Donderdag 16 juni 2016

Casettebandjes van Samson & Gert

Samson & Gert
Ken je dat, dat je opeens een nummer in je hoofd hebt en denkt hoe kom ik hier nou weer aan? Tuurlijk, iedereen kent dat. Zeker als het dan ook nog zo’n kutnummer is, Carnaval Festival bijvoorbeeld of elk nummer van Adele. In de goede situatie geen verkeerde nummers maar compleet kut als het de hele dag door je hoofd spookt. En dan niet het hele nummer, nee 2 twee en een halve zin die je dan ook net niet af weet te krijgen.

Maar vandaag zat ik opeens met Samson & Gert in mijn hoofd wat redelijk vreemd is gezien het feit dat ik dat nou niet bepaald vaak luister. Zeg maar nooit. Maar vroeger bleef ik er voor thuis, wist ik hoe laat het op kwam en had ik sommige afleveringen als zo vaak gezien dat ik ze woordelijk kende.
Ik mocht als kind niet heel veel tv kijken, buiten spelen was het devies. Bij oma mocht het wel en op zondagmorgen ook. Precies de tijden dat op Ketnet Samson & Gert werd uitgezonden.

Samson & Gert is een kinderserie rond de bordercollie Samson en zijn baasje Gert. Dat Samson kan praten en Gert al zijn foutjes constant verbetert is samen met de bel die niet werkt een constant terugkerende factor. Hun vrienden vallen dan ook altijd binnen met; ‘ik moest kloppen want de bel doet het niet’. Samson is in deze kinderserie, een handpop die goed verborgen bediend wordt door een speler en een enkele keer door Gert (Verhulst).

Doorkijkje door casettebandje van Samson & GertMaar hoe kom ik toch aan dat nummer? Nou gezien het aantal keer dat ik dat nummer draaide, heel wat jaren geleden, had ik dat nummer tot nu wel altijd in mijn hoofd moeten hebben. Ik kan me herinneren dat m’n vader me binnen riep toen ik verderop tegen een flat stond te tennissen en zei dat er een nieuwe Samson clip opkwam. Ik was 8 en terwijl ik me naar binnen haastte hoorde ik de eerste tonen van ‘Repeteren‘. Een flinke groep strijkers die later werd aangevuld met piano, want Samson kreeg een piano cadeau van Gert. En moest oefenen, repeteren dus, voor een groot concert wat hij wilde gaan geven.

Vandaag zat dat nummer dus opeens in mijn hoofd en niet een stukje maar het hele nummer. Elk woord, elke zin en ook de muziek. Toen ik de clip opzocht kreeg ik tranen in mijn ogen en dacht ik aan de casettebandjes die ik soms door oeverloos zeiken vlak na de release al kreeg. De casettebandjes die ik niet kan draaien maar zorgvuldig opgeborgen liggen omdat weggooien gewoon geen optie is.

Hebben jullie een kinderserie waar jullie nu nog met plezier aan denken? Of kinderliedjes die je nog steeds met een glimlach kan horen?

22 thoughts on “Donderdag 16 juni 2016

 1. Terreurdeuntjes noem ik dat, haha (-: Samson en Gert ken ik wel. M’n dochter was er verslaafd aan. Ten eerste is het meneer Alberto en ik moest kloppen want de bel deed het niet.
  Nou, gaf mij Flipper maar.
  Lieve groet

  1. Ja wel gezien vond er nooit iets aan;) Maar denk dat dat betere tv is dan menig ander kinderprogramma.

 2. Spijtig genoeg niet.Ik was de oudste in ons gezin en moest andere dingen doen en daarbij toen hadden wij geen televisie

 3. Samson en gert heb ik nooit gekeken, was in “mijn tijd” nog niet bekend volgens mij.
  De snorkels!!! Die keek ik graag :-)
  “toe ga mee naar snorkelland.. ik de diepe zeeeeee..!”
  Hahahahaha vet leuk was dat..
  Veel beter dan Pokemon en al die shit wat er nu gekeken wordt overigens!

  1. Ja ik ken de snorkels, tijdens een aflevering Samson en Gert kwamen er tekenfilms voorbij. De smurfen maar misschien de Snorkels ook wel. Ik ken de serie iig.

 4. ik mocht vroeger graag naar de serie Q&Q kijken en waarschijnlijk nog wel anderen maar weet het niet meer zo goed

 5. Ja
  Maar ik ben ze gelukkig vergeten
  Veel te veel aan mijn hoofd ;-)

 6. Niet uit de tijd dat ik zelf kind was, TV was toen nog iets dat in de etalage van een elektronica winkel aan stond én bij enkele mensen met een héleboel geld.
  Maar uit de tijd van mijn kinderen herinner ik me natuurlijk Zwiebertje en “ja zuster, nee zuster” waar ik alle liedjes nog van heb op LP. Ik kan de meeste ook helemaal meezingen……als m’n stem een beetje meewerkt dan hé!

  1. Ja zuster nee zuster draaide ik bij oma, had ze op een bandje. Ik ken de nieuwe versie met Loes Luca goed. Zwiebertje ken ik van naam maar is van voor mijn tijd.

 7. Gut, toen ik nog kind was, hadden we geen cassette speler, en tv. Alleen radio distributie, met zo’n grote zwarte knop aan de muur, en die stond eigenlijk alleen maar aan voor de “Bonte dinsdagavond trein” veel herinnerneringen aan kinderliedjes heb ik dus niet.

  1. Ik heb geen idee wat het is maar ik denk dat mensen toen ook gelukkig konden zijn met wat ze hadden.

 8. dat van een liedje in het hoofd wat er niet uit wil , nee niet echt een bekend iets in mijn koppie , zal komen omdat ik weinig muziek luister :)
  een serie die ik uit mijn jeugd wel terug zou willen zien en ik denk velen met mij is , Swiebertje en van latere tijd , maar dat is weg geraakt heb ik wel eens gehoord , Het schaap met de 5 poten ;)
  er zal toch ergens nog wel zo’n cassete afspeler te vinden zijn
  geniet de dag

  1. Alle liedjes staan op YouTube dus het hoeft niet zo. Het schaap, de nieuwe versie met Loes Luca en Marc-Marie is wel één van mijn favo series.

 9. Klein, klein kleutertje, wat doe je in mijn hof? Je plukt er al de bloemetjes af, je maakt het veel te grof. Mamaatje die zal kijven, papaatje die zal slaan, klein,klein kleutertje, ga hier maar gauw vandaan… Dat zong tante Terry op haar gitaar in de tijd dat de vaders nog een flinke klap mochten verkopen als je iets fout deed…

  1. Ja tijden veranderen, melk is niet gezond en slaan werkt averechts. Dat moet een leuke tante geweest zijn!

Comments are closed.