Zondag 7 augustus 2016

Berenkuil EIndhoven

Berenkuil
Dat ik het niet zo hoog in de bol heb van Eindhoven is wel bekend. De stad heeft geen mooie straten, geen geweldige hoogbouw en qua sfeer schort het er ook aan. Gelukkig kom ik hier al lang genoeg om door al deze nadelen heen te kijken en te genieten van wat de stad wel te bieden heeft. Zo is één van de meest bijzondere locaties in Eindhoven de Berenkuil.

De Berenkuil is een rondlopend verkeersplein met twee verdiepingen. Boven rijden de auto’s richting onder andere Helmond en onder kunnen de fietsers door middel van 4 tunneltjes hun weg vinden. Het is een drukbezocht punt want zowel het station als de TU zijn om de hoek. Tot hier klinkt het niet heel bijzonder he? En als ik je nu eens zou vertellen dat het complete gedeelte beneden vol met graffiti en verf zit en dat dat mag?

De Berenkuil is één van de oudste vrije spuitplaatsen van Nederland. Op elk moment van de dag zijn daar de mooiste en bijzonderste kunstwerken te zien, maar een dag later kan deze al weer onder een dikke laag verf verdwenen zijn. Bijna elke keer als ik er langs kom doe ik de moeite even stil te staan en rond te kijken wat er allemaal bedacht is. Van levensecht tot fantasy kom je er tegen en het verbaasd me elke keer weer hoe precies hoe mooi en hoe bijzonder hun werk is.

Eens in het jaar komen er vele bekende en bijzondere graffiteurs samen voor ‘step in the arena’, tijdens dit evenement kan je over de ene na de andere schouder kijken wat je er van vindt en zelfs dan raak je niet uitgekeken. Maar hoe bekend en groots deze kunstwerken ook zijn met een maand zijn ze alsnog verdwenen. Deze locatie is enorm in trek voor trouwreportages maar ik fotografeer er het liefste de kunstenaar aan het werk.

22 thoughts on “Zondag 7 augustus 2016

 1. Een neef van ons heeft zijn trouwreportage onder de Brienenoordbrug laten maken. VOnd dat toch wel heel apart. Wat deze mensen maken vind ik echt kunst. En dan maar hopen dat niet de een of andere gast er per se weer iets overheen moet kladderen.

 2. Ik ken die stad niet…. behavle dan het theater erin ;-)

  maar …veel steden zijn naar mijn idee saai en lelijk

  1. Kijk daar kan altijd verandering in komen. Maar echt mooi is het niet. Liever Den Bosch of zo.

  1. Ik weet het zo snel niet, maar heb wel een paar opties maar of de rest van Eindhoven het er mee eens is;)

 3. Eindhoven was vorig jaar bij het station het eindpunt van een etappe op de fiets van de LF 7 , moet weer eens verder op deze route , wandel tegenwoordig meer :)
  dat zijn echte artiesten die deze kunstwerken maken en er daar ook goed de kans voor krijgen

  1. Ken die route niet maar ben dan ook geen fietsroutefan. Mocht je komen fietsen hier de Berenkuil is 10 minuten van het station

 4. Hier zijn ook heel veel plekken waar men graffity heeft, onder bruggen etc, langs de fietspaden, erg leuk ook, maar dat blijft wel staan, wel zijn ze altijd op de skatebanen bezig, overal, zelfs op de grond, hahaha erg apart.

  Mooi!

  X

  1. Ik vind het helaas niks als het op bruggen gespoten word. Dan is het al snel vandalisme.

   1. Het zijn fiets viaducten en dit is geregiseerd door de gemeente, allemaal juist kunst voor on the road, door kunstenaars en kinderen gemaakt.. dus ik weet niet… geregiseerd dus, maakt het juist bijzonder.

 5. Ik ben er één keer geweest; inderdaad lelijk en sfeerloos. Dacht: Misschien het Van Abbemuseum. Helaas ook een teleurstelling. Maar dit spontane en kleurrijke werk zouden ze op meer plekken moeten toestaan. Geeft nog wat kleur aan de stad.

  1. Ik vind het gebouw mooier dan wat er in het museum hangt. Zonde om gel aan uit te geven.

 6. Als ik er kom is dat meestal met de trein maar dit wist ik niet, ga er de volgende keer naar zoeken.

 7. Dit is toch echte kunt hoor, ze fleuren het grijze beton op. Jij hebt het fraai vastgelegd Liesbeth.

 8. Zijn er fotografen die de kunstwerken vast leggen voordat er weer over heen wordt gespoten?

  Nieuwsgierige groet,

 9. Ik/wij vinden aan Eindhoven ook niet veel en zullen er spontaan niet naartoe trekken… Vind het wel een tof initiatief dat er plaatsen zijn waar graffiteurs hun ding kunnen doen! Daar zitten echte kunstenaars tussen!
  ??

  1. Ik hoor dat van veel mensen sfeerloze lelijke stad. De graffiti is gaaf maar alleen als je hier toevallig al moet zijn.

   1. Je weet niet of er een Berenkuil fotograaf bezig is om een fotoboek samen te stellen

    Vriendelijke groet,

Comments are closed.