Een berggeit op een vuilnisbelt

Een berggeit op een vuilnisbelt

Mooi weer maar helaas meer te doen, besloten we wel een ritje te maken, maar het niet te ver te zoeken. De foto doet anders vermoeden maar we waren echt maar een klein stukje van huis, namelijk net voor Schijndel op de Vlagheide. Deze berg was een vuilnisbelt maar wel één met een bijzondere geschiedenis.

Geschiedenis
Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog tijdens Operatie Market Garden was er dringend behoefte aan vliegvelden die dicht bij de frontlinie lagen. De genie verkende de grond van de Vlagheide en besloot er een vliegveld te bouwen. Zo’n 500 militairen en ook Nederlandse arbeiders legde een vliegveld van 1500 x 40 meter aan. Op 6 februari 1945 arriveerden de eerste Spitfires. Het veld, wat B.85 Schijndel heette, werd bijna 2 maanden intensief gebruikt bij de operaties die volgden, maar verloor al snel daarna zijn functie. Ter herinnering staat beneden aan de berg een klimrek  de vorm van een Spitfire. Het eerste vliegtuig wat op dit voormalige vliegveld landde. De heide bleef in gebruik als militair terrein ten tijde van de Koude Oorlog, de heuvel ontstond pas na die tijd toen het in gebruik werd genomen als vuilnisbelt.

Terug naar de berggeit
Inmiddels is die vuilnisbelt sinds 2004 niet meer in gebruik, de heuvel die zo’n 46 ha beslaat, wordt in de komende jaren verder ontwikkelt. Nu al loopt er een grindweg over het terrein en laat die nou net lekker breed genoeg zijn om met de Willys Jeep naar boven te rijden. Heeft ze geen moeite mee, ze doet haar bijnaam ‘berggeit’ eer aan. Het is vast de bedoeling niet, maar al zolang ik langs die heuvel kwam wilde ik er eens overheen crossen met de jeep. Crossen werd rijden, want het laatste stukje was stijl met los grint maar eenmaal boven genoten we van een fenomenaal uitzicht en dat vanuit een berggeit op een vuilnisbelt.

21 thoughts on “Een berggeit op een vuilnisbelt

 1. Veel zgn. ‘heuvels’ in het Nederlandse landschap bestaan uit oud afval. Zo deed men dat vroeger en ook nu nog wel. Afdekken met aarde, beplanten en hup. Leuk verhaal over dat vliegveld. Zal vast ergens terug te vinden zijn in mijn catalogus over vliegelden in ooorlogstijd. Maar dat is wel even zoeken…het waren er nl. wel een paar…

 2. Wat een leuke wending in dit bericht. Een berggeit op een vuilnisbelt, op z’n minst origineel te noemen. Heerlijk stukje om te lezen Liesbeth.

 3. Nou ja, was je weer in de buurt. ;-)

  Enne: mail de html-code van jouw foto’s ‘ns naar mij wil je. Want die kan ik wel vergroten. Misschien kan ik er wat mee.

 4. ja een schitterende omgeving , met wat je zegt mooie weggetjes weg van de snelweg hihi
  ik blijf wandelen hoor , morgen staat een mooie gepland , niet te ver weg want er is veel werk aan het spoor
  fijne middag groet

 5. mooi ritje zo , komt die berggeit ook eens goed tot zijn recht
  mooie omgeving ook mooi in beeld gebracht

 6. Jullie berggeit had met de klim geen enkel probleem.Mooi uitzicht daarboven maar denkt dat het heel wat liters benzine drinkt en heeft geren probleem met barelen.

 7. Toch een vreemd gegeven: zo’n vuilnisberg. Dat kennen we in België ook. De provincie Antwerpen heeft ook zo’n berg. Die wordt, als ik me niet vergis, als golfterrein gebruikt. En dat terwijl je toch maar op een hoop troep staat dat hermetisch afgesloten is om verder vervuiling te voorkomen.
  Het lijkt me wel een redelijk stijle helling, zo op foto gezien. Benieuwd hoe veel fietser die kunnen temmen.
  mvg,

  1. Het filmpje werd dus niet geladen, het is niet voor fietsers hooguit hele fanatieke.

Comments are closed.