8 dingen die boekengekken doen

8 dingen die boekengekken doen

Lezen ik ben er dol op, vooral boeken zijn favoriet. Ook blogs lees ik graag, bladen en kranten heel wat minder. Hoewel mijn boekencollectie een lachtertje is ben ik echt wel een boekengek en weet je er zijn dingen die boekengekken doen.

Niet kunnen kiezen
O ik ben schuldig ik kan met regelmaat niet kiezen welk boek ik ga lezen. Met een hele stapel de bibliotheek uitlopen is dan ook niks vreemds.

Snuffelen
Heel soms koop ik een nieuw boek, dat zo’n boek nog kraakt en zo lekker nieuw ruikt, toch scoor ik veel vaker een tweedehands boek. Zeker oude boeken hebben een speciaal luchtje samen met de vergeelde bladzijdes en kapotte rug, maakt het een boek heel speciaal.

Dagje weg
Ga ik een dagje weg dan check ik vaak waar de bibliotheek is en of er een restaurant inzit. Daar kan ik zeer waarschijnlijk even rustig zitten om een boek of blog te lezen. Overigens check ik ook vaak of er een minibieb ergens te vinden is dan fiets ik daar ook nog even langs.

Boekenwinkels
Ik heb er geen fetish mee, tenzij het een mooi gebouw is. Een nieuw boek haal ik er graag op maar tussen al die vreselijk dure boeken dwalen is niet goed voor mijn bankrekening en vaak zijn de boeken met een paar weken te huur in de bibliotheek, te koop op Marktplaats of goedkoper online.

Aanraden
Soms kom je iemand bij toeval tegen, op straat of in een museum, een vreemde eigenlijk. En weet je regelmaat hoor ik mezelf iemand dan een boek aanraden. Ik heb wel eens een vreemde haar adres staan vragen zodat ik het boek op kon sturen. Het leukste? Ze gaf het en mailde me een week later dat ze het in één adem gelezen had.

Altijd en overal
Ja das wel echt een dingetje van mij, ik kan overal lezen. Al breken ze de trein om me heen af, zolang de stukken niet op m’n boek vallen lees ik fijn verder.

In slaap vallen
Overdag heb ik er geen last van, maar als ik ’s avonds in bed nog wat wil lezen dan valt m’n boek wel eens op m’n gezicht. Ben ook regelmatig wakker geworden dat het boek nog op m’n buik lag.

Geen e-reader
Ik kocht jaren geleden een e-reader, een fijn ding waar ik aardig wat boeken op gelezen heb. Het ligt nu al jaren ongebruikt in een la omdat ik liever een boek vast heb.

En boekengekken, is het herkenbaar?

23 thoughts on “8 dingen die boekengekken doen

 1. O. ja zeker herkenbaar :-) Trouwens, ik heb ook geen e-reader, geef mij maar het papier. Als je weg gaat, moet je dan wel wat meer gewicht mee nemen, maar dat heb ik er graag voor over.

 2. Mijn vrouw is een fervente lezer van boeken. Al heb ik de indruk dat het wat minder is de laatste tijd.
  Ik lees vooral blogs en nieuwssites.

 3. Ik las veel toen ik nog geen blog had en was er veel herkenbaar. Tegenwoordig lees ik eigenlijk alleen logjes en de krant. Komt ooit wel goed want “de echte lezer” is nooit helemaal weg.

 4. Ik lees soms drie boeken door elkaar heen. Daarnaast bladen, de digitale nieuwssites, volg de Socials en schrijf zelf ook nog het e.e.a. Mijn eigen bieb is groot zat om een school aardig onderwijs mee te geven over lec- en literatuur. Kortom ik ben wel een lezer denk ik. Als ik om me heen kijk zie ik tientallen boeken die ik nog met lezen. En ondanks dat zit er weinig rem op de aankoop van nieuwe aanwinsten ‘die ik niet kan missen’. Maar gelukkig vind ik heel veel bij Kringloopwinkels of op rommelmarkten. Kosten ze niet veel geld en vaak zijn die boeken splinternieuw nog…

 5. Boeken kunnen verslavend zijn heb ik me laten vertellen Zelf ben ik het zeker niet moest indertijd vele saaie volgens mij (maar wie ben ik) onnodige verslagen lezen en opbergen !! Dat was lichamelijk héél belastend zoals U zeker zal weten Grts

 6. Veel herkenbare zaken. De E-reader ligt op het nachtkastje en gaat altijd mee op vakantie, scheelt een krat boeken en gewicht in de caravan. Praktisch gezien dus een voordeel, maar een echt boek leest prettiger.

