Boeken uit mijn jeugd

Boeken uit mijn jeugd

Lezen was ook in mijn jeugd al één van mijn favoriete bezigheden. Elke woensdag ging ik met een grote tas naar de bibliotheek die aan het einde van de straat was en elke woensdag erop bracht ik de boeken, gelezen en wel, weer terug. Hoewel ik dus een enorme voorraad aan boeken gelezen moet hebben kan ik toch maar weinig boeken herinneren. 

Toch weet ik nog welk boek m’n vader me voorlas, ging over muisjes, klinkt leuk maar ook toen het boek later las snapte ik er niks van. Was geen kinderboek, ook niks om voor te lezen. Maar nog altijd beter dan mijn vaders interesse in zijn stamboom, wat me nog steeds niet echt kan bekoren. Jip en Janneke was er niet bij mij thuis. Wel een enorme statenbijbel maar daar mocht ik mijn gevonden herfstbladeren niet tussen drogen.

Boeken uit mijn jeugd

Hoewel mijn boekencollectie tegenwoordig nog steeds niet groot is zijn er een paar boeken waar ik goede herinneringen aan heb. Het boek wat ik kreeg voor het heropenen van de bibliotheek bijvoorbeeld. De bibliotheek veranderde toen van een gebouw met muur tussen volwassen en kinderafdeling naar een open ruimte met een tribune waar je heerlijk kon zitten lezen maar waar ook werd voorgelezen. Jaren later sloot deze dependance, maar toen ging ik zelf al naar de grotere bibliotheek in het centrum.

Eén van de kinderboeken die ik nog heb, komt bij m’n oma vandaan. Jeugdsentiment dit boekje wat van ellende uit elkaar valt. Ik kwam het na jaren weer tegen en kon me alleen nog het mooie handschrift herinneren wat ik maar niet na wist te doen. Hoewel ik een periode heb gehad dat ik verschillende series griezelboeken las, was ik altijd al meer van serieuze boeken. Oorlogswinter en Oosterschelde Windkracht 10 deed ik zelfs een boekbespreking over. Ik kan me de boeken over Floortje Bellefleur herinneren, boeken over olijke dolle blije tweelingen en drielingen en natuurlijk de meidenboekjes van Enid Blyton zoals Pitty naar Kostschool. En hoewel dit allemaal van die heerlijke meidenboeken zijn las ik vanaf groep 7 vooral streekromans over de Tweede Wereldoorlog en na het dagboek- ook herinneringen aan Anne Frank het boek van Miep Gies. En hoewel dat technisch gezien ook de boeken uit mijn jeugd zijn, zijn dat geen jeugdboeken meer.

23 thoughts on “Boeken uit mijn jeugd

 1. Hoewel ik graag las was er toch een groot gebrek aan boeken in mijn jeugd. het best herinner ik me “de kinderkaravaan dat op de lagere school werd voorgelezen.

 2. Ik heb vroeger alle Arendsoogboeken gelezen. Prachtig vond ik die. Mijn favoriet is toch wel ‘de gebroeders Jonathan’. Wat een geweldig boek. Jongste las het pas en ook zij was onder de indruk.

 3. Mijn favoriete boek was “Het beest met de achternaam” van Annie M.G. Dat las ik van voor naar achter en weer terug. Ik had een hekel aan typische meisjesboeken; verder was ik niet kieskeurig. Als het maar een beetje spannend was!
  Een leven zonder boeken kan/wil ik me gewoon niet voorstellen…

 4. IK ben opgevoed en gegroeid met boeken lezen. Al vroeg Pim Pandoer, De Vijf, Arendsoog en zo meer. Strips van Buck Danny, Archie de Man van Staal en Dick Bos. Maar ook van een andere generatie natuurlijk. Toen mijn interesse op gebied van luchtvaart, oorlog en auto’s steeds verder ontwikkelde las ik die gretig door. Hugo Hooftman, Bart v.d. Klaauw, de Alkenreeks. Ik verzamelde ook boeken. Nog… En zo kan het zijn dat er hier mee te vinden zijn dan in de gemiddelde boekenwinkel. En ik lees er nog steeds een stel, dwars door elkaar heen als het moet. Er ligt nog een beste stapel ‘nog te lezen’….:)

