Dinsdag 21 maart 2017

Alsof het gratis is mediamarkt winkel van verspilling

Verspilling
Had ik dat al gezegd ik heb een nieuwe telefoon ja die Lumia was het toch niet.
Ik heb de nieuwste kobo…Uh wat?
Wil jij mijn flatscreen niet hebben, hij is 2 jaar oud de prijs kunnen we wel afspreken.

Bij toeval kwam het ter sprake, dat het tegenwoordig niet meer normaal is om te sparen zo lijkt het. Of dat mensen het nog wel willen maar dat het niet lukt. Hoe dat toch mogelijk is enzovoort. Heb ik wel een theorietje over, een theorietje die ik pas geleden onderstreept zag op de werf, je weet wel waar mensen hetgeen wat niet in de ondergrondse container of kliko past, naar toe brengen.
Ik zei al heb een theorietje, ik zag daar namelijk in een enorme container een berg tv’s, koelkasten, wasmachines en computers inclusief beeldscherm staan, zoveel dat m’n mond er van open viel. Ah daar is ons spaargeld. Apparaten gaan tegenwoordig weg als ze uit de mode zijn of worden vervangen omdat ze niet zo fancy werken als die van de buren, van vriendin of zus. Vervang die vrouwelijke varianten overigens ook voor mannen want die zijn precies eender. Ik was namelijk van de week ook bij mediamarkt en omdat die waardeloze winkel op dit moment omgebouwd wordt zocht ik me het heen en weer, net zoals de rest van het volk. Ik hoorde de gesprekken over wat er allemaal wel niet nodig vervangen moest worden en ja dat triggerde. Want waarom moet er een nieuwe tv? Omdat het zoontje jarig is, omdat ze de oude toch alweer een jaar of 4 hebben en omdat ‘ie niet meer zo snel is. Ik zocht een cardreader, m’n oude is na jaren overleden.

Bron van verspilling of geweldig warenhuis?Zo vaak hoor ik het, zo vaak. Sparen lukt niet, maar wel één van de nieuwste telefoons in speciaal tasje hebben te groot voor de broekzak, zo’n soort nieuwe telefoon. En als je er dan op wijst is het ‘nee joh gratis bij m’n abonnement’…Dubbeldik betaal je die in je abonnement ook als het scherm breekt of als ‘ie gewoon verrot gaat. Op afbetaling, zo heet die vorm van gratis en het zorgt alleen maar voor meer hebberigheid. Want och wat lijkt die oude samsung of iphone klein naast de nieuwe. En och wat hoor je er toch niet bij als je niet af en toe op fakebook kan zetten je iets nieuws hebt.

En weet je op tv zien we poolkappen smelten, zien we beelden van plasticsoep en jammeren we over het vreemde weer maar niemand die zich even bedenkt dat al het afval wat wij kweken ook weer uitgezocht, verwerkt en verbrand moet worden. Handen omhoog als je die soort beelden op een oude tv ziet. Ik geloof er niks van. Ik moet nog 32 worden maar heb pas m’n tweede tv, een vette. En nee niet vet omdat ‘ie smal is, krom loopt of fancy led lichtjes aan de zijkant heeft. Nee mijn tv is vet omdat ‘ie een beeldbuis heeft en hij is fancy omdat hij 2 scart uitgangen heeft. Hoef ik niet meer met de kabel te kloten als ik een dvd’tje wil kijken, zoals bij de oude. De oude had ik ook tweedehands en gratis en die is omgeruild en staat opgeslagen. Hij werkt tenslotte nog prima.

