De toekomst van de asielzoeker

Wat is de toekomst van de asielzoeker in Nederland? Aan de hand van een programma, krantenbericht en eigen ervaring een stuk over asielzoekers.

In de krant las ik het bericht dat de bewoners van een villawijk met zijn allen een leegstaand huis hebben gekocht om te voorkomen dat daar een groep asielzoekers in geplaatst zouden worden. En weet je ergens snap ik dat wel.

Vorig jaar heb ik met veel plezier met asielzoekers gewerkt. Het AZC waar ik werkte komt nu nog regelmatig op tv en ondanks dat ik ook minder leuke dingen heb meegemaakt, denk ik met plezier terug aan zowel de families als alleenstaanden. Ik ben enorm veel wijzer geworden. Ik weet bijvoorbeeld dat een overtocht in zo’n gammel bootje 3000 euro kost, gemiddeld. Dat is enorm veel geld ook voor Syriërs. Overigens is Syrië geen arm land, heb ik me laten vertellen.

Maar als je kijkt naar die mensen, die zoveel geld hebben uitgegeven om hier naar Nederland te komen, dan zie ik een hoop problemen. Inburgeren en verplicht de taal leren is niet makkelijk, ook niet voor de jonge generaties. Een aflevering van Eenvandaag stelt dat na 3 jaar een derde de inburgeringscursus haalt. Voor jongeren betekent dat dus 3 jaar achterstand op leeftijdsgenoten uit Nederland die in die tijd wel een opleiding of studie volgen. Daarnaast zijn diploma’s uit Syrië bijvoorbeeld, niet geldig omdat ze veel minder jaren school hebben hoeven volgen, 9 jaar school in Syrië tegenover gemiddeld 18 in Nederland. Het kan dus zomaar zijn dat iemand een universitair diploma heeft, maar in Nederland niet verder komt dan een laaggeschoold baantje.

Een groot deel van de grote groep Syriërs die naar Nederland kwam in 2015/2016 krijgt nu een huurhuis, een vooruitgang tegenover het AZC waar ze weinig ruimte en privacy hadden. Toch voelen de vluchtelingen zodra ze een huis hebben dat ze geen steun meer krijgen. Contacten uit het AZC verwateren omdat ze qua huizen uitwaaieren over Nederland. Ook nieuwe contacten leggen is lastig waardoor veel vluchtelingen eenzaam aan huis gekluisterd blijven omdat ook de financiële middelen ontbreken om ergens heen te gaan of iets te ondernemen. Iets wat de Nederlanders in de bijstand zullen herkennen. In het AZC zijn de lijnen korter, daar kunnen vragen gesteld worden op hetzelfde terrein, aan dezelfde mensen en worden ook de eerste lessen Nederlands geboden. Zodra ze van het terrein af zijn eindigt ook de hulp, dit wordt overgedragen aan de gemeente en we weten allemaal hoe dat gaat.

Uit onderzoek onder een grote groep asielzoekers bleek dat na 15 jaar in Nederland een derde een baan heeft van 30 uur of meer. Dat betekent dat het overgrote deel nog afhankelijk is van bijstand om rond te komen. Hoorde ik tijdens mijn voormalige werk op het AZC zeer vaak dat de terugkeer na de oorlog gewenst was. Blijkt uit onderzoek het tegenovergestelde. Bijna 70% wil in Nederland blijven. De enige conclusie die ik daaruit kan trekken en daarbij wil ik even benadrukken dat dit uit cijfers blijkt, dat de asielzoeker in Nederland geen toekomst heeft. Moeten we een asielzoeker op de vlucht voor oorlog dan geen toekomst bieden? In mijn ogen wel, maar wel een realistische. En dat is niet in een villawijk waar ze van te voren al niet gewenst zijn.

Bronnen:

Eenvandaag: uitzending van 8 juli jl.
NOS: Bericht van 13 juli jl.

23 thoughts on “De toekomst van de asielzoeker”

 1. Martha schreef:

  Ja je gaat niet weg uit je geboorteland als het daar niet slecht of gevaarlijk is… Maar wat het goede is om te doen weet ik ook niet.. Ik vind het een moeilijk onderwerp en ik begrijp de weerstand van veel Nederlanders ergens ook best heel goed. Ik ben niet racistisch en ik ben niet tegen asielzoekers of buitenlanders, maar ik kan de weerstand wel begrijpen..

