De paddenstoelen van de Efteling

De paddenstoelen van de Efteling

Al sinds de opening van het Sprookjesbos leveren inmiddels 19 paddenstoelen een constant melodietje tijdens de wandeling langs de sprookjes. Lees hier meer over de paddenstoelen van de Efteling, over hun geschiedenis, muziek en bedenker.
Geschiedenis en de maker
Bij de opening van het Sprookjesbos waren de eerste 15 paddenstoelen er al. De paddenstoelen waren toen met de hand gemaakt en geschilderd net als de rest van het park. Tegenwoordig worden er mallen gebruikt en zijn alle nieuwe paddenstoelen hetzelfde. Sinds 2001 zijn er paddenstoelen met reliëf, de stippen liggen zoals bij de echte variant op de rode hoed. Sinds de opening in van het park zijn er een viertal paddenstoelen bijgekomen. De nieuwste staat bij de Nieuwe Kleren van de Keizer.

De paddenstoelen van de Efteling
Bedenker
Sinds de opening zijn 2 paddenstoelen verwijderd. Op het Anton Pieckplein stond vroeger een paddenstoel bij Moeder Gijs, deze paddenstoel verborg de luchtopening en had geen muziek. De andere inmiddels verdwenen paddenstoel stond in de tuin van het huisje van de heks van Hans en Grietje deze paddenstoel verdween in 2016 en had ook geen geluid.
Het idee van de paddenstoelen is gebaseerd op de overbekende paddenstoelen waar kabouters in wonen, denk maar aan het liedje op een grote paddenstoel. Het lied wordt in de Efteling niet gebruikt. De geestelijk vader achter de paddenstoelen van de Efteling is Peter Reijnders, hij was vooral de man van de technische hoogstandjes van toentertijd Ezeltje Strekje is ook van zijn hand. Hoewel Peter Reijnders veel samenwerkte met Anton Pieck is het niet bekend of de laatste iets met de paddenstoelen te maken heeft.
Muziek
In de beginjaren van de Efteling klonk er uit de paddenstoelen een compositie van blokfluit en luit. Pas later kwam Menuet in G majeur op klavecimbel, hoewel er nog vaak J.S. Bach bij staat is het door diens huisvriend geschreven. In de Holle Boom van het kabouterdorp speelt een kabouter de muziek, daarmee wordt er geïnsinueerd dat die kabouter de muziek speelt. In de winter is een compositie met kerstbellen te horen en is ook het klavier van de muziekkabouter feestelijk versierd met extra klokkenspel. De muziek is zeer herkenbaar en wordt ook voor een sprookjesprogramma van de Efteling gebruikt. De winterversie van de muziek is bewerkt door René Merkelbach de muziek is dan vervangen door een versie met kerstbellen- en klokken, tegenwoordig worden de paddenstoelen zelf ook vervangen. Ze hebben dan een donkerrode kleur een laagje (nep)sneeuw op- en ijspegels aan hun hoed.

Bijna iedereen heeft ooit wel op één van de paddenstoelen van de Efteling gezeten, het zijn dan ook de meeste gefotografeerde objecten van dit prachtige park en een groot voordeel deze vliegenzwammen zijn er altijd.

De paddenstoelen van de Efteling

24 thoughts on “De paddenstoelen van de Efteling”

 1. Nicky schreef:

  Wat leuk om dat te lezen. Ik heb een foto van mijn dochter op zo’n paddestoel toen ze drie was. Twintig jaar later heeft ze de foto opnieuw laten nemen. In precies dezelfde houding op zo’n paddestoel. Grappig!

 2. schrijfsels schreef:

  Kan me van mijn spaarzame bezoeken aan de Efteling eerlijk gezegd niet herinneren een of meerdere paddestoelen gezien te hebben

 3. Leo schreef:

  De laatste keer dat ik de Efteling bezocht is intussen dertig jaar geleden. Dus ik ben geen kenner, noch kan ik me die paddestoelen herinneren. Wel de enorme schommel in de vorm van een schip die mensen martelde..en waar je dan allerlei zaken uit zag vallen als het weer eens bijna over de kop ging en mensen hun spullen niet goed hadden opgeborgen……..

