Dinsdag 20 juni 2017

De waterbus onderweg naar Rotterdam

Waterbus
Vanaf de Merwedekade te Dordrecht varen verschillende lijnen van de waterbus. Duidelijk zichtbaar met elektronische borden worden de vertrektijden aangegeven. Ook bij de afvaart locaties staan bordjes. De drukste vaarroute is die naar Rotterdam. De drijvende pontons, waar de haltes en infoborden op staan kunnen een paar meter hoog water aan en schommelen mee met de deining. Bij extreem hoogwater kunnen ze ook onderlopen. Aan boord van de Waterbus zijn 2 personeelsleden. De stuurman en matroos. De laatste is verantwoordelijk voor het meertouw, de loopbrug, de kaartverkoop- en controle en is daarnaast bij drukte ook degene die informatie verschaft en zorgt dat fietsen en scooters veilig geparkeerd staan.

Aan de vroege kant stond ik op het ponton aan de Merwedekade. Ik zag het pontje naar Papendrecht net aanleggen en vlot erna weer vertrekken. En terwijl ik rustig genietend stond te wachten tot mijn bus zou gaan schrok ik me rot van de luchthoorn van die waterbus. Die hebben op het water dus ook gewoon voorrang en dat maken ze goed duidelijk ook. Langs varende en vertrekkende boten laten het ponton waarop de waterbus haltes staan, aardig schommelen. Das dus niet voor mensen met onvaste benen.

Na een goed half uur wachten was daar dan eindelijk mijn bus. Betalen kan aan boord met het kopen van een los kaartje of inchecken van de ov-chipkaart. Ik mikte mijn fiets in het rek en terwijl ik even rondkeek, vaarde we al weg. Ik kan je zeggen, de waterbus is geen lief pontje, die boot gaat hard. Het is dan ook een catamaran, hij lijkt te vliegen over het water.
Er zijn zowel buiten als binnen zitplaatsen en ruimte voor fietsen en scooters. Zin in een tochtje? Doen! De bus heeft verschillende opstapplaatsen waar Rotterdam en Dordrecht de grootste van zijn, ik testte mijn zeebenen en waaide uit op de uiterste punten van de boot. Na een tochtje genieten van de omgeving stapte ik van boord. Waar, daar vertel ik later over!

15 thoughts on “Dinsdag 20 juni 2017

 1. Heerlijk hé? Als ik hem neem sta ik ook bijna altijd op het uiterste puntje uit te waaien, daar kan ik zo van genieten!!

 2. ja dat is zeker een goed idee om eens mee te maken , fijn genieten op het water

  geen weer om te wandelen zeg je , ik liep 6 uur reclame folders weg te brengen , dat is wandelen met hindernissen hihi
  je moet tegen de warmte kunnen , anders klopt niets

  slaap wel groet

 3. Leuk idee, ik heb zeebenen maar mijn vrouw niet. Wat niet weet, wat niet deert…

 4. Ooooh, zo herkenbaar. Vorig jaar logeerden we in Papendrecht en namen we de waterbus naar Dordrecht om van daaruit een andere waterbus te nemen richting de Hollandse Biesbosch.
  Dit jaar logeerden we in de omgeving van Dordrecht, namen we de waterbus naar Rotterdam;
  een andere keer de waterbus + het veer om naar de Kinderdijk te varen;
  nog een andere keer de waterbus + met de auto op de veerpont naar de Brabantse Biesbosch (Biesbosch museum Werkendam).
  Ik geef toe dat ik toen ook achteraan op het dek heb gestaan, benen wijd gespreid om foto’s te nemen en om te genieten van de wind in mijn (korte) haren.
  Héérlijk is het om met de waterbus te reizen.
  Er is wél een belangrijk aandachtspunt: klein geld meenemen als je niet over een ov-chipkaart beschikt.
  En als je toch over dit laatste beschikt … uitchecken voor je de waterbus verlaat!

  1. Ik heb laatst een roadtrip gedaan via de pont in de Bieschbosch met een Willys jeep!

 5. Een heel tof initiatief moesten het bij ons ook meer inlassen.Bij mijn bezoek aan Rotterdam heb ik de waterbus genomen en ik was er heel tevreden over

Comments are closed.