Donderdag 23 juni 2016

De nieuwe ov-fiets

De nieuwe ov-fiets
Jaaa natuurlijk keek ik alweer weken uit naar de nieuwe ov-fiets! Maanden geleden waren verschillende versies bij station Utrecht getest, de winnaar was bekend maar waar bleven ze nou? Tjoptjop schiet eens op! Een paar weken terug liep ik bewonderend door de stalling van station Delft toen ik in de verte de bekende kleuren van een ov-fiets zag. Als in slowmotion kwam ik naderbij en zag dat dit, ja…echt, ongelofelijk…daar stond echt een Nieuwe OV-fiets! *trompetgeschal*.
Koplamp van een nieuwe ov-fiets.
Deze fiets stond apart, de eerste verwonding nam ik aan want naast hem een oude ov-fiets met een pijnlijk achterpootje. Maar de Nieuwe, hij glom zo mooi en glimlachte zo lief naar me. Totaal voorbereid om de discussie om die fiets aan te gaan, want ik moest en ik zou een Nieuwe OV-fiets, liep ik de shop binnen. Ik keek om de hoek en zag daar in het midden van een rijtje nog zo’n mooie glanzende knapperd.

Kom hier! Zei ik hem en even later stond ik met deze glimmerd naast me hij had er zin in en ik ook. Ik stapte op fluisterde ‘zal je me niet teleurstellen?’, zette aan en voelde een moment van intens geluk. De wind door mij haren, een vederlichte fantastisch rijdende fiets en een rood stoplicht. En toen een tram, charming hoe zoiets het moment totaal kan vergallen. Sta je daar met je trompetgeschal te wachten tot je een ons weegt.

De nieuwe ov-fiets heeft een geïntegreerde koplamp, verbeterde bagagedrager en is een stuk minder zwaar. Daarnaast trapt de fiets lichter, zijn de trappers zelf ook verbeterd en zijn er betere jasbeschermers toegevoegd. Halleluja en nog meer trompetgeschal!

Bagaedrager van de nieuwe ov-fiets.Uiteraard heb ik de Nieuwe meteen maar even aan een degelijke test onderworpen. Ik volg zelden de massa, ben het zeker niet altijd eens met de meerderheid en heb gewoon een gruwelijke hekel aan kuddedieren dus was die Nieuwe wel echt iets?
In een stadje als Delft merk je dat snel genoeg. Hoge bruggetjes, smalle steegjes en  langs de gracht inparkerende kuthola’s die even vergaten in de spiegel te kijken etc. Ik kan je zeggen met de remmen is ook niks mis. Het enige waar nog even naar gekeken mag worden is een nieuw soort bel. Want dat rammelende kreng klinkt toch een beetje vals door mijn trompetgeschal.

25 thoughts on “Donderdag 23 juni 2016

 1. Zien er goed uit zeg ………. toch wel erg makkelijk hé die OV fietsen. Maak er niet veel gebruik van maar als ik ze gebruik ben ik er blij mee.

 2. Ha ha, kan nooit tegen mijn Pinarello of Koga lightspeed op.
  Maar dan praat je over andere bedragen ?

  1. Nee ook niet tegen mijn fiets, maar als huurdingetje ben ik er toch heel blij mee.

 3. Ik neem altijd m’n eigen fiets mee in de trein. Of m’n hybride voor grotere ritten of tijdens een fietsvakantie, of een Hema-vouwfiets voor in de spits en/of kortere ritten. Die laatste is waardeloos van kwaliteit en behoorlijk zwaar, maar trapt wel erg licht en snel door goedafgestelde glijlagers en knalharde nylon banden.

  Wat ik me bij het bovenstaande ‘testrapport’ afvroeg is of de tandwielverhouding is veranderd. Dwz trapte ie ook lichter omdat er bijvoorbeeld een groter achtertandwiel of een kleiner voortandwiel is togepast en je dus meer trapperomwentelingen per kilometer moet maken? (Voor in het stadsverkeeris zoiets zeker prettig, maar voor langere stukken wat minder. )

  1. Ik denk dat ie lichter trapt omdat de fiets lichter is. Ik zie niet direct een verschil in formaat kettingkast.

 4. Haha, wat heerlijk dat je daar al blij mee kunt zijn!
  Ik hoop dat je nog heel veel leuke fietstochtjes zult maken in heel veel verschillende steden etc..

  1. Ik ben gewoon een echte fietser en de ov-fiets is een fijne investering!

 5. prachtige Ode aan een goede fiets , met die bel komt het vast ook wel goed
  zelf heb ik er nog nooit geen gebruik van gemaakt , maar ken het systeem en dat is goed
  en nu dus ook een betere fiets , grote klasse
  en ja je schrijft het ook weer schitterend ” trompet geschal “

 6. Stoer ding, die fiets. Het is dat ik niet fiets, en al helemaal niet in de stad, anders zou ik hem ook wel eens willen uitproberen.

 7. Tjonge toch een beetje lofzang en dát wil wat zeggen in jouw geval. Ik ben niet zo thuis in het NS fiets plan maar als jij er zo blij van wordt moet het bést een leuk plan zijn.

 8. Hahahaha…kostelijk Liesbeth! Die nieuwe ov fiets is dus bij jou goed door de test gekomen, behalve dan die bel.

 9. Laat je gaan op dit mooie stalen ros! Het systeem is me onbekend… Kun je die fiets dan huren?

Comments are closed.