Donderdag 9 maart 2017

Koffiebar Ikea waar ik mijn fika doorbracht

Fika bij Ikea
Koffiebar Ikea EindhovenDat ik fan van Ikea ben is al een poosje bekend, maar één van de dingen waar ik nooit over te spreken ben geweest is de (gratis) koffie van het restaurant. Ja gratis is leuk, want dan zit die oranje kaart niet voor niets in mijn portemonnee, maar eigenlijk vind ik hem niet te drinken. Ik hou van koffie, ik weiger dat naar binnen te gieten om mijn dag te starten of omdat ik haast heb. Ik wil daarvan genieten en die zooi uit die Ikea automaat die valt daar nou eenmaal niet onder. Gelukkig bedacht Ikea Eindhoven zich dat ook, ze verbouwde een deel van het restaurant om tot een heuse koffiebar waar je moe van het geslenter door huis- en slaapkamer neer kan ploffen en tot rust kan komen. Uiteraard zonder dat je eerst in de rij moet gaan staan bij het grote restaurant.

In Zweden hebben ze dat heel lang geleden al bedacht. Dat die mensen daar het laagste stresslevel van de wereld hebben vind ik niet vreemd. Want de Fika is daar bijna verplicht. Fika is de tweemaaldaagse koffiepauze die rond 10 en 15 uur genuttigd dient te worden. Tijdens deze pauze hoeft er niet verplicht koffie genuttigd te worden, ook thee en sap zijn een prima alternatief. Het grote verschil met de bij ons bekende pauze is dat de Zweden hier een moment van maken. Iedereen houdt op dat moment pauze, niet alleen personeel ook de leiding. Hierdoor worden de lijnen korter en de mensen productiever.

Ik plofte in ieder geval neer op een zalig zittende bank en genoot van een stuk Daimtaart en goddelijke cappuccino. De koffie in de koffiebar is niet gratis, wel zeer goed betaalbaar, dat samen met oplaadpunten voor telefoon en de algemene sfeer maakt het al snel een plek waar ik mijn Fika graag doorbreng.

10 thoughts on “Donderdag 9 maart 2017

 1. Nou, als ik bij Ikea ben, ga ik toch meestal wel 2x even zitten voor zo;n lekker bakkie gratis koffie …….. en soms ook voor een hapje, want het kost daar geen drol.

 2. Ik kom niet vaak bij IKEA en de restaurantafdeling heeft me weinig te bieden, niet mijn ding. Koffie drink ik vrijwel alleen thuis, m’n bakkie is me te lief om risico’s mee te nemen.

 3. Nog nooit van gehoord, Fika, maar vergeet het nu niet meer.
  Ik drink nooit koffie, maar er zullen vast andere mogelijkheden ook zijn.

 4. Koffie is de lekkerste drank op aarde. We zouden een minister van koffie zaken moeten hebben om de koffie in de toekomst veilig te stellen :lol:

 5. zo leer je toch elke dag weer , Fika is het deze dag
  ik geniet vooral in de ochtend van m’n koffie , en mocht ik het buiten de deur drinken , dan ga ik ook voor kwaliteit ipv gratis troep

  slaap wel groet

 6. Ik ben geen koffiedrinker maar gratis of niet als ik toch eens koffie drink wil ik goede.Ik betaal liever voor kwaliteit dan een tas te drinken omdat die gratis aangeboden wordt.,

 7. Ja, gezellig die koffiebar in Ikea. In Gent is er ook een. De gratis koffie kan mijn portemonnee goed verteren, maar mijn maag veel minder…

Comments are closed.