Dinsdag 3 januari 2017

De poolvos in zijn wintertooi met dikke vacht

Poolvos
Als je zoals ik regelmatig door een dierentuin wandelt is het een kwestie van de veranderingen die je blijven trekken. Zo loop ik nog steeds graag een rondje door Dierenrijk. Alhoewel dat door de vogelgriep nog steeds geen echt rondje is, probeer ik wel zoveel mogelijk dieren ‘mee te pakken’. Elk seizoen verbaas ik me weer over de typische veranderingen, de zomer wanneer het stervensdruk is en de dieren geen fluit uitvoeren, de lente wanneer de dieren op hol slaan en het weer drukker begint te worden, de herfst wanneer dieren langzaam meer gaan eten op gaan slaan en zoals de poolvos die zijn dikke vacht weer aan het kweken is voor de winter. 

De poolvos heeft geen last van de Nederlandse winters want op de toendra waar hij normaal leeft kan het wel -50 worden en daar kan hij tegen.

Vacht

Een poolvos in zijn zomertooiDe poolvos staat vooral bekend om zijn witte wollige vacht, in tegenstelling wat veel gedacht wordt is hij niet altijd wit. Is de omgeving grijs dan zal zijn vacht die kleur aannemen. Daarbij is de poolvos in de zomer heel wat minder wollig en bruin van kleur. Er zijn verschillende vachtsoorten naargelang de ondersoort. De voetzolen van de poolvos zijn bedekt met haar, zo komt hij aan zijn bijnaam die vertaald konijnenpoot is.

Voedsel en voortplanting

De poolvos wordt 30 centimeter hoog en tot maximaal 6 kilo zwaar, de mannetjes worden tot maximaal 65 centimeter lang. De poolvos eet lemmingen en andere kleine zoogdieren zoals sneeuwhazen. Vogels (ganzen o.a.) en insecten staan ook op het menu tussendoor eten ze ook bessen en vruchten. Als er voedselschaarste heerst trekken ze wel 100 kilometer ver op zoek naar voedsel, ze reizen in groepen of alleen en doen zich onderweg te goed aan aas. Poolvossen zijn meestal monogaam hun paartijd is in maart en april, na maximaal 54 dagen worden er tussen 6 en 10 jongen geboren, na 16 dagen gaan de oogjes open. Alle dieren binnen de groep helpen mee met voedsel brengen, veel jongen sterven door voedselgebrek. Voedselgebrek ontstaat meestal wanneer het een slecht jaar voor de lemming, hoofdvoedsel voor de poolvos, is. De poolvos leeft in ondergrondse holen die kilometers lang kunnen zijn, de holen zijn vaak jaren oud en door verschillende generaties gebruikt.

Voortbestaan

Het bekendste of beruchtste aan de poolvos is zijn prachtige vacht in de winter, die vacht is nog steeds interessant voor jagers alhoewel dit veel minder voorkomt dan vroeger. De poolvos word al jaren gefokt om zijn vacht, ontsnappingen van dieren uit deze boerderijen zijn slecht voor de wilde populatie omdat deze genetisch slecht in elkaar zit. Hij is bijvoorbeeld groter dan zijn wilde voorouders. De poolvos leeft in verschillende delen op de wereld, de populatie krimpt ook door ziekte en vervuiling.

In Dierenrijk hebben ze een klein verblijf nabij de ijsberen. Je loopt er snel voorbij maar de dieren zijn een bezoek waard. Ze kijken heel tevreden en zeker in de winter zijn ze enorm fotogeniek.

10 thoughts on “Dinsdag 3 januari 2017

 1. Leuke informatie over de poolvos..Je gaat er iid snel aan voorbij. Als je meer van de vos wordt hij ineens veel interessanter. Dank je voor deze goede les.

 2. Ze kijken tevreden, maar ze zitten gevangen, en dat hoort niet. Maar ja, zo is de mensheid, alles regelen. Het zijn mooie dieren.

  1. Ik snap je instelling hoor. Toch maken dierentuinen mensen meer bewust dan die reclamespotjes.

  1. Daar vergis je je in. Heel veel van die bontkragen die nu aan jassen zitten zijn echt!

 3. Een prachtig vosje. Ik zag hem voor het eerst op foto bij mijn buurvrouw. Zij kon er eentje fotograferen in IJsland. Hoe mooi is dat maar niet.

 4. goede les over een bij velen onbekend dier
  jammer dat hun vacht de mens er toe bracht , om ook dit mooie dier bijna uit te roeien ;(
  hopelijk kunnen de dierentuinen welke deze dieren hebben hen behouden voor de toekomst , via fokprogramma’s n in het wild uit te zetten

Comments are closed.