Donderdag 18 mei 2017

WO2 fotoshoot

Bevrijding
Op dagen als 4 en 5 mei en de bevrijdingsdagen in september wil ik het liefst telkens ergens anders herdenken. De vlaggen hangen dan wel overal hetzelfde halfstok, toch zijn de mensen overal anders. Ik voerde al gesprekken met Amerikanen, Engelsen, Canadezen, vorig jaar nog met Hagenezen en dit jaar bleef ik dichter bij huis.

In Laarbeek (bij Helmond) om precies te zijn, waar Frans met zijn jeep gevraagd was. Veel van de herdenking kreeg ik door slecht georganiseerd geluid, niet mee. Daarbij blijft die Willys jeep mensen trekken (ben er zelf één van) en zo kwam het dat ik 4 mei al met iemand van mijn leeftijd praatte en merkte dat zij meer wist van de Tweede Wereldoorlog. Dat kan ja.

Maria, zoals ze heet, vertelde veel en uiteindelijk zomaar tussendoor ook dat ze een uniform had, Nederlands leger maar een stuk jonger dan de Tweede Wereldoorlog. Toch fotografeerde ik haar op 5 mei in een kwartier op en rond de wagens en wees mij toen de taak toe van het bezighouden, toespreken en delegeren van de mensen die een rit in Frans zijn jeep wilde. Prachtwerk, echt waar, niks leukers dan de vragen te beantwoorden en zowel ouder als kind uitleg geven en vertellen over die tijd. Maar de vroege start van de dag, het gure weer en het staan de hele dag zorgde er wel voor dat de enige bevrijding die ik dit jaar voelde, het uittrekken van mijn schoenen was.

9 thoughts on “Donderdag 18 mei 2017”

 1. Mrs. T. schreef:

  Mooi, dit soort betrokkenheid.

 2. willyduvel schreef:

  Heel mooi dit roept vage herinneringen op Grts

 3. fialas schreef:

  ik was dertien in 1945, en herinner mij nog dat we de laatste oorlogsjaren met spanning de verrichtingen van de Russen aan het Oostfront probeerden te volgen Het was het Rode Leger dat Hitler’s Armee de ruggegraat heeft gebroken en het is een knap staaltje van propaganda geweest dat al gauw de overwinning aan de Amerikanen werd toegeschreven.

  1. VillaSappho schreef:

   Ja daar ben ik me bewust van. De Russen hadden als voordeel dat de aanvoer van goederen directer was. Dat de Amerikanen de winst kregen is vooral omdat zij die gevaarlijke overtocht maakte en westen van Europa bevrijdde.

 4. fietszwerver schreef:

  prachtig werk Liesbeth , wat jullie verrichten met het vertellen van de geschiedenis aan de jeugd
  mooie foto’s ook

 5. RenéSmurf schreef:

  Altijd goed om te herdenken, ik liep dit jaar weer eens met de gemeente mee.

 6. natuurfreak schreef:

  Alleen door het altijd opnieuw te vertellen zullen ook jongerern het weten en wordt het nooit vergeten.
  Mooie foto’s heb je er van genomen.

 7. Matroos Beek schreef:

  Prachtig dat jonge mensen het verhaal blijven vertellen en doorgeven. Het mag niet verloren gaan.

 8. logbankje schreef:

  Doet me denken aan mijn jeugd toen liepen we met de school me in een optocht, met de zelfde kleding.
  De verhalen van de mensen van toen en direct betrokkenen kun je nu nog horen.
  Heb ze zelf ook gevoerd, tot tranen toe. Hans

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *