Dinsdag 9 mei 2017

Jezus in tutu onderdeel van tentoonstelling Verspijkerd en verzaagd

Verspijkerd en Verzaagd
Tijdens mijn bezoek aan tentoonstelling Opgegraven Strijd bezocht ik ook de tentoonstelling Verspijkerd en Verzaagd. Hoe onschuldig dit ook klinkt mijn eerste aanblik op deze kunststukken was toch; ‘O das echt godslastering’, maar is het dat wel?

Ik denk dat ik niet de enige ben die het aanblik van een stervende man aan een kruis niet het meest charmante kunststuk in huis vind. Is het aanpassen van ouderwetse gewoontes dan niet een prachtmanier om bezig te zijn met de huidige invulling van het geloof? Ik was niet de enige met een vertwijfeld gezicht, sommige kunststukken zijn dan ook wel heel luguber, ik bedoel een beeld overgoten met dikke zwarte was waardoor er een soort monsterachtige uitdrukking ontstaat, is ook niet wat ik in huis zet. Maar het zette wel de toon.

Zo hing er aan een muur een hele wolk van Jezus aan het kruis, alleen de kruizen waren verdwenen en vervangen door veren aan zijn armen zodat Hij weg kan vliegen van deze wereld die overduidelijk alweer een poosje de Zijne niet is. Met eenzelfde gevoel en intentie zag ik de uitgemergelde Jezus met tutu. Het donkere grauwe beeld met die lichte ietswat smoezelige tutu en de bijgaande beschrijving ‘dans maar door’, het lijkt grof maar zo wordt er ook met Zijn nagedachtenis omgesprongen.

Na het zien van de tentoonstelling bleef ik ondanks de soms prachtige ideeën achter de kunst, twijfelen wat ik er nu van moest denken. Tot ik me bedacht dat al deze beelden afgedankt zijn, voor een prikkie gevonden op de rommelmarkt of in lugubere donkere winkeltjes per doos opgekocht. En dat opdoeken van heilige beelden is niet iets van de laatste tijd, zoals je wel zou kunnen denken. Al in de jaren 60 was dit aan de gang tijdens de vernieuwing van de katholieke kerk, beelden werden soms letterlijk aan de straat gezet. En dan vraag ik me af hè, is dat niet allereerst godslastering?

Verspijkerd en Verzaagd is tot en met 5 juni te zien in het Noordbrabants Museum.

 

 

9 thoughts on “Dinsdag 9 mei 2017

 1. Ook niet mijn ding, maar ook in het Rijks zie je de meest gruwelijke dingen. Onthoofdingen en afgehakte hoofden op een schaal. Zie liever iets waar ik geen nachtmerries van krijg maar gelukkig hangt er ook minder gruwelijk werk zodat je een keus hebt.

 2. is dit soms een moderne versie van de Beeldenstorm ergens midden 1500
  ik persoonlijk vind de met de handgemaakte beelden , zeker de hele oude met de hand , kunstwerken
  de rest een sprookje

 3. Een simpel houten kruis vind ik al meer dan genoeg. Katholieke kruisen met een stervende Jezus vind ik niet mooi om zien.
  Ben ik nu Godlasteraar.

  1. Nee hoor ik woon in Brabant in elk dorp hangt Jezus en ik vind het echt helemaal niks.

Comments are closed.