Donderdag 1 december 2016

Adventskalender van Lidl

Adventskalender
Een paar weken geleden zag ik ze liggen bij de Lidl, de adventskalenders. Bakken en dozen vol met verschillende onderwerpen erop. Toen al was ik enorm aan het minderen met chocola en behalve een boterham met hagelslag in de morgen zal het me jeuken dat spul. Toch staat de Lidl bekend om de goede kwaliteit van alle producten en ook van de chocola en ergens moet het een stukje sentiment zijn geweest die me er toe deed bewegen zo’n kalender mee te nemen. En alhoewel ik ze vroeger ook al jaarlijks kreeg, wist ik eigenlijk niet eens waar die traditie vandaan kwam.

Advent wat vertaald uit het Latijn ‘komst’ betekent, slaat op de periode aanlopend op kerst en kondigt de komst van hiervan aan. Advent begint niet op een vaste dag in het jaar maar heeft wel altijd 4 zondagen. Komende zondag is het de tweede adventszondag. Symbolisch wordt advent zichtbaar gemaakt door een standaard met 4 kaarsen, elke kaars slaat op een adventszondag, de laatste kaars wordt aangestoken op de laatste zondag voor kerst. Soms staan de kaarsen op een met dennentak versierde krans. Elke adventszondag heeft daarnaast ook nog zijn eigen benaming die slaat op de gezangen die er worden gezonden en waarvan een deel afkomstig of gebaseerd zijn op de bijbel.

De kalender is een leuke manier om de dagen tot kerst af te tellen, achter de met datum en platen versierde deurtjes bevinden zich veelal chocolaatjes maar ze zijn ook verkrijgbaar met kaas of kleine cadeautjes. Ook zijn er adventskalenders voor volwassenen, achter de deurtjes staan dan spreuken of foto’s. Iets moderner zijn er ook bedrijven die advent gebruiken om mensen binnen te lokken met cadeautjes en hoge kortingen, uiteraard gaat dit geheel tegen de christelijke oorsprong in en ook tegen mijn smaak. Nee ik hou het traditioneel bij een chocolaatje per dag, mag ik er alweer eentje??

18 thoughts on “Donderdag 1 december 2016

 1. Geniet er maar van hoor, dat ene chocolaatje per dag. Wij thuis kregen nooit een adventkalender. Er werden altijd wel adventkaarsen gebrand. En eigenlijk doe ik dat nog, elke adventzondag een kaarsje erbij.

 2. Nou ik lees het al…zo een kalender is dus niks voor mij….echt ik zou in een half uur die kalender leeg hebben en strontmisselijk op de bank hangen ?

  1. Hahaha dat deed ik vroeger ook ja nu denk ik het wel vol te houden en anders koop ik gewoon een nieuwe!

 3. Advent kalenders komen meer uit het Katholieke geloof ik, in ieder geval was het bij mij thuis geen item dat meespeelde. en wij waren Ned. hervormd, misvormd misschien wel! Maar veel mensen vinden het een aardige manier om naar de kerst toe te leven, ik heb er niets mee.

  1. Snap ik hoor, zat net te hannesen om er 1 uit te krijgen en dat lukte niet. Irritant!

 4. dit blog brengt mij op een lekker idee ;)
  met al dat kerst gedoe heb ik niets , maar een chocolaatje per dag gaat er wel in
  had ook al niet een chocolade letter van de sint , dus ik haal mij zo’n kalender :)
  smakelijke groet

 5. Komende zondag is al de tweede advent. De vier kaarzen moeten voor kerstmis allemaal branden . Eerste advent is altijd op de zondag die het dichts bij 30 november valt dit jaar dus op de 27 ste.

Comments are closed.