 5. Och ja, die Kluitman kinderboekenseries heb ik ook verslonden. Ik was lid van twee bibliotheken omdat je bij elke bibliotheek maar twee of drie boeken mocht lenen en ik daar niet genoeg aan had. Soms mocht ik voor een dubbeltje (ik ben uit de jaren vijftig) van mijn spaargeld een boekje kopen bij een rommelwinkeltje in onze straat. En ik herken die leeshonger naar het ‘betere’ werk. Ik ging ook al op de lagere school over op Anne Frank en het betere geschiedenisboek. Die stonden in de kinderafdeling bij de ‘studieboeken’. Overigens las ik ook jongensboeken zoals Pim Pandoer en Arendsoog en de Drie Musketiers. Die vond ik geweldig. En ik ben mijn hele leven blijven lezen. Had op een gegeven moment een muur vol boeken, net als mijn echtgenoot trouwens, ook al zo’n veellezer. Tegenwoordig heb ik nog maar drie Billy boekenkastjes met mijn liefste boeken erin. Het werd teveel. En, gek genoeg, ik heb ze ook niet meer in mijn woonkamer, maar in mijn werkkamer staan. Je ziet haast geen woonkamers met boekenkasten meer tegenwoordig. Raar eigenlijk. Vroeger (oma vertelt) was je daar juist trots op.

 6. Oh jeetje, geen Jip en Janneke??? Wat erg voor je!! En vanaf groep 7 al boeken over de oorlog? Dat vind ik best wel heftig! Deed je niet mee aan de magie gan Harry Potter?

  1. Allemaal gelezen toen ik 17 was en nee geef ik niks om. Ben niet trend gevoelig. Streekromans over de oorlog vond en vind ik leuker.

 7. Ik was als kind, omdat het gratis was, wel lid van de bibliotheek. Drie boeken per keer en dan op tijd weer inleveren. Ik weet niet eens meer welke boeken. Daarna nog weinig gelezen, wel wat gekocht en dat is dan om te bewaren en af en toe in te kijken. De Ronflonflon reeks bijvoorbeeld en boeken om iets in op te zoeken.

 8. ja lezen van boeken sta ik volkomen achter
  ik las vroeger ook erg veel , maar kan je geen jeugdboeken meer noemen hoor
  de laatste jaren is het lezen er bijna niet meer bij , zeker boeken niet meer
  heb ook heel velen weg gedaan naar mensen die ze graag wilden , maar niet het geld hebben om ze aan te schaffen
  nu houd het op bij ” Spoor ” ” de Vogelvrije Fietser ” ” Puur Natuur ” en Vogels ” , allen tijdschriften welke hun oorsprong ondersteun

 9. streekromans vind ik super, Beekman en Beekman van Toon Kortooms, de Witte van Ernst Claes maar ook Godfried Bomans met zijn ongekende woordgebruik. Ik was vroeger niet weg te slaan uit de bieb. Maar ook Arendsoog, Pietje Bel en aanverwanten stonden op mijn leeslijst.

 10. Ik ben altijd al een groot liefhebber van boeken geweest en dat zal vast nooit veranderen.

 11. Mijn jeugdboeken waren de usual suspects voor die tijd: Dik Trom, Kruimeltje, Paddeltje, de Kameleon, Pippi Langkous (!), Bob Evers, alle boeken van J. B. Schuil (toen moraal nog moraal was), en natuurlijk de Scheepsjongens van Bontekoe. (Ik durf dit nauwelijks op te schrijven want het wachten is op een actiegroep die deze roman die speelt in de tijd van de VOC verboden wil hebben). Ik heb het boek ik weet niet hoe vaak herlezen. Het werd voorgelezen op televisie door, jawel, mister Bontekoe in person, Coen Flink en door de bovenmeester in de zesde klas van mijn lagere school. Ik herinner me het geluksgevoel wanneer ik met het boek (uit de bibliotheek) in mijn vaste hoek van de bank plaatsnam, het opensloeg, de eerste regel, die ik uit mijn hoofd kende, hoe het verhaal zich verder ontspon. Geluk, ik denk dat ik nooit gelukkiger geweest ben dan op zulke momenten.

 12. Het maakt niet uit welke boeken je leest, als je er maar iets aan hebt.
  Sommige kinderen lezen graag boeken voor volwassenen en ik ken oudere mensen die liever jeugdboeken lezen.

Comments are closed.