 2. minoesjka2 schreef:

  Ja, je hebt wel gelijk dat een villawijk niet de goede plek is, maar ……. als je denk dat ze beter af zijn in een gewone wijk en daar veel meer kans op aansluiting, denk ik dat je het erg rooskleurig schertst.
  Bij mij in de flat (sociale woningbouw) worden asielzoekers geplaatst. Maar aansluiting vinden ze hier ook niet, immers een groot deel van mijn mede flatbewoners, hebben het openbaar over ” die tering buitenlanders, die gevaarlijke moslims”. Uit eigen ervaring (door een gezin wat ik help) weet ik dat ze doodsbang zijn iets verkeerd te doen en dan liever maar met landgenoten omgaan, omdat ze ook nog niet zo op de hoogte zijn van onze gewoontes en manier van communiceren ……
  Ik heb met dat gezin te doen, ze hebben alleen met mij contact, als Nederlander, maar willen zo graag, maar voelen gelijk dat ze door vele niet geaccepteerd worden………….
  Ik wou dat ik het op kon lossen, maar dit is een probleem waar we nog lang mee te maken zullen hebben, en waar nog veel mensen de dupe van zullen worden…………………….

 3. meninggever schreef:

  De ellende is dat we geen onderscheid maken tussen economische immigranten en echte vluchtelingen. Alles gaat op een hoop, ook in de behandeling. Syriers die last hebben gehad van de oorlog daar moeten we helpen, als ze met hun gezin over zijn gestoken. Maar doen ze dat alleen, om dan als ze een verblijfsvergunning en huis krijgen, het gezin hierheen te halen heb ik daar bezwaren tegen. Geldt zeker ook voor de idiote immigratie uit (Noord)Afrika. Georganiseerde industrie, volksverhuizing en ook verdringing op termijn. Ooit haalden we ook enorme aantallen mensen hierheen van de Balkan. Kanslozen die een huiisje kregen en uitkering. Na de vrede daar wilde maar een deel terug. Het comfortabele leven hier was veel te leuk. Kortom, echte vluchtelingen helpen is geen thema, maar al die immigranten die het hier naar de zin willen krijgen voorzien van huis en toekomst (veelal zonder werk) is teveel gevraagd van onze samenleving. Soldariteit kent haar grenzen.

  1. VillaSappho schreef:

   Ik snap je alleen niet alle vluchtelingen hadden genoeg geld voor de overtocht van het hele gezin.

 4. Spontanity schreef:

  Het is een ontzettend lastig onderwerp.
  Maar ik begrijp het wel, dat ze dat pand zelf gekocht hebben.
  En ik begrijp ook wel dat je niet alle vluchtelingen aan hun lot over kunt laten, maar je kunt ze ook echt niet allemaal helpen.

 5. rietepietz schreef:

  Voor echte vluchtelingen moet er natuurlijk een reële mogelijkheid zijn om te integreren. Helaas hebben we in Nederland ook te maken met een soort “immigratie industrie ” die een dikke boterham verdienen aan iédere asielzoeker, kansloos of niet, steeds wéér nieuwe procedures te laten volgen. Daardoor verdwijnt er veel geld én huisvesting naar mensen die onterecht asiel aanvragen want die regels zijn er nou eenmaal. We hebben al zo’n overvol landje waar zeker plaats zal zijn voor échte vluchtelingen maar gelukszoekers problemen veroorzaken. Dat deze villa niet het ideale onderkomen voor vluchtelingen is lijkt me wel duidelijk, men wilde er geen gezin in laten wonen maar een groot aantal alleenstaande vluchtelingen die op die manier toch zeker geen eigen huis zouden hebben en ook weer een onderling groepje zouden vormen zonder te integreren. Maar het blijft een heel lastig onderwerp waar in het verleden heel veel fouten in gemaakt zijn waar we nu nog de wrange vruchten van plukken.

 6. Regenboogvlinder schreef:

  Ze kunnen toch ook niet teruggestuurd worden? Of ze moeten echt de zekerheid krijgen dat ze werken en wonen kunnen en veilig zijn.
  Maar in een villawijk asielzoekers laten wonen, nee dat lijkt me ook geen goed plan.
  Heb je ander werk Liesbeth?

  1. VillaSappho schreef:

   Ja helaas wel had graag vrij geweest om van het weer te genieten.

 7. John schreef:

  Ik ben bevriend geraakt met een vluchteling uit het AZC en ondanks dat hij mag blijven zitten hij, zijn vrouw en zijn kinderen al jaren op een woning te wachten. Het gaat dus ook zeker anders!

