Dingen die (niet) horen

Dingen die (niet) horen

Het was van de week, ik stond op de trein de wachten toen een puber een praatje met me begon. Amusant was hij wel en ook oprecht geïnteresseerd in fotografie, maar halverwege het gesprek nam hij na een enkel geluidje zijn telefoon op. Hoewel ik nog een momentje wachtte werd zijn aandacht geheel ingenomen door zijn telefoon waarop ik verderop ging staan. Zijn verbaasde gezicht verbaasde mij dan weer niet, want de dingen die (niet) horen moeten wel worden meegegeven.

Telefoongebruik in gezelschap
Hoe saai het bij de familie ook kan zijn, als jij op je telefoon gaat zitten kijken kan je net zo goed thuis blijven. Je familie is belangrijker dan dat. Je kan je telefoon gebruiken om een foto te laten zien bij wat je verteld maar laat het daarbij. Die afspraak komt voor jou niet voor wat er op fakebook staat en zeker niet om te horen wat jij een ander te vertellen hebt.

Geloof, geld en politiek
Ben je al jaren met iemand bevriend dan is geloof en politiek wel eens aan de orde gekomen, maar wil je iemand leren kennen dan vermijd je dat onderwerp. Ook iemands inkomen gaan niemand wat aan. Daarom de aloude vraag; hoe doen ze dat toch?!

Te jonge kleding dragen
Vrouwen van middelbare leeftijd in een kort rokje en laag uitgesneden topjes. Mijn smaak is het niet en dat is ook wel extreem, toch weet Gordon er al seizoenen lang een walgelijk programma mee te vullen. Algemeen beeld; naarmate je ouder wordt trek je meer aan. Oftewel langere rok en langere mouw. Uiteraard met tact en respect kan je iemand wijzen op kleding die niet staat, niet meer kan of gewoon niet mooi zit. Bedenk maar dat als jij het niet doet, je familie of vrienden het misschien van een ander gaan horen.

Excuses maken/verzinnen
Een verhitte discussie, misschien zelfs ruzie en een paar dagen later blijk je het helemaal verkeerd te hebben begrepen of blijken de feiten anders. Wacht niet af tot de ander komt maar bel zelf of ga langs om je excuus te maken. Een ‘sorry’ over whatsapp is net zo onbeschoft als het uitmaken op die manier.
En dan een excuus verzinnen, hou het bij de waarheid. Als je ergens geen zin in hebt zeg het dan gewoon. Je enige vrije dag sinds lange tijd en iemand vraagt je voor de 3e keer hem of haar te verhuizen bijvoorbeeld. Zeg het gewoon eerlijk. Geen dingen doen waar je geen zin in hebt. Als je met een vriend of vriendin niks weet te verzinnen wat jullie beide leuk vinden, is diegene dan wel echt een vriend of vriendin?

Hulp vragen
Hoewel niemand snel hulp zal vragen is het geen schande om het te doen. Als je vastloopt, er niet uitkomt of het gewoon niet alleen kan vraag je de mensen die dicht bij je staan om hulp. Zij voelen zich net zo beschaamd als later blijkt dat ze niet doorhadden dat je hulp nodig had.

Social media de inpact op ons leven

Bel je ouders elke week
Hoewel de weken snel gaan ga je ooit die telefoon niet meer kunnen pakken om even te bellen. Bel elke week naar degene die je op aarde heeft gezet, je heeft verzorgt, heeft op laten groeien. Je gaat het missen wanneer dat niet meer kan.

Boeken
Series en films leuk hoor maar het zegt niet zoveel. Lees een paar klassiekers zeker met een iets ouder publiek heb je wel eens wat in te brengen. Zo las ik alweer even geleden de bijbel, geen fantastisch boek maar er wordt wel een hoop naar verwezen. Ook in series en films.

Kom niet met lege handen
Hoeft niet duur te zijn al is het maar wat lekkers. Kan ook voor het huisdier zijn. Mensen doen moeite om het gezellig te maken en je uit te nodigen een aardigheidje is een teken van dankbaarheid. Als je wordt uitgenodigd te blijven eten kom je later op de dag en ga je kort na de afwas weg. Tenzij ze vragen te blijven. Dat is net als een afspraak overdag ga bijtijds weg als je niet gevraagd bent te blijven eten. Maak ook een gemeend compliment over het eten en bedank hen voor de gezelligheid of de uitnodiging.

Cadeaus
Het is een almaar blijvende trend, dure cadeaus aan elkaar geven en vragen. Wil je graag iets duurs kopen, vraag dan om een cadeaubon van de desbetreffende winkel. Zo geef je de keus en voorkom je een tafel vol cadeaus waar je niets mee kan. Geef mensen ook niet zomaar een duur cadeau, je brengt diegene in verlegenheid want misschien is jouw cadeau wel duurder dan die van zijn of haar ouders.

En hebben jullie nog van die dingen die (niet) horen? Wat irriteert jullie? Welke fatsoensregel komt jullie de neus uit?

