Dinsdag 27 juni 2017

De Kinderdijk met molen en de wieg die de naam van dit gebied verteld.

Kinderdijk
Die foto’s die zeggen weer genoeg, er is maar één plaats op de hele wereld waar zoveel molens bij elkaar staan. Kinderdijk stond alweer een tijdje op mijn lijstje. Uiteraard was ik mij er goed van bewust dat als je daar de molens gaat bekijken dat je er eigenlijk vanuit kan gaan dat je tussen een kudde voortbewegende camera’s met Japanners erachter, terecht komt. Ik wrong mijn fiets tussen toerist en dagjesgast de Waterbus af, stak de dijk over en genoot van dit heerlijk Hollands tafereel.

Het gebied rond de Kinderdijk ligt zoals wel meer delen van Nederland onder de waterspiegel. Duizenden jaren geleden was de Kinderdijk een moeras. Alleen in de zomer wanneer het water laag stond kwamen hier jagers en vissers. De eerste bewoners bouwden hun huizen op duinen om veilig te zijn van hoog water. Steeds meer mensen wilde wonen op en rond deze rijke grond en bij de handelssteden in de omgeving. Hierop werd in de 13e eeuw besloten tot het aanleggen van sloten en weteringen, het water liep af naar het laagste punt, Kinderdijk dus, waar 4 sluizen werden gebouwd.

De molens van Kinderdijk zijn alleen met de fiets of lopend te bereiken.Door het alsmaar weg laten stromen van het water daalde de bodem maar bleef het waterpeil stijgen. In november 1421 verwoestte de Sint Elisabethsvloed de dijken, waardoor duizenden mensen verdronken. Een legende verteld dat de overlevenden na de vloed langs de dijk een wiegje zagen drijven met daarin een huilend kind. Op de wieg sprong een kat heen en weer om de wieg in balans te houden. Het kindje werd gered en zou de naam Kinderdijk verklaren.
Na die vreselijke vloed werd het zakken van de bodem zo’n groot probleem dat verschillende nieuwe technieken om het water af te voeren werden uitgeprobeerd. Vandaag de dag telt de Kinderdijk nog altijd de 19 molens van rond 1740, die het waterprobleem oploste. Alhoewel de molens buiten dienst gesteld zijn werken ze nog allemaal en worden jaarlijks door ruim 400.000 bezoekers bezocht en een groot deel daarvan besloot op dezelfde dag te gaan als ik.

En toch deerde de drukte me totaal niet. Ik voelde dan ook niet de behoefte om de molens van binnen te bekijken. Ik besloot een broodje te eten onderwijl genietend van deze Hollandse trots en terwijl vele toeristen braaf de rondleiders volgde genoot ik van alle talen en de verbaasde gezichten. Het is dan ook een prachtig gezicht. Kinderdijk is voor alle leeftijden, molens bezoeken kost geld, net zoals het rondvaartbootje. Het is goed te combineren met de Waterbus die elk uur afvaarten heeft vanaf Rotterdam en Dordrecht. De molens zijn alleen te voet of met de fiets te bereiken. Alle voorzieningen zijn aanwezig, het is af te raden op feestdagen en in het hoogseizoen de molens te bezoeken.

19 thoughts on “Dinsdag 27 juni 2017

 1. Staat nog steeds op mijn verlanglijstje, maar het is qua vervoer een lastig uitje voor ons dus ik ben bang dat het er niet van gaat komen.

 2. Tja, moeten we ook nog een keertje naar toe :-) Veel van gehoord, maar nog nooit met eigen gezien…

  1. Met het OV raad ik de Waterbus aan. Trek fijne schoenen aan want het is een eindje wandelen.

 3. Kinderdijk staat ook niet voor niets op de Werelderfgoedlijst van UNESCO!
  Maar ik moet bekennen dat ik er zelf ook nog nooit ben geweest.. Moet er echt een keer van komen!

 4. nog een datum waarop je de Kinderdijk links laat liggen: op de nationale molendag! Wij waren er ondertussen twee keer; de laatste keer met de waterbus vanuit Dordrecht en het veer, een aanrader!

 5. Een mooie foto die eigenlijk alles zegt… Ik zou alles overslaan en vroeg in de ochtend gaan als niemand er is.

  1. ja dan krijg je uiteraard hele andere foto’s maar ik vond en vind de combi met de Waterbus aantrekkelijker.

 6. Het is echt mooi daar, ook met de Noord min of meer parallel eraan, waar de scheepsbouwindustrie nog wat weemoedige loodsen heeft laten staan. Dat hele gebied daar, ook naar het westen, Rotterdam en verder, vind ik schitterend. De Japanners, en Chinezen!, hebben groot gelijk dat ze komen kijken.

  1. Lees dan ook mijn blog over Dordrecht of maak er een weekend van en neem Rotterdam erbij.

 7. Ik bezocht dat mooie plekje verleden jaar nog op een rustige dag en nam nadien de waterbus naar Rotterda.Heerlijke dag was het die ik niet zo gauw zal vergeten

Comments are closed.