 7. Een aantal dingen zeker.. niet kunnen kiezen, in slaap vallen als ik ‘s avonds in bed lees, aanraden, vroeger wekelijks naar de bieb, 2e hands boeken kopen, nu weer af en toe nieuw als ik de schrijver heb ontmoet of ken. E-reader is een uitkomst, nooit een vervanging voor een papieren boek, maar ‘s avonds in bed heerlijk om op te lezen vanwege het ingebouwde leeslampje.
  Leuk logje Liesbeth!

 8. je hebt gelijk hoor , laat die alcohol maar staan
  ik nu ook ff geen pinten en wie weet nooit meer , dronk er te veel
  maar met de griep heeft het niet van doen hihi dat is allemaal gein
  zo je in de pps kan zien
  geniet de dag

 9. Jaaaaaah! Ik heb niets met e-readers. Dat haalt toch de pracht en magie van het boeken lezen weg? Ik wil ze ook voelen. En dat van boekenwinkels herken ik. Ik wil altijd een boekenwinkel in. Vooral als ik reis. In Amerika ben ik gek op Barnes & Noble. Dat zou jij ook fantastisch vinden. Een giga boeken winkel (keten) met een Starbucks er in.

 10. ook ik las vroeger zeer veel boeken , geen zware werken , maar meest trillers
  nu zijn het nog wat tijdschriften , zoals Vogels en Puur als ook de Vogelvrije fietser
  die bibliotheek in Maastricht is een pracht locatie voor een bieb , heb er met plezier rond gelopen
  nu in het nieuws onlangs meer en meer biebs ook op openbare plaatsen als stations

 11. Al van toen ik kon lezen, waren boeken mijn favoriete tijdverdrijf. Sinds de burn-out sukkel ik met mijn concentratie waardoor het lezen van langere teksten momenteel moeizaam loopt.

 12. Boeken lees ik veel te weinig maar tijdschriften en blogs maak ik altijd wel even tijd voor. Ga is met de trein dan zit de e-reader als eerste in de tas, nou ja, of mijn fototoestel.

 13. Ik lees eigenlijk alleen nog digitaal, behalve kookboeken, die wil ik in de kast hebben… En mijn vrouw heeft dat met SF.

 14. Sommige punten zijn idd herkenbaar.
  Geen dure boeken kopen/ wel bieb, ruilen of op een aanbieding wachten.
  Ja, voor het slapen gaan in bed lezen en na 10 min het boek weg moeten leggen vanwege dichtvallende ogen.

 15. Ook mijn e-reader stierf een stille dood…
  Boeken… in iedere stad zoek ik naar een leuke boekenwinkel. Vorige week nog een mooie ontdekt in Maastricht in een kerk. Alhoewel… er stonden er veel teveel. Mijn favoriete winkel is de drukkery in Middelburg.

 16. Vroegah las ik heel veel en nu nog steeds, maar veel te weinig boeken. Ik schaam me daarvoor. Over overal en altijd lezen: ik was jaren geleden bij een concert van de Rolling Stones. (In Nijmegen, één van die tournees waarvan gezegd werd dat het wel eens de laatste zou kunnen zijn. En dit is 83 jaar geleden) Tijdens het wachten op de aanvang las ik het boek dat ik (natuurlijk!) had meegenomen. Ik heb daar uren staan (!) lezen, tot hilariteit van de omstanders. Toen begon het voorprogramma, Robert Cray, en ik moest mijn boek wegbergen, ook omdat het donker begon te worden. Mick Jagger schijnt me later nog gewenkt te hebben en gewezen op een plekje op het podium waar een fijn leeslampje stond, maar om de een of andere reden heb ik dat gemist, en dat is jammer want anders had ik nog mooie een stukje kunnen voorlezen.

Comments are closed.