Bloggen met (maar) een beetje sarcasme

Donderdag 29 december 2016

Donderdag 29 december 2016

Maaskantje

Jaren geleden, toen ik alleen nog een bezoek-brabo was, kwam ik in winkels en ook onderweg vreemde bewoording tegen. Woorden als houdoe en keigaaf daar wen je aan. Iets wat meer tijd nodig had maar die ik op t-shirts tegenkwam was ‘koekwous’. Eén van de wervelende uitspraken uit de film New Kids Turbo. Pas maanden nadat de de dvd al uitkwam, zag ik de film die zelfs in Duitsland een hit was. En weet je, vandaag was ik in Maaskantje.

Plaatsnaambord Maaskantje.Maaskantje is een dorp onder de rook van ‘s-Hertogenbosch en heeft 1600 inwoners, het dorp ligt tegen het dorp Den Dungen aan en is vernoemd naar het in dialect Moskentje, wat drassige grond betekent. Uiteraard kende niemand Maaskantje totdat New Kids op Comedy Central kwam en doorbrak.

New Kids heette de eerste seizoenen New Kids on the Block, hun sketches waren een hit op youtube en Flabber en zodra de afleveringen op tv werden uitgezonden werd de serie die over een groep asociale happy hardcore jongeren gaat, een hit. De serie draait volledig om deze groep die veelal bier drinkt, rondrijdt in een groene Opel Manta en snacks eten van de lokale snackbar ’t Pleintje. Daarnaast komt er veel vandalisme voor in de serie en plotselinge aanrijdingen. Na 3 seizoenen volgen twee films New Kids Turbo en later Nitro. Na de films was de roem snel voorbij.

Het plein en de patatzaak liggen een dorp verder want Maaskantje is met recht een plaatsnaam met een ‘tje’. Het stelt niks voor dat dorp. Ik was in het dorp omdat keidruk was in Den Bosch. Zo druk dat we besloten niet in de file te blijven sjokken maar met een ommetje een andere weg te zoeken. En toen stond Maaskantje op de borden…

Oké ik moet 1 ding toegeven ik zei meteen rij er eens doorheen, ik was nog nooit in dat dorp geweest en was nieuwsgierig. We besloten een btw goddelijk patatje te halen en weet je het is dat je het weet maar het plein was niet meer herkenbaar. De enige supermarkt is inmiddels een ander concern de straatnaamborden zijn vervangen door Den Dungen omdat ze zo vaak gejat werden, er schijnen duizenden mensen door dit dorp gesjokt te hebben maar nu was het doodstil. En toch keek ik heel goed voor ik de straat overstak, bang dat er vanuit het niets een gifgroene manta of vuilniswagen over me heen zou scheuren, want dan zou ik pas echt een verrekte kut zijn.

Begin 2020 is snackbar Het Pleintje gesloopt.

Reader Comments

  1. ik lees namen en dingen of wat dan ook waar ik nooit eerder van hoorde , zoals dat new kids en al ze teweeg brachten
    maar voor iemand die komt van langs de Maas , was het 1ste wat ik dacht , moet dit een leuke dag zijn geweest , toch

Comments are closed.

You cannot copy content of this page