18 thoughts on “Dingen die (niet) horen

 1. Mensen bij wie hun telefoon chirurgisch verwijderd moet worden.
  En aan moeders die geen “Nee” tegen hun kinderen kunnen zeggen waardoor het van die over het paard getilde individuen worden

 2. Respect krijg je pas als je het zelf geeft. Je moet dat ook zelf verdienen. Leeftijd kan reden zijn om als jongere iemand respect te geven. Maar gedrag van de oudere mag soms ook best even beter. Dat oudere dames zich moeten kleden als een tut zie ik niet zo. Ik zie weinig in strakke broeken als je de 80 gepasseerd bent, maar een mens is zo jong als men zich voelt. Wat Gordon laat zien is echt de kleinste minderheid mogelijk. Vreemde afwijkingen veroorzaakt door een of andere beschadiging of defect. Ik gruwel van 40-ers die er uitzien alsof ze al helemaal zijn uitgeblust. Zeker een vrouw mag best tonen wat haar tot vrouw maakt hoor. Beetje verzorgen, scheren, kappen, make-upje, leuke kleding, maakt het een stuk aardiger dan meteen in de jogging-outfit op de bank onderuit. Dat gedrag met die telefoons is een crime. Omdat het laat zien dat de irl wereld minder belangrijk is dan de virtuele. Ook ik heb zo’n ding, maar kijk er zelden of nooit op als ik in gezelschap ben. Zelfs niet als ik wordt gebeld. En dat gebeurt altijd als ik onderweg ben. Gek genoeg…

 3. Dat er zo weinig mensen goedemorgen, middag of avond zeggen bij wijze van begroeting.
  Werkse en een fijne dag, de kassière vindt het fijn te horen.
  Dat soort dingetjes.

  1. Ja of de buschauffeur bedanken die op je wacht als je aan komt rennen en eigenlijk te laat bent.

 4. Heel wat van de aangehaalde dingen, storen mij ook best vaak.
  Vooral het bezig zijn op de smartphone van de oudste zoon terwijl hij op visite is.. daar kan ik me echt in opwinden. Soms heb ik echt zin om dat ding uit zijn handen te trekken, maar zoiets durf ik natuurlijk niet ;-)

  Wat ik ook zo storend vind.. is wanneer mensen alleen over zichzelf gaan praten.
  Ik ben steeds geïnteresseerd in mensen, maar als ze keer op keer zichzelf lopen op te hemelen, dan komen de haartjes op mijn armen ook omhoog ;-)

 5. Ik sluit me aan bij Anna, veel te vaak wordt het maar als normaal aanzien door veel mensen dat je iets voor hen doet.
  Verder sluit ik me helemaal aan bij jouw regeltjes!!

 6. Ik maak me er niet druk over en vind de jeugd wel meevallen. Zelf heb ik geen mobieltje en wil ik geen cadeaux, die geef ik dus ook niet. Cadeaubonnen vind ik nog erger. Dat is voor mij geld met een beperking. Samen eten gaat niet echt in ’n eentje en als wees bel ik niet met m’n ouders. ;-)

  1. Een cadeaubon werkt alleen als iemand al iets op het oog heeft en de kosten wat wil drukken. Ik bezoek geen verjaardagen meer en vier die van mezelf ook niet.

 7. nou alles is al gezegd , door jou en door een ieder
  die mobieltjes ( ik heb vandaag een nieuwe ) zijn een grote ergernis , het grootst vind ik in het verkeer en dan in gezelschap , uit dat ding of in ieder geval met rust laten
  wat Marylou verteld spreekt mij ook aan , de onbeschoftheid van jonge kinderen , maar meer nog van hun ouders , bah
  de lijst kan helaas oneindig doorgaan :(

 8. Het gebrek aan respect voor ouderen, de kinderen die zich wild en druk gedragen en dingen doen die niet horen… waarop ouders dan niks zeggen, Het gebrek aan elementaire beleefdheid: groeten, danken, verontschuldigen, ..

 9. Het gebruik van de mobiele telefoon, in de wachtkamer van de huisarts, is mij een doorn in het oog. Ook de jeugd die zelfs tijdens het eten niet kan laten, om met zo’n ding te zitten klooien!!

 10. Er zijn veel dingen die niet horen maar ik probeer ze tegenwoordig te negeren .Op veel mensen neemt geen verf en ik zou er me maar oneindig aan ergeren en dat probeer ik te vermijden voor mijn gezondheid.Zondag ging ik wandelen om de nieuwe wandelbrug eens te gaan bekijken.Een spiksplinternieuwe brug.In het midden van de brug heeft de architect een prachtig houten bank op de middenbeuk aangebracht over de 10 m lange brug zodat mensen er kunnen rusten en over het water het landschap kunnen bekijken. Het is nu overal erg slijkerig.Er waren 2 meisjes(8 à 10jaar) met hun slijke voeten over de zitbank aan’t lopen ,het mooie blanke hout zag al pikzwart en zat over een meter onder het slijk.Ik maakte een opmerking tegenover de meisjes want de jonge ouders stonden bij vrienden en zagen wat er gebeurde en reageerden niet. De vader richte me tot mij op een brutale toon.Hij zei dat het mijn zaken niet waren en dat het zijn kinderen waren en niet de mijne.Geen zin in een ruzie,keek ik hem aan en zei dat het hoogtijd was dat hij ze dan zou opvoeden en stapte verder op mijn wandeling. In de ogen van die 4 mensen en de gebaren die ze maakten,kon ik afleiden dat ze dachten onozel mens moei u thuis.Veel kinderen en mensen hebben geen respect voor niets meer.

 11. Niets mis met de regeltjes. Over het algemeen leef ik daar heel redelijk naar. Ik doe niet veel met de telefoon dus áls die in gezelschap geluid laat horen verontschuldig ik me om even te mogen kijken wie het is, niet veel mensen hebben mijn nummer. Als het dringend lijkt reageer ik even kort en bondig na nogmaals een verontschuldiging dat het echt dringend is.

Comments are closed.