 4. minoesjka2 schreef:

  Leuk he, ik ben gek op die Efteling muziekjes.

 5. Yova schreef:

  Sprookjesbos is zeker heel leuk bij Efteling. Daar zijn wij paar jaren geleden ook geweest. Paddenstoel hebben wij niet eerder gezien. Meestal staan paddenstoel bij kabouters?

 6. Deborah schreef:

  Wat leuk om een stukje historie te lezen over deze paddenstoelen.

 7. Edward McDunn schreef:

  Dat klopt Liesbeth, mijn kleinkinderen hebber ook wel opgezeten.

 8. Happy Hulk schreef:

  Voor muziekgenieten en een in vergelijking zeer goedkoop pretpark voor de kleinere kinderen, is Sprookjes Wonderland in Enkhuizen een aanrader.
  En als de kinderen genieten, dan……!

 9. francky schreef:

  Ik ben er nooit geweest maar kan me voorstellen dat die paddenstoelen indruk maken.

 10. Wieneke schreef:

  Leuk !!!

 11. Joosje schreef:

  Ja, de paddestoelen van de Efteling. Ben er niet vaak geweest, maar heb wel ergens een foto van de kinderen op zo’n paddestoel.

 12. KnutzEls schreef:

  Nooit op gezeten, wel geluisterd. Lang, lang geleden…..

 13. Karel schreef:

  mooi leerzaam blog Liesbeth
  ik was nooit in de Efteling , maar wandelde er wel om heen , en zag toen die grote laarzen staan als weg wijzer :)

 14. Hans schreef:

  Leuke achtergrond informatie, heb er als kind, net als mijn kinderen bij gestaan en ook geluisterd. Hans

 15. Ferrara schreef:

  Liesbeth, weer een leerzaam stuk. Ooit als volwassene 1 keer in de Efteling geweest. Geen enkele behoefte nog eens te gaan. Hoewel ik in staat ben bij de eerste beste echte paddenstoel op mijn pad van de fiets te stappen om te zien of er iemand thuis is. Ik zie me nog samen met kleinzoon op mijn buik in het bos liggen. Ik heb het kind later namens kabouter Klaas een kaartje gestuurd met de boodschap dat hij die zondag in de stad liep om boodschappen te doen.

  1. VillaSappho schreef:

   Hahaha o heerlijk zo’n kaartje. Ook ik lag eens in het bos twee mannelijke fietsers dachten dat ik gevallen was. Heren ik lig hier voor mijn lol ze zagen er de humor van in.

 16. Noortje schreef:

  Doordat ik als kind (al heel lang geleden) jaarlijks een bezoek aan het Sprookjesbos bracht ben ik nog steeds gek op kabouters en paddenstoelen. Als kind tekende ik ook altijd paddenstoelen met kaboubouters.

 17. Rietepietz schreef:

  Nee, een foto p[ een paddenstoel heb ik niet, ik kwam voor het eerst in de Efteling toen ik al tegen de 70 liep en ik vrees dat dat voor de paddenstoelen toch een te grote belasting zou betekenen. Als ik eerlijk ben zijn ze me zelfs niet opgevallen.

 18. Sjoerd schreef:

  Mooie uitleg, ik kan me de paddenstoelen niet eens voor de geest halen, ik moet toch eens de foto’s die ik de laatste keer heb gemaakt bekijken.

 19. mizzD schreef:

  Ik heb in mijn poezie-album een tekening die m’n vader maakte naar een foto van m’n zusje en mezelf, luisterend naar dat overbekende muziekje in één van die paddenstoelen.. ben ik zuinig op! :-)

 20. AnneMarie schreef:

  Leuk stukje vol informatie. Krijg haast zin om er weer eens naartoe te gaan.

 21. Sheila schreef:

  Wat leuk om dit te lezen zeg. Wie heeft er nou niet zo’n foto met een paddenstoel!

 22. Marylou schreef:

  Paddenstoelen zijn aantrekpunten voor kinderen en paddenstoelen met muziek is zeker de max

 23. Bertie schreef:

  Een goede en duidelijke uitleg. Zelf kan ik me niet meer herinneren wat er speelde.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: