Donderdag 20 april 2017

Bluebandhuis een voorbeeld van het Nieuwe Bouwen in Gorinchem

Bluebandhuis
Het bijzondere wooncomplex Bluebandhuis.Tijdens mijn fietstocht door Gorinchem viel me tussen alle prachtige oude huizen, een zeer modern ogend huis op. Toch herkende ik de stijl vrijwel meteen, Het Nieuwe Bouwen.

Het Nieuwe Bouwen, is een bouwstijl die zijn hoogtepunt beleefde in 1960. De stijl kenmerkt zich door de afwezigheid van tradities, op deze gebouwen vind je geen opgeklopte schijn, niets om mee te pronken geen nutteloze versiering. Er word vooral gestreefd naar eenvoudigheid en functionaliteit.

Op de plaats van het Bluebandhuis stond oorspronkelijk een 19e eeuws monumentaal woonhuis, dit woonhuis werd in 1934 omgebouwd tot een kleinschalig ‘flatgebouw’ met 5 appartementen. Door de bijzondere verschijning kreeg het gebouw al snel de bijnaam Bluebandhuis. De onderste rij ultramarijn blauwe tegels, knalgele deuren en de bijzondere bouwstijl vormde een groot contrast met de directe omgeving. Na verloop van tijd bleek de fundering niet in orde en werd besloten het pand af te breken en in het geheel te reconstrueren. Het pand is toen ook meteen aan de huidige wooneisen aangepast en valt weer als vanouds op tussen de heel wat oudere en vooral minder fotogenieke bebouwing.

Benieuwd geworden naar deze bouwstijl? Het Sonneveldhuis in Rotterdam is een voormalig woonhuis het huis is te bezoeken lees hier op mijn blog meer over dit bijzondere huis en de bijzondere bouwstijl.

12 thoughts on “Donderdag 20 april 2017

 1. Blind voor Kunst

  om hun naam gebeiteld te weten in de tijd
  creëren sommige lui dingen
  die direct in het oog springen
  daarom zijn velen ‘t zicht er op direct kwijt

  Lenjef :)

 2. ergens vaag in mijn herinnering van meer dan een halve eeuw geleden zit dit huis ‘verstopt’. Ik kan het niet meer ‘thuis’ brengen. Moet dus weer een rondje Gorkum fietsen.

 3. Mijn wc is betegeld in deze kleuren. Een doorn in mijn oog. Ik overweeg dus nieuwe tegels… maar nu ik dit hier zo zie en lees, ga ik weer twijfelen…

  1. Ja en ook als de ovfiets waar ik zo dol op ben, ikea waar ik ook graag kom en mn oude slaapkamer.

   1. ik wilde mijn 1ste gehuurde ov fiets in leveren , zegt de beste man dat kost u 10 euro , ????
    ja u heeft deze niet hier gehuurd , zo jammer vind ik dat nu weer , eigen fiets mee kost 6 euro , maar is gebonden aan de daluren
    en waarom het zoveel moet kosten als je de fiets elders inlevert ?

    1. Ik huur per jaar zo’n 30 keer een OV-fiets, vind het een prima systeem. In Den Haag is een proef (geweest?) dat je je fiets elders in kunt leveren. Het ‘OV-fiets’ systeem in Antwerpen (heet daar anders) gaat er standaard van uit dat je je fiets ergens anders inlevert. De OV-fiets gebruik ik vooral voor mijn werk als aanvullend vervoer van en naar het station & als ik mijn eigen fiets niet mee kan nemen vanwege de spits. Ik ben erg tevreden over het systeem, was destijds één van de eerste leden. Vroeger was het een hele administratie rompslomp om een fiets te huren inclusief 100 gulden borg, nu sta je na een minuut buiten met fiets. Inderdaad; als je je fiets elders inlevert kost dat een tientje, want vanwege het systeem moet de fiets weer terug naar de oorspronkelijke stalling.

     1. ja en dat maakt het voor mij dus duur , ik werk niet meer sinds 2 jaar
      en ben door het hele land aan het wandelen , maar wil ook wel delen fietsen
      en dan zou het toch fijn zijn als ik afhaal in A en inlever bij B
      hopelijk wordt het systeem aangepast opdat het herkent waar elke fiets is :)

   2. eigenlijk best jammer dat er bij de bouw niet naar de juiste fundering is gekeken
    ik vind dit vele malen mooier dan al dat kale beton en glas

 4. Niet helemaal mijn stijl, ik heb meer oude bouwstijlen en de stijl uit de jaren 20/30 uit de vorige eeuw zoals jugendstjil , de kleuren die je hier laat zien vind ik eigenlijk totaal niet bij huizen passen.

Comments are closed.