De 10+ Tweede Wereldoorlog films die je moet zien + winactie

De 10+ Tweede Wereldoorlog films die je moet zien

Er zijn zo enorm veel films gemaakt over de Tweede Wereldoorlog, dat zelfs ik ze bij lange na nog niet allemaal gezien heb. Sterker nog, zelfs ik kan soms door de enorme overvloed aan (niet altijd) goede films niet altijd mijn weg vinden en daarom deel ik met jullie de 10 Tweede Wereldoorlog films die je moet zien met een leuke winactie.

Waargebeurd / waarheidsgetrouw:
Schindlers list: Zeer bekend verhaal van een Duitse man die op geniale wijze een steeds groter wordende groep Joden uit de handen van de nazi’s weet te houden.

The Longest Day: Oude film over operatie Overlord oftewel D-Day. Een lange film vol prachtige en vreselijke anekdotes die waarheidsgetrouw beschrijft hoe het er op de stranden van Normandie aan toe ging.

A Bridge too far: Boekverfilming uit 1976 over Operatie Market Garden. De geallieerden zijn totaan de Nederlandse grens gekomen en besluiten de bezetter de laatste trap te geven. Ze droppen duizenden soldaten op strategische plaatsen waar ze wachten op de grondtroepen die op moeten rukken naar Arnhem. realistische film die kritiek kreeg over de onwaarheden in de film, maar tot nu toe het beste weergeeft wat er zich toen afspeelde.

Voor homoseksuelen:
U amour `a taire: Franse oorlogsfilm over twee broers. Jean heeft sinds een aantal jaar een relatie met een man. Wanneer de broer van Jean, die Joodse gezinnen verraad, achter de ware aard van zijn oudere broer komt, verraad hij hem ook. Heftige film, vol (onbeantwoorde) liefde.

Aimée & Jaguar: Duitse oorlogsfilm die zich afspeelt in Berlijn, hoewel de bommen elke nacht vallen gaat het sociale leven door. Tijdens een concert ontmoet Lilly de bijzondere Felice. Lilly, getrouwd met een frontsoldaat en moeder van 4 kinderen wordt hopeloos verliefd maar Lilly weet niet dat Felice Joods is.

Met de mooiste muziek:
Wunderkinder: Twee Joodse kinderen, beide geniaal qua muziek, en een arisch meisje raken bevriend. De drie kinderen worden onder druk gezet en raken in de spelletjes van een nazi officier verstrikt.

De Pianist: Nog zo’n prachtige film vol muziek. Wanneer de pianist Chopin speelt voor de radio wordt Warchau gebombardeert, de radio gaat uit de lucht en de pianist duikt onder in de steeds meer gehavende stad.

Nederlandse films:
Zwartboek: Typisch Nederlandse film Waarin Carice van Houten alias Rachel Stein ontkomt aan een bombardement op haar onderduikadres. Ze weet te vluchten maar ook daar is ze niet veilig. Ze wordt geholpen en een vlucht naar bevrijd gebied beloofd. Toch lijkt dat allemaal niet zo makkelijk. Goed gespeelde film over liefde, verraad, onderduik, verzet en bevrijding.

Soldaat van Oranje: Oude maar zeer goede film die ik hier al beschreef.

Süskind: Film over de Joodse Walter Süskind die een een baan aanneemt in de Amsterdamse Joodse Schouwburg. Hij weet honderden kinderen van transport naar de concentratiekampen te redden. En speelt daarmee hoog spel, riskeert alles en probeert ondertussen te beschermen wat hem lief is.

Voor pubers:
Die Welle: Tijdens een geschiedenisles geeft de leraar antwoord op de vraag hoe het kan dat zoveel mensen Hitler begonnen te volgen. Heftige maar zeer goede film.

De 10+ Tweede Wereldoorlog films die je moet zienVanuit ander standpunt:
Dresden: Dresden is een Duitse stad die zo zwaar gebombardeerd werd dat de stad veranderde in een inferno. De film geeft een goed beeld hoe geallieerde bommen een ramp kunnen veroorzaken. Het liefdesverhaal is grotendeels fictief maar doet geen afbreuk aan deze fantastische film.

Haar naam was Sara: Op een avond wordt een Joodse familie uit huis gehaald, een jonge dochter genaamd Sara verstopt haar jongere broertje in de kast. Zestig jaar later onderzoekt een journaliste de zaak en ontstaat er een reconstructie van wat er gebeurd is.

Boy in striped pyjamas: Een Duitse familie met aan het hoofd een nazi officier gaat niet ver van een concentratiekamp wonen. Het zoontje raakt bevriend met een jongetje in het kamp maar begrijpt de ernst van dit alles niet.

Der Untergang: Geniale film over Hitlers laatste dagen in de bunker in Berlijn. Vanuit zijn veilige locatie probeert hij zijn leger aan te sturen en pleegt hij uiteindelijk zelfmoord.

Winactie:
Naked among wolfs: In een concentratiekamp verbergen een groep gevangenen een Joods jongetje, ze weten de jongen steeds op tijd te verbergen, maar halen ze het einde van de oorlog? Een zeer bijzondere en heftige film.

Wil je kans maken op de DVD van deze film? Reageer dan hieronder, over een week maak ik de winnaar bekend!

18 thoughts on “De 10+ Tweede Wereldoorlog films die je moet zien + winactie

 1. O, ik weet niet of ik op tijd ben, maar ………. als ik wel op tijd ben zou ik graag nog mee doen.
  Bijna alle andere films heb ik gezien, maar deze dus niet.

 2. Het zijn maar films…..mijn fotoarchief verteld de werkelijkheid….
  Ik hoef niet in de hoed.

 3. ik zag er enkele van welke je noemde , en vind het goed dat er moet blijven worden verteld over de verschrikkingen
  maak een ander maar blij met deze film

 4. Een aantal ervan heb ik gezien, ik mis er ook nog een paar, zoals the longest day… Maar ik geef toe dat die ook wel erg commercieel is.

  1. De film die ik aanbied is niet commercieel wel heftig realistisch en bijzonder. Ding je mee!?

 5. Niet heel er mijn genre dus ik ding niet mee naar de DVD al reageer ik. Ik ken alleen Soldaat van Oranje en Schindlers list waar volgens mij de meest prachtig muziek in zit, maar oke, de andere films ken ik niet dus misschien heb jij gelijk. Een brug te ver en de langste dag zijn meer films die Henk kijkt , niets voor mij.

 6. Ja, er zijn inderdaad veel films over WO II gemaakt, soms best lastig om te zien zo aangrijpend kunnen ze zijn. Hans

 7. Ik vind dat men het moet blijven vertellen maar kijk nooit naar oorlogsfilms.Ik krijg er nachtmerries van.Kijk ook nooit naar films met geweld in.,zie ik nooit

 8. Haar naam was Sarah, The boy in the striped pyjamas en The pianist zijn me zeker bij gebleven. Sophie’s Choice vergeet ik ook nooit, maar mijn favoriet is en blijft La vita è bella.

 9. Haar naam was Sarah heb ik gelezen heb ik niet gezien, wel het boek gelezen.
  In totaal 5 van de 10 films die je noemt gezien. Altijd heftig die oorlogsfilms. Vaak confronterend voor mensen die de oorlog meegemaakt hebben. Mijn moeder kon er bijvoorbeeld niet naar kijken…

  Zal beslist geen 2e keer geluk hebben, maar gooi me toch maar in de hoed ;-)
  Lijkt me een geweldige film!

Comments are closed.