n rijleraar over de zeik. Mocht niet, werkte wel. Van de week zag ik tot mijn grote genoegen zo’n complete kudde op de fles gaan. Hadden an groupe een stoplicht genegeerd, wat niet heel slim is als er een bus vol juten voor moet wachten.

Van de week, ik had een aantal nachtdiensten achter elkaar. ’s Morgens van mijn werk naar huis zijn niet alle wegen verlicht maar mijn fiets wel. De eerste ochtend naar huis reed ik bijna een fietser van het fietspad, precies in een slecht zichtbaar hoekje reed ze opeens het fietspad op. Natuurlijk geen licht en lekker zwart gekleed uit zo’n kutpaadje waar je nog geen konijn verwacht. De ochtend erna keek ik natuurlijk geducht uit naar die kut, die zag ik niet, net zoals de voetganger die midden op het fietspad loopt met storm en regen alsof er niemand anders is. Is er wel, hoe ik ook mijn best deed we eindigden beide in de berm. Zij op haar rug ik enkel naast m’n fiets. Ze had niks, hooguit hoofdpijn van mijn woede uitbarsting. Na mijn laatste nachtdienst was de storm gaan liggen, veel trager dan normaal (iets van driemaal en scheepsrecht) reed ik mijn route naar huis en vond onderweg twee voetgangers. Moeder met dochter, waarvan dochter een zaklamp op de grond gericht heeft, moeder een geel hesje draagt en de hond een lampjeshalsband draagt. Ik geef ze, staand naast het fietspad, een compliment over hun opvallendheid als de moeder me verteld dat het geen overbodige luxe is omdat er de ochtend ervoor een meisje uit haar dochters klas was aangereden. ‘Ze kwam verderop uit een zijpad en werd door een fietser aangereden’, ze heeft gelukkig alleen een gebroken arm maar dat had heel anders af kunnen lopen…

Onverlichte voetgangers, onverwacht verkeer uit onverharde paadjes, kuddes fietsende pubers en natuurlijk die ellendige telefoons pfff, ik ga nog autorijden!

24 thoughts on “Ellende op het fietspad

 1. Ik krijg ook de kriebels van fietsers die niet goed verlicht zijn, vooral op donkere druilerige dagen zijn ze echt niet goed zichtbaar.

 2. Ik heb er zo’n hekel aan wanneer fietsers in de tegenrichting gaan fietsen.
  Hier op de grote baan richting dorp heb je aan beide kanten van de baan een fietspad.
  Het meest logische is om dan het fietspad te nemen in de richting die je gaat, maar heel veel (en dan vooral bejaarden met een elektrische fiets) nemen uit gemakzucht het fietspad in de tegenrichting.
  Zo vaak, dat je dan of het voetpad op de rijbaan op moet om hen door te laten.

 3. Als mensen vanuit een auto komend op de fiets stappen lijken ze wel ineens een totale domheid te bezitten. Alsof de regels er niet toe doen. In de auto houden ze zich meestal (..) wel wat aan die regels, maar op de fiets moet alles kunnen. Geen licht is normaal, geen bel ook. O nee? Nou let maar eens op, al die racefietsende malloten die je voorbij komen vliegen gebruiken echt geen bel, roepen hooguit iets tegen je waarmee ze je afschrikken. Maar ook de gelektrificeerde oudere medemens kan je aardig de stuipen op het lijf jagen. Net als die apen die menen dat het trottoir onderdeel is van hun fietsroute. Parkeren van die tweewielers moet ook altijd zodanig dat je er als voetganger niet meer langs kunt. Kortom, er bestaan diverse mensensoorten, ik zou de fietsende medemens graag als een apart volkje willen inbrengen. De goede niet te na gesproken uiteraard. Overigens fiets ik slechts in de warmere perioden van het jaar…

 4. Ik heb een ander voorrangssysteem. Degene die het hardste gaat heeft de meest verantwoording. Omdat ik flink doortrap hou ik behoorlijk rekening met anderen, vooral kleine kinderen en ouderen. Probleem is dat die laatste groep soms net zo hard (met e-ondersteuning) fietst als ik en dus ook hun verantwoording meer moeten nemen. Dat zijn ze vaak nog niet gewend.

  Als voetganger neem ik dan ook voorrang op fietsers en al helemaal bij zebrapaden. Sommige fietsers denken dat ze fietsend op een zebra ook voorrang hebben. Dat loopt vaak fout af. Te voet kom ik ook van die zwalkers tegen, die een smartphone voor hun kop hebben. Het voordeel voor hen is dat zij langzamer lopen dan ik, dus ik loop er wel omheen en zelf merken ze daar geen biet van.

 5. Herkenbaar allemaal.
  Ik vind dat het hier in Delft nog wel wat meevalt met de verlichting (we wonen aan de fietsroute naar de TU) en ik heb onlangs geteld: 1 op de 16 zonder licht (in Amsterdam was dat destijds 1 op de 3). Maar dat appen, dat kunnen ook de TU studenten tijdens het fietsen niet laten.

 6. Onlangs was er fietscontrole op het stationsplein door de politie. Verschillende fietsen oud of jong reden zonder verlichting. Ze beseffen niet hoe gevaarlijk ze rijden.

 7. Vorige week schrok ik me te pletter. Het was donker en een fietser steekt pal voor m’n auto de weg over. In zwarte kleding, geen licht op z’n fiets. Hij beseft zelf niet dat-ie speelt met z’n leven…
  Slingerbejaarden (-: Een terechte opmerking!

 8. Ik verbeter de wereld en begin met mezelf Héééél moeilijk voor een bejaarde !! Grts Geweldig verhaal hoor

 9. Wanneer fietsers zich nu eens gingen gedragen zoals het hoort op de voor hun aangelegde paden, zou dat fijn zijn. En helemaal, als ze daar dan ook op bleven, en niet op het trottoir, want dit is echt bar en boos.

 10. dat ik juist nu dit moet lezen ?
  ik deed vanochtend ( gister dus ) mijn licht aan op de fiets
  en wat ik ook deed , het achterlicht wil niet meer uit gggrrr
  ik los dat bij daglicht op
  slaap wel groet

 11. Ik woon naast een fietspad en men kan niet geloven wat ik hier allemaal zie en de meesten zonder fietsverlichting.Ik fiets niets niet meer ..hie is het levensgevaarlijk

 12. OEI, slechte bui na zo’n nachtdienst, maar je hebt gelijk onverlicht, appen, de hele rijbaan of fietspad in beslag nemen enz. om je wild te ergeren.
  Die slingerbejaarde vergeef ik je ;0))

 13. Verkeer is een serieuze en levensgevaarlijke aangelegenheid, dat moeten mensen beseffen. Altijd rustig aan doen en zeer goed vooruitkijken.

 14. Daarom zit ik ook alleen nog maar in de auto. Als ik al die fietsers met angst in de ogen een rotonde zie volgen, durf ik al niet meer op de fiets te stappen. Ik zou de eerste zijn die ze zouden omrijden.

 15. Al behoor ik – mocht ik nu fietsen – ook tot de categorie ‘slingerbejaarde’ of ‘bejaarde met elektrische fiets’, ik begrijp jouw frustratie!

 16. Gelukkig heb je het in de laatste alinea niet meer over bejaarden.
  Vanaf welke leeftijd vind jij mensen bejaard ☺☺☺☺☺☺☺

 17. maak je geen illusies , ook in de auto krijg je met dit slag fietsers te maken en dan krijg je óók nog de schuld als het fout gaat. Er zijn er gelukkig nog wel die het goed doen hoor maar ik hou m’n hart vast soms.

Comments are closed.