Donderdag 5 november 2015

Macrofoto van geweizwammen tussen mos

Geweizwam
Als je zoveel dagen rondwaart in het bos kom je wel eens iets tegen waarvan je denkt. ‘Wat is dit dan??’ en ‘schuif dit maar in het rijtje naaktslak’, ook zoiets vreemds. Meestal helpt google me op zoek naar namen maar op één van mijn laatste rondjes kwam ik een wandelende encyclopedie tegen.
De geweizwam dus. Dankt zijn naam aan zijn vorm en is het hele jaar door te vinden. Nou kom ik best vaak in bos en natuur maar toch is dit voor mij een primeur. Ze zijn ongeveer 3,5 centimeter hoog en vermenigvuldigen door de lucht via sporen of via de schimmeldraden in de ondergrond. De sporen zijn het zwarte poeder op de witte delen. Ze groeien op dood hout van loofbomen en zijn niet eetbaar voor mensen.
Voor deze foto hoefde ik gelukkig niet op mijn knieën. Naast deze stam bevond zich een greppel waar ik fanatiek in hobbelde. Pas toen ik in de greppel stond realiseerde ik me dat die niet zo ondiep was…oeps! Staand tegen de wanden in de meest on-damesachtige houding lukte het me deze foto te maken. Uiteraard eindigde dat in een uiterlijk alsof ik spontaan had liggen rollen in het bos, tja laten we het daar ook maar op houden.

 

2 thoughts on “Donderdag 5 november 2015

  1. Hahaha…ja, soms moet je rare capriolen uithalen, maar je beloning is wél deze mooie foto.

Comments are closed.