Amsterdam Centraal

Aanhouding door spoorloper op Amsterdam Centraal

Laatst stapte ik over op Amsterdam Centraal, een normaal al druk station, maar nu werd ik van twee kanten ingehaald door rennend NS personeel. Das op zich al vreemd, maar zeker de grote aantallen maakte mij nieuwsgierig. Iemand in elkaar gezakt? Of geslagen? Conducteur mishandelt? Zwartrijder? Ik had dan ook mazzel dat de trein die ik moest halen dezelfde kant op was.

Eenmaal dichterbij werd ik met een nog grotere vaart ingehaald door de politie en nog voor ik daadwerkelijk gezien had wat er was, wist ik dat het serieus was. De politie komt namelijk wel en ook in aantallen maar niet rennend als dat niet nodig is. Eenmaal verderop viel me op dat de treinen zeer langzaam reden en dat ik niet de enige was op het perron. Een reiziger vertelde me dat de conductrice van de sprinter een man op het treintoilet had aangesproken omdat hij zo slecht klonk. Bij het naar buiten komen was hij op de vlucht geslagen maar kon zij en heel wat andere reizigers zien dat hij wit spul op zijn lippen had en zoals één van de reizigers het omschreef; ‘een lijpe blik op zijn ponum’.
De man die op de vlucht sloeg rende de sporen op, NS personeel mag en doet dat niet zomaar, als het moet gebruiken zij van die oversteekplaatsen maar daar liep die lijperd niet. Ik aanschouwde een aankomende trein die snel genoeg gewaarschuwd werd en zeer langzaam naderde. Een paar sporen verder was de lijperd gaan zitten. Het treinverkeer stond stil, hij bewoog ook niet maar zowel de politie als het NS volk was in beweging, via de aangewezen wegen kwamen zij steeds dichter bij de man in de buurt maar probeerde tegelijk te voorkomen dat hij het op een rennen zou zetten.
Uiteindelijk stak hij alle sporen over en terwijl een agent naast me mee stond te kijken en getuigen opnam, zag ik dat hij iets weggooide over het hek. Ik wees de agent erop die vroeg of het een zakkie was. ‘Nee het was groter’. Maar het hek was aan de andere kant van een hele rij sporen en zo goed zie je het niet. De man wilde wel weglopen maar zo makkelijk kom je daar niet weg.

Dat de politie niet stilstond zorgde ervoor dat zijn vluchtpoging in de kiem werd gesmoord. Met hand op het wapen werd hem iets voor mij onverstaanbaars toegeroepen. Zijn handen verdwenen achter zijn rug en in de boeien werd hij afgevoerd. Met een klein kwartier vertraging vertrok mijn trein, de trein waar die lijperd net nog inzat, en zag ik hoe er aan de andere kant van het hek een mes werd gevonden. Leuk joh dat Amsterdam Centraal!

Spoorloper op Amsterdam Centraal

24 thoughts on “Amsterdam Centraal

 1. Welkom in de echte grote stad. Zoals bij elke stad met een groot Centraal Sation heb je ook hier dit soort mafkezen. Vervelend, maar onderdeel van de vaak wat naieve maatschappij. Ooit kreeg ik een scene mee rond een zwartrijder in de trein van Almere naar Weesp. Noem dat maar eens een grote stad. Nee, maar de paniek van rennende mensen in de trein was er niet minder om..

 2. Zo maak je nog eens wat mee, maar de verdovende middelen, die steeds gevaarlijker worden doen gekke dingen met een mens. Hans

 3. Het gebeurt met enige regelmaat dat politie iemand uit trein of tram moet halen, de sukkels gaan meestal op de loop en áls er dan iets mis gaat krijgt oom ( of tante) agent de schuld. Iemand die op de vlucht slaat roept gewoon zélf problemen over zich af.

 4. Als er hier iemand op het spoor loopt is dat meestal met andere doeleinden. Gelukkig is het in Amsterdam goed verlopen.

 5. een flink avontuur en maar 15 minuten vertraging , dat kan enkel in mooi Amsterdam :)
  mooie Z/W opnamen , probeerde de bovenste te herkennen , maar nee dus

 6. Ik weet niet hoe dichtbij dit was, maar lijkt me toch wel eng om mee te maken!
  Maar de “zwart-wit” foto’s die je maakt zijn erg mooi.

  1. Flink ingezoomd ik overbrug alle sporen op de bovenste. Maar de trein waar hij inzat dat was mijn overstap…niet bang aangelegd voor de rest.

Comments are closed.