  1. VillaSappho schreef:

   Ja ik hebde ervaring ook. Inschrijven zelf op meerdere locaties is een optie.

 8. natuurfreak schreef:

  Het is een netelg probleem waarbij menselijkheid soms ver te zoeken is.

 9. Matroos Beek schreef:

  Op school hebben wij veel jonge vluchtelingen tussen 12 en 18. Oorlogswezen vooral. Zij krijgen enkel lessen in Nederlands en in de gebruiken en omgangsvormen alhier. Het valt op dat deze jongeren vaak goed onderwijs genoten in Syrië. Het onderwijs is er blijkbaar toch best hoogstaand. Wij willen hen toch alle kansen geven. Het is ook onze plicht. Wat moeten die wezen anders? Mensen in nood helpen, vind ik vanzelfsprekend. Blijkbaar is dat niet overal zo. Het baart mij zorgen wat die mensen in die wijk deden met dat huis… Angst was hun raadgever… een slechte dus… Het baart mij zorgen die evolutie…. Echt.

  1. VillaSappho schreef:

   Ik snap je maar ik weet uit ervaring dat ze beter af zijn in een gewone wijk. Veel meer kans op aansluiting en dat is heel belangrijk.

 10. fialas schreef:

  je hebt heel wat losgemaakt met je stuk. Er is onder nette Nederlanders veel nijd en afgunst jegens asielzoekers, maar zelfs wij goedwilllende lieden weten geen oplossing., het probleem is te groot voor ons.

  1. VillaSappho schreef:

   Weet ik het is geen makkelijk onderwerp. Ik kan door beroepsgeheim nog niet eens echt schrijven over ervaringen. Wil ik ook niet serieuze blog is goed naargeestig niet.

 11. Mammalien schreef:

  Mooi stuk om te lezen, en ja, het is een heel stuk ingewikkelder dan het lijkt soms. Triest, dat wel.

 12. Lotus Lilly schreef:

  Het is een tricky onderwerp maar hoe jij het beschrijft kan ik me er wel bij aansluiten. De keuze voor de villa had volgens mij te maken dat ze een grotere groep jonge asielzoekers wilden huisvesten. Misschien dat het beter zou zijn als ze in grotere Arabische landen zouden worden opgevangen. Daar zijn minder verschillen en is het wellicht makkelijker te integreren.

 13. Sjoerd schreef:

  Terugkeren naar een oorlogsgebied is voor hun ook geen optie, maar ze spreken niet voldoende Nederlands om een fatsoenlijke baan te krijgen. Toch zijn er ook uitzonderingen. Bij mijn vorige werkgever waren we gezegend met een keur aan buitenlanders. Een Afghaan, Een Iranier, Belgen, een Duitser, een brabander en maar twee Limburgers, waarvan een een import Limburger was. En dat werkte super… Als je elkaar maar respectvol benadert. En ik moet zeggen dat de afghaan die pas drie jaar in Nederland was, uitstekend Nederlands sprak.

 14. Rob Alberts schreef:

  De procedures voor een verblijfsvergunning zijn veel te lang. Ik heb als taalcoach vluchtelingen uit oorlogsgebieden ontmoet die meer dan 10 jaar in een AZC hebben gewoond. Volwassen mensen worden zo klein gemaakt.
  Jongeren die hier van mij les kregen moesten op hun achttiende verjaardag terug naar hun geboorteland.

  Wij maken er een zooitje van.
  Medemenselijkheid is hier in ver te zoeken.

  Bezorgde groet,

  1. meninggever schreef:

   Zolang de zaken in handen zijn van organisaties als het COA komt het ook niet goed. Verdoezelen van feiten helpt ook niet. Nederland is te klein om het leed van de wereld op te lossen. Erg vol land intussen….

 15. fietszwerver schreef:

  het blijft een moeilijk onderwerp , maar dat ze moeten worden geholpen is zeker
  Syrië geen arm land , maar het ligt totaal in puin , dat ze hebben daar wel weer handen nodig om te op te bouwen
  dus zeg ik , als ze hier geen kans op werk hebben , daar zeker , toch
  en ze kunnen de taal

  1. VillaSappho schreef:

   Ja dat is zo er is niks van over het kan niet zo blijven liggen.

   1. fietszwerver schreef:

    de tijd zal dat leren
    Rob weet er meer van hoe het er aan toe gaat , helaas

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: