Dinsdag 2 februari 2016

Blog over de bibliotheke en de vooruitgang daarin.

Bibliotheek
Van de week zat ik tijdens een pauze op mijn werk zoals altijd een boek te lezen. Een nogal dikke om precies te zijn, al maanden mee bezig. Een collega van me, dienstbaar als altijd, wees me op het ‘nieuwe fenomeen’ E-book, dan hoefde ik niet meer rond te zeulen en kon ik dat boek en vele andere op mijn telefoon lezen… Ik keek de grappenmaker eens over mijn bril aan en liftte mijn wenkbrauw maar nog voor ik hem van repliek kon dienen, maakte hij dat ‘ie weg kwam.

Toch zette hij me aan het denken, niet over het fenomeen e-book maar wel over hoe de tijd veranderd. Vroeger zeulde ik een grote zware tas boeken naar de bibliotheek en een al net zo zware weer terug. Nee dat was niet zielig het was gewoon te dichtbij om de fiets voor uit de schuur te halen. De bibliotheek waar ik opgroeide had een gescheiden kinder- en volwasseneafdeling als kind kwam je echt niet snel ‘aan de andere kant’, ondanks de ramen was het er altijd wat donker en bedompt en te luidruchtige mensen werden met kordaat handelen zo buiten gezet. Ik heb er jaren rondgelopen en herinner me met veel plezier de uitzondering die ik kreeg om ook volwassen boeken te mogen lenen en lezen, herinner me de vrouw aan de balie die dat altijd elke week weer moest controleren voor ze mopperend m’n pasnummer in het boek noteerde, herinner me de eerste computer die er kwam en ook weer dat ‘ie ging, herinner me de cassettebandjes en video’s die je kon lenen, herinner me de streekromans, herinner me de lieve bibliotheekmevrouw die de nieuwe Waar is Wally stiekem voor me apart hield en herinner me ook de dag dat ik wist dat ik naar het grote filiaal in het centrum moest gaan. Toen ik ook die bibliotheek wel gezien had ging ik naar (toen) de grootste van Nederland in Rotterdam aan de Blaak.

Inmiddels had het elektronisch uitlenen zijn intrede gedaan en daar hielden de verschillen wel op. Groot donker, beetje bedompt maar fantastisch. Ik damde met schaakstenen tegen opa’s en fietste daarna met een verse stapel boeken, weer een uur naar huis. Ik verhuisde deed aan e-book en reader, verhuisde weer eens en stond op een dag mijn boodschappenbriefje te maken toen ik stond te peinzen hoe spinazie ook alweer geschreven werd. Schaamde me dood, ging naar de bieb van Eindhoven en las in nog geen half jaar 40 boeken, hoppa.
Krijtord met tekst en tekening in de bibliotheek van Eindhoven
In die jaren zijn een aantal dingen enorm veranderd. Was de bibliotheek vroeger een beetje een elite locatie, stil zijn, niemand storen, amper iets aan de strenge mevrouwen durven vragen en zeker niet eten of drinken. Kan je er vandaag de dag achter de vele computers kruipen voor web en print, haal je eten en drinken in het restaurant, hoor je een gezellig geroezemoes en is het eigenlijk alweer uit de tijd om een dvd te lenen.

Vandaag was ik na bijna 4 maanden weer in die bieb. Het restaurant is verbouwd, nog aantrekkelijker geworden en blijkbaar bestaat de bibliotheek 100 jaar. Die memo had ik gemist, net zoals ik de bibliotheek zelf. Als er al zoveel kan veranderen in 20 jaar, wat treffen we dan er dan over nog eens 100? Ik peinsde maar kort betaalde een kop koffie, pakte m’n dikke boek en zakte in een luie stoel, lang leve vooruitgang!

14 thoughts on “Dinsdag 2 februari 2016

 1. Geen idee wat de ‘waar is Wally’ is, maar het antwoord daarop is net gegeven….Eddy is niet meer ;-) Mooi blog over de bibliotheek. De plaats waar ik woon heeft er geen meer, zoals zoveel kleinere plaatsen. En lezen uit een boek doe ik ook veel liever dan vanaf een scherm. Maar de ‘bieb’ heb ik nooit zo gemist, omdat ik liever mijn boeken zelf koop. Problematischer vind ik het dus dat er steeds minder boekhandels zijn…..

  1. Waar is Wally op wiki, heeft niks met die Eddy Wally te maken nm.
   Ik vind boeken vaak duur, dus koop ik het boek liefst bij de schrijver zonder tussenpersoon. Of tweedehands. Ik gooi mijn boeken namen onder in m’n rugzak blijven ze niet echt mooi. Mocht je ooit in Maastricht komen, daar een boekenwinkel om te zoenen zo mooi. In een voormalige kerk.

 2. Nou mijn voorkeur gaat ook uit naar het papier hoor. Ik heb geen e-reader, en hoeft hem voorlopig nog niet ook.

  1. Ik heb er wel één maar vond het maar vervelend om er een boek op te zetten. Ik sjouw wel met een gewone.

  1. Lees je stukje later (lees tijdens mn werk) Snap het hoor dat boek meezeulen is ook niet alles.

 3. Er gaat toch niets boven het lezen van een écht boek hoor, lang elke vooruitgang is geen verbetering.

  1. Nee ik heb dat gemerkt, de sensatie van zien hoeveel bladzijdes je nog moet, het gevoel, de geur het speelt allemaal mee.

 4. En ik maar denken dat ik oud was, met die stempels in m’n biebboek en juf achter de balie…

  Bij ons hier in de midden Nederland nog geen eten en drinken hoor! Wel leuke hoekjes, computers en zelfs wat e-booken om te lenen.

  Ik sjouw me elke week rot met 3×10 boeken voor de kinderen….

 5. mogge Liesbeth
  ja ook in de bieb wereld is veel veranderd door zeg maar het cp wereldje en alles wat daar uit voort kwam
  er zijn er ook heel veel verdwenen door allerhande gemeentelijke bezuinigen
  maar ze zijn er en blijven er
  ik wens je nog veel lees plezier

 6. De tijd verandert heel snel en hoe ouder men wordt hoe sneller het gaat maar alle vooruitgang zal nooit de papieren versie vervangen..er zijn mensen die de geur van een boek niet willen missen

Comments are closed.