Ook heb ik mijn 2e laptop en 2e dvd-speler. M’n laptop werd wel heel erg vervelend en was na 10 jaar aan zijn einde gekomen. Mijn eerste dvd-speler had kuren en werd tijdelijk vervangen tot de reparatie klaar was. Ik vond de 2e leuker, dus de eerste ligt geduldig te wachten tot er de ander naar de eeuwige jachtvelden gaat. M’n laptop is opgeknapt en vervangen door een tweedehands laptop. Ik heb mijn eerste tablet aan een asielzoeker gegeven net zoals één van mijn vorige telefoons, tot tranen toe geroerd van blijdschap die man. Ik heb meer telefoons gesleten dan ik toe wil geven, de meeste waren goedkoop en zijn naar een goed doel. Ook heb ik één e-reader, die zoekt nog een nieuw thuis (iemand? gratis op te halen).

Is dit wijsheid? Nope, kreeg ik gewoon van thuis mee. Omdat er al genoeg rommel in de wereld is en omdat je niet meer bent als je de nieuwste (vul zelf in…) hebt, maar vooral omdat als je niet elke keer iets nieuws koopt je ook niets verspilt, geld bijvoorbeeld of het milieu. Hebben we beide nog een poosje nodig.

15 thoughts on “Dinsdag 21 maart 2017

 1. Nou, hier gaan dingen ook pas weg als ze het echt niet meer doen …….. ik snap ook niet waar mensen het geld vandaan halen om steeds nieuwe dingen te kopen ……… waarschijnlijk allemaal op afbetaling, maar ik kan een lening ook niet terug betalen ……….
  Maar goed, als ik hier kijk, ben ik nog blij met mijn 13 jaar oude wasmachine die elke week zijn rondjes draaid, met mijn 10 jaar oude koelkast die het nog prima doet. En ja, mijn tv is pas 5 jaar oud, dus die kan hoop ik ook nog jaren mee :-)

 2. Zo’n handige harry is goud waard maar niet iedereen kent zo iemand maar ik heb een oplossing gevonden.Ik ga naar een repaircafé. Als het kan repareren ze het en ze doen dat met plezier terwijl je er op wacht

  1. Ja das een goeie het wat oudere spul is wel de repareren. Het nieuwe niet meer.

 3. Daar kan ik me allemaal wel in vinden, werkende apparaten blijven gewoon staan. Een heel enkele keer verhuisd er wel eens iets naar iemand die het goed kan gebruiken maar zich geen nieuw kan permitteren en ik wel. Mijn oude Nokia voldoet nog steeds prima.

 4. Goed stuk. Meneer F. heeft onlangs de harde schijf in zijn computer laten vervangen. Het ding draait weer als een zonnetje.
  Mijn mobleitje is uit de tijd van de rooksignalen, bevalt prima. Heerlijk rustig ook. Geen foto’s, geen app’s enz.

 5. Ik heb niks met Smartphones dus nog steeds een ouwe Nokia. Voordeel is dat ik de- nog goede- afdankertjes krijg van kennissen die ook zo’n ding willen

  1. Snap ik helemaal ik ben de enge met een smartphone in de familie mn vader heeft nog een 3310.

 6. En zo is het..
  Mijn schoonzoon werkt op de ‘werf’. Je wil niet weten wat er binnenkomt per week… Ooit moet het stoppen zei ik laatst, maar hij ontkende dat. Gaat al alle jaren zolang hij er werkt zo…

  1. Kan je je voorstellen dat mijn vriend al die apparaten waarschijnlijk wel kan repareren? Het is gewoon bizar dat dit al jaren zo gaat.

   1. Er wordt wel veel nagekeken en gerepareerd hoor. Misschien is dat bij jouw werf ook wel zo dat er ook aangeleverd kan worden voor de Kringloopwinkel. Dat is bij hem wel zo.

 7. ha die Liesbeth
  een pracht opsomming van wat er o.a mis is in deze wereld
  en we hoeven niet ver weg te gaan , de werf zo jij het noemt of z’n zaak als mediamarkt
  als je daar kijkt en luistert , weet je genoeg
  het is meer en meer een wereld van ikke en ikke de rest kan stikken , het zij in smog of plastic :(

  als ik het zo lees , kan ik met een gerust hart zeggen , je doet het niet zo verkeerd Karel

  slaap wel groet

Comments are closed.