Donderdag 15 juni 2017

Close up van mijn rijbewijs

Rijbewijs
Ooit lang geleden heb ik op zo’n blauwe maandag (die bij elkaar heel wat langer duurde) eens mijn rijbewijs gehaald. En dat is dus vandaag 5 jaar geleden, Waarom ik daar opeens bij kom? Ik moet mn IDkaart verlengen en wilde wel eens weten hoe het met mijn rijbewijs stond. Die is nog lekker lang geldig. Kan ‘ie nog langer in ruimte innemen in mn portemonnee want echt veel doe ik niet met dat viesroze pasje.

Ik vind auto’s namelijk duur. En echt slank word ik ook niet van het gebruik van zo’n ding. Maar niet autorijden, das tot daaraan toe. Hetgeen wat ik bloedfucking irritant vind is dat mensen er meteen vanuit gaan dat ik het ook niet kan. O heb je een rijbewijs, waarom heb je dan geen auto? Hé jij hebt een lidmaatschap op de sportschool maar je bent dikker dan ik, hoor je me toch ook niet over? O en om je vraag te beantwoorden; omdat deze godvergeten vervelende maatschappij een auto als normaal is gaan beschouwen maar ondertussen wel allemaal janken over de benzine-, reparatie-, aanschafprijzen en schulden in het algemeen.

O en dan hebben we het nog niet over al die andere shit.
Heeft iemand ooit wel eens berekend hoelang je werkt per maand voor alle kosten van je auto? Hoeveel tijd je kwijt ben aan files en hoe slecht al die uitlaatgassen voor je zijn? Juist daarom heb ik dus een fiets, een kortingsabonnement op de trein en nog zeker tot 2022 een roze pasje in m’n portemonnee die ik helemaal niet nodig heb.

19 thoughts on “Donderdag 15 juni 2017

 1. Mijn rijbewijs was het logische gevolg van een paar zaken. Allereerst was het in mijn jeugd normaal om van fiets naar brommer en dan naar een auto door te groeien. Daarbij, ik kwam uit een autonest, Pa in de handel en het onderhoud, een broer die op zijn 18e zijn rijbewijs behaalde,. dan blijf je niet achter. En heel belangrijk, ik werkte op Schiphol bij een bedrijf dat me verplichtte te kunnen rijden. In alles wat wielen had en een stuur. Dus van luxe wagens tot bestel/vrachtwagens. Na negen lessen had ik dat papiertje in mijn zak. Sindsdien rijd ik meer dan een halve eeuw intussen. Heb het hele alfabet aan merken en types auto bereden, werkte in de branche, heb liefde voor dat spul en heb er nu iets van 2 miljoen kilometers op zitten. Nee, ik wil dat rijbewijs nog niet kwijt. Elke dag plezier van……

 2. Uhmmm. Hoeveel heeft het halen van je rijbewijs gekost? Is dat dan ook niet een beetje zonde van je geld. Btw ik heb ook (een heeeeel duur betaald) nutteloos roze kaartje in mijn bezit dat ik nooit gebruik omdat ik schijtbang ben achter het stuur. Ja, stom ik weet het….

 3. Nou, wees er toch maar zuinig op. Ik vind het zo jammer dat ik mijn rijbewijs niet gehaald heb, omdat ik bang werd. Nu zou ik het graag hebben.

 4. Het is juist op de fiets dat je die uitlaatgassen inademt. In de auto heb je daar geen last van. Maar toch heb ik een auto die ik overigens selectief gebruik.

 5. natuurlijk is een auto duur, maar ik zou hem niet willen missen..

  het openbaar vervoer is geen echt alternatief, zeker niet in de weekend..

  groeten

 6. Ik ben blij met mijn rijbewijs en mijn auto en schaam er me zeker niet voor want waar ik woon rijdt er een bus om het uur en daar zit je in verpakt als haringen in een ton.Als ik naar Antwerpen wil neem ik de tram een 5 tal kilometer van me vandaan.Ik ga nooit de baan op in het spitsuur.

 7. meh in het gat waar ik woon kun je beter te schaap naar je werk gaan dan met openbaar vervoer, denk dat je te schaap sneller aankomt…. en fietsen vind ik leuk om te doen maar als ik dat pokke eind heb gefietst lijk ik meer op een zwetend nijlpaard met astma dan op een pedagoog dus ja ik pas ervoor… vind je standpunten geweldig en ben groot voorstander en m’n fiets word ook heel regelmatig gebruikt, maar ben toch heel erg blij met auto Max ??

 8. Mijn rose kaartje is me heilig.. Kan me niet indenken dat ik het niet zou gebruiken.
  En binnenkort rijd ik in een nieuwe, ook weer, witte auto waar ik heel erg blij mee ben en heel erg van ga genieten. Laat iedereen zelf bepalen of ze dat papiertje gebruiken of niet..

 9. Ik ben nu toch wel heel blij met m’n roze kaartje, voor ouderen is het toch wel een manier om je actieradius te vergroten. Het OV kan slopend zijn omdat het zoveel tijd vraagt.

 10. nee hoor je hoeft je mond niet te spoelen hihi doe je toch niet
  ik heb ook een rijbewijs , had het ook nodig voor mijn werk , waar ik de laatste 15 jaar of zo met de trein naar toe ging :)
  auto heb ik al vele jaren niet meer , is het nodig huur ik er 1

  ik reis regelmatig naar Sneek of Harlingen via Leeuwarden al vele jaren , kan me buiten werk aan het spoor geen vertraging herinneren , zijn treinen trouwens vrouwelijk :)

 11. Tja een rijbewijs is toch wel handig,je kunt bv een auto huren als je er per ongeluk eens één nodig hebt.Je hoeft er niet perse één aan te schaffen.

 12. Ik vind een rijbewijs nog best wel handig, ook wanneer je geen auto hebt. Jammer alleen dat de auto nog te normaal wordt gezien. Het is een statussymbool geworden en oh wee als je er geen hebt. Ik heb een rijbewijs automatique, wat wil zeggen dat ik niet met een geschakelde auto kan rijden. Je moet eens weten mensen tegen me durven zeggen.

 13. ”godvergeten kutmaatschappij” ”bloedfucking” ”shit” …….. Joh, ga je mond toch eens spoelen.

  De klotedrukte op de weg valt in het noorden des lands best wel mee hoor maar verder heb je hier net zoveel vertraging met die kuttreinen als in het randstedelijke mierennest. Ik heb ook een lidmaatschap op de sportschool en ben 78 kilo met een vetpercentage van ongeveer 12 %

  1. Vergeet maar dat ik mn mond spoel. Groot nadeel aan het noorden is het weinige werk en de afstanden. Daar is een auto dan ook vaak nodig. En ja de NS is ook kut maar als je in de trein kan werken en je abonnement wordt betaald dan ga je toch niet in een auto zitten?

   1. Net wat je zegt, hier in het noorden is het zonder auto haast niet te doen. Toch streven wij ernaar om zo weinig mogelijk te rijden en de auto op den duur desnoods weg te doen als het echt niet meer nodig is.

Comments are closed.