Bloggen met (maar) een beetje sarcasme

Dinsdag 14 maart 2017

Dinsdag 14 maart 2017

Gorcums Museum
De eigenlijke reden dat ik in Gorinchem terecht kwam is het Gorcums Museum. Het niet zo heel grote museum beslaat een deel van een prachtig monumentaal pand. In het pand is ook nog een restaurant en het VVV te vinden. In het museum is een verdieping geweid aan deel van de geschiedenis van Gorcum, deze vaste tentoonstelling sloeg ik over, net zoals de tijdelijke met kunst gevulde verdieping. Ik was namelijk onderweg naar de Seventies een tentoonstelling geweid aan kleding, muziek en design. Dat ik op de goede weg weg was hoorde ik toen ik nog maar net het centrum van Gorinchem in fietste, de kerkklokken pingelde luid en na even herkende ik met een brede grijns Bohemian Rhapsody, goddelijk nummer.

Hetzelfde nummer van Queen hoorde ik toen ik de trap naar de tentoonstelling opliep. Eenmaal op de verdieping werd ik overladen met de geweldigste muziek, mannen die mij een onwetend jonkie vonden, wanden vol LP’s en een paar schermen gevuld met heerlijke videoclips brachten me meteen in de sfeer. De sfeer van het overbekende (Brabantia) oranje bruin en paars, de kleding met de wijde pijpen en plateauzool maar ook de gipsy style met wijde rokken, prints, franjes en felle kleuren. De tv rukt op en de eerste video, allereerst nog maar 60 minuten, kan worden opgenomen. Het is de tijd van Nederland achter de spandoeken (baas in eigen buik!) en schokkende posters met blote vrouw en koe. Ik vergaapte me aan de eerste computer, een knalgele draagbare tv en het bijzondere meubilair. Maar bovenal voelde ik me met elke stap die ik zette meer thuis. De kleuren, de muziek, de LP’s…Weet je volgens mij ben ik gewoon te laat geboren.

Betaalbaar: Ja hoor, €4,50 of gratis met museumjaarkaart.
Kindvriendelijk: Niet voor jonger dan 8/9 jaar of ouders die niet opletten.
Bereikbaar: Parkeergarage Kazerneplein is dichtbij, ov-fiets of lopen vanaf het station.
Combineren met: Gorinchem, prachtige stad.
Voorzieningen: Restaurant, toilet en lift aanwezig.

Reader Comments

 1. Dat vind ik ook altijd leuk aan musea en dit soort exposities, je waant je in een tijdmachine. Die Tv ziet er een stuk geiniger uit dAn die lelijke platte dingen van tegenwoordig.

 2. De jaren (ook in 1980) dat (bijna) alles kon en mocht. Bevrijdend enerzijds; wonend in een klein boerendorp hoorde je veel kritiek.

 3. mogge Liesbeth
  ja het waren mooie jaren , ik bracht er 7 van door in Canada
  maar wel tot ’72 in dienst hier , mochten wij ook met lang haar lopen :)
  en wie weet komt die mode terug , kan jij zo’n broek kopen

  nostalgische groet

   1. Sorry Liesbeth Hier is dus wat verkeerd gelopen.Ik kreeg geen foto’s en slechts 2 regels tekst te zien..Weet ook niet wat ik gedaan heb.Maar nu had ik wel .de foto’s en alle tekst ..Tof eens te kunnen terug zien.Zo’n wijde broeken heb ik ook bog gedragen

    1. Ik snapte het al niet…ik zou de broek kopen als ‘ ie er in mijn maat is.

Comments are closed.

You cannot copy content of this page