Dinsdag 5 juli 2016

Berberapen met een baby

Babyboom
Het was alweer even geleden dat ik in Dierenrijk was. Toen had ik geen tijd om de hele tuin te bezoeken en wat krijg je als je even niet oplet; babyboom. Natuurlijk wist ik dat een heleboel moeders op knappen stonden maar als je op kraamvisite gaat moet je wel tijd maken. En van tevoren even bellen want de wolven, rendieren, stinkdieren, bevers, steppenvosjes, vale gieren en kaalkopibissen waren allemaal net even een tukje aan het doen of aan de wandel.

Gelukkig hadden de berberapen wel tijd. Sterker nog ze wilde zelfs even poseren voor het eerste familiekiekje. Moeders laat de kleine nog niet loslopen, maar bijzonder aan deze makakensoort is dat het mannetje ook voor de jongen zorgt. Hij vlooit, draagt en beschermd ze ook.

Een huiler of jonge zeehond in Dierenrijk
De berberapen zeiden dat ze wel even naar de zeehonden zouden bellen en daar aangekomen werd mij verzocht zachtjes te zijn. De kleine lag te slapen. Dat er zo zorgvuldig met het nog naamloze dotje omgesprongen wordt is niet zo gek. Het is voor het eerst in 10 jaar dat er een baby geboren wordt. In het wild daarentegen, zal de moeder bij gevaar eerder vluchten dan haar jong verdedigen en later ook niet meer terugkeren om het te zoeken. Vandaar de naam huiler.

Lammetje van de Saanengeit uit Dierenrijk
Ik groette de zeehonden en wandelde door het park. Ergens ver van haar verblijf kwam ik een overspannen witte melkgeit tegen. Ze kwam tegen me aanstaan en leek bijna door haar hoeven te zakken. ‘Dat is leuk, zei hij, en lekker, zei hij maar hij doet niks met die kleine donderstralen’. ‘Ik kan er niet meer tegen die springen overal op, bijten in alles, stoten zich overal aan pfffff dat had ie er niet bijgezegd!’
Mekkerend van ellende had ik haar voorzichtig teruggedreven naar haar verblijf, ongeduldig stond haar man voor het wildrooster te trappelen. Ze sprong er lenig overheen, bokte nog eens ferm naar haar luie man en schold hem uit voor doedelzak. Waarna ze haar ondeugende kroost begon te verzorgen.

9 thoughts on “Dinsdag 5 juli 2016

  1. schitterend he…. zo iets verveelt nooit…. ik kan er ook elke keer weer geen genoeg van krijgen

    1. Op Antwerpen meen ik me te herinneren. Prachtige dierentuin en bijzondere ligging ook.

  2. Altijd leuk als er jong spul is, maar inderdaad, volgende keer wel éérst even beleeft vragen of het schikt; -)

  3. Ik hou er ook zo van om babydiertjes te bewonderen. Dat geeft toch echt iets extra aan een bezoekje in de dierentuin.

  4. ja goed dat er gebeld werd dat je kwam , ma en baby’s kunnen regelmatig ff een tukkie doen :)
    maar je gaat er weer eens heen las ik wel en dan zijn de baby’s ook wat ouder al en doen minder slapen , toch :)
    maar je hebt die wakker waren goed in beeld gebracht en er een wijze les bij gedaan

Comments are closed.