Dinsdag 28 juni 2016

Een gracht in Leiden met fietser en de ondergaande zon. Heerlijk Hollandsnet zoals de bijbehorende blog!

Holland tag
Sinds ik werk met asielzoekers praat ik meer over Nederland dan ooit. Ik krijg vragen wanneer het zomer wordt, over ons drugsbeleid, hoe mooi of hoe groot de plaatsen of steden zijn waar ze een huis toegewezen gaan krijgen, maar vooral over hoe Hollanders zijn. Ik leg uit over de drie onderwerpen waar je niet over praat (politiek, geld en geloof) en dat we om 18:00 uur eten en dat aanschuiven niet altijd gewenst is. Ze lachen me vaak genoeg uit ja.

Typisch Hollands klompen Ik praat over het belang van een goede buur en het belang van Nederlands kunnen spreken. En als je zo vaak zo lang bezig bent met al die dingen dan steekt er toch iets op. Iets wat er altijd wel zat. Dat Rotterdam de mooiste stad is, dat onze vlag de mooiste is, dat klompen nog steeds schattig zijn, dat onze kaas tulpen en bier over de hele wereld verkocht worden en dat je niet naar Amsterdam hoeft voor grachten. Dat je die ook vindt in Delft, Leiden, Gouda, Haarlem, Schiedam, ‘s-Hertogenbosch, Groningen.

Eén van onze grootste export, kaas!Eén of meer koekjes bij de thee?
Eén? Is de trommel leeg dan? Speculaasje graag of Mariakaakjes.
Wat is je favoriete stamppot?
Ben ik een slechte Hollander als ik daar nou geen fan van ben? Zuurkool trouwens, kan er alleen niet tegen. Stamppot is ook niet echt vega.
Welke Nederlandse feestdag vind jij de leukste?
Menigeen gaat sinterklaas hier invullen ik vind het Nederlandse eraan leuk maar heb er niets mee. Denk dat ik voor dodenherdenking ga, niet echt feestelijk maar wel iets waar ik al ontzettend lang aan ‘doe’. Ook de specifieke Bevrijdingsdagen per plaats, zoals in Eindhoven, probeer ik bij te wonen. Dit jaar heb ik er zelfs dagen voor vrij gevraagd.
Wat is volgens jou het leukste plekje in Nederland?
Rotterdam, iemand verbaasd? Aan het water net naast de Willemsbrug. Ook Hoek van Holland wandelend over de pier en zittend in het zand. Toch vind ik het ook heerlijk om naar een plaats te treinen en daar te fotograferen. Nederland heeft prachtige plekjes en ik wil er nog heeel veel leren kennen.
Wat is jouw favoriete accent en doe een stukje na.
Tering, denk het nie!

Bloembollenvelden bij Lisse met hyacinten en tulpen verderopWelk woord is voor jou typisch Nederlands?
Pannenkoek, stroopwafel, pepernoot.
Welk typisch Nederlands gebruik vind jij het leukst?
Fietsen! En overal een mening over hebben.
Welk Nederlands gezegde is jouw favoriete gezegde?
Niet lullen maar poetsen.
Wat is je favoriete winkel van Nederlandse bodem?
Action.
Wie vind jij de leukste BN’er?
Herman Finkers en Jochem Myjer.
Wat vind jij het mooiste en/of leukste Nederlandstalige liedje?
Het Dorp van Sonneveld blijft favoriet. Maar Rotterdam van Spigt ook.
Haring? Ja of nee?
Als geboren en getogen Haringkop zou je denken van wel, maar nee nee niet voor mij bah.

Doorgeven doe ik niet aan, maar in iedere Hollander schuilt een chauvinistje, dus vertel wat vind jij het mooiste aan Nederland en waar moet ik nog eens foto’s gaan maken?

27 thoughts on “Dinsdag 28 juni 2016

 1. Ik hou van Rotterdam.Heb er al meer dan 30 jaar vrienden wonen.In Rotterdam is er altijd iets te beleven.

 2. Leuke tag en leuk ingevuld zeg :-)
  Trouwens, stamppot kun je prima vega maken hoor. Kaas, noten, tofu, ik gebruik het allemaal wel voor stamppotten.

 3. je hebt ook nog grachten in Utrecht, Liesbeth! En misschien in nog veel meer andere dorpjes…

 4. Heel mooie bovenste foto! Herken er meteen Nederland in. Of het moet een nagebouwde straat in China zijn (you never know.) Wel leuk, de tag. Behalve asielzoekers komen blogmaatjes ook meer over jou te weten (-:
  Lieve groet

  1. Ja die asielzoekers lezen mijn blog dan weer niet;) Niet nodig ook, ze moeten zelf het land leren kennen.

 5. foto’s maken van de mergelwand op de Schieversberg in het Savelsbos, liefst voor de middag, dan heb je strijklicht.
  en mooiste liedje vind ik van Paul van Vliet.

  1. Mooie omgeving! Maar ontzettend slecht te bereiken zonder auto. Maar zou daar graag foto’s maken!

 6. die mythe over de koektrommel is door onszelf in de wereld gebracht en vooral in de media eindeloos herhaald, maar het is geen zuinigheid, koekjes horen knapperig te blijven en als je de trommel openlaat komt er lucht bij, worden ze zacht en zijn niet meer te eten.

 7. ik ben nu eenmaal geen Nederlander, maar al dat water in Nederland spreekt me het meest aan..

  alhoewel de Hoge Veluwe er ook mag zijn…

  dat gedoe rond Koningsdag begrijp ik dan weer niet

  gewoon erfopvolging toch..

 8. Leuk, Op zich een leuke tag voor een kaaskop. En een kaaskop bén ik. Maar ik kan dan meestal weer niet kiezen wat ik “het leukste dit of dat “vind. Over haring denk ik precies eender als jij, yeg. Vreemd want ik vind het wél heerlijk ruiken en heb het daarom een jaartje geleden nog eens geprobeerd, gatsie!
  De foto boven dit log is beeldschoon dus doe maar lekker wat je zelf wilt!

  1. Die foto is het mooie Leiden, de klompen staan in de Euromast, de kazen in Delft en de velden zijn Lisse. Allemaal zo heerlijk Hollands en ik heb het allemaal (meerdere keren) mogen bezoeken. Hoop binnenkort nog een deel van Nederland beter te leren kennen. En ja daar ga ik inderdaad lekker doen wat ik wil, werkt het beste.

 9. Wij kunnen praten Liesbeth, Herman Finkers vind ik ook geweldig en “het dorp” van Wim staat in mijn top 10 hoor.

  1. Mooi zo Edward! Ik luister Finkers graag, zijn humor is zo heerlijk. Ik vind het ook zo mooi dat hij enorm gelovig is en daarmee kan spelen.

 10. Wat een leuke. Wat ik leuk vind aan Nederland pff zo veel te veel om op te noemen, minder leuk is dat wij zo vreselijk aanwezig zijn in het buitenland. En je mag van mij nog eens op de Malpie bij Valkenswaard gaan fotograferen

 11. mogge Liesbeth
  Marieke kan het mooi vertellen
  en jij kan het mooi schrijven
  beide ben ik het wel mee eens
  op de haring zuurkool accent en plekje na
  zou ik het zo kunnen overnemen

  1. Wat toevallig. Ik kan geen zuurkool meer eten maar vond het altijd erg lekker.

Comments are closed.