Zaterdag 12 maart 2016

Sabaton LP op m'n platenspeler bij een blog over Alestorm en Sabaton in 013

\M/etal!
Halverwege juli vorig jaar stond ik heerlijk in het zonnetje op een metalfest, om precies te zijn op de ijsbaan van Eindhoven. Van ijs niets te bekennen het was vooral platgestampt gras, verschaald bier en waar ik voor kwam; Alestorm. Een Britse Pirate metal band oftewel heavy metal.

Moet ik even een pauze inlassen om dit te laten bezinken of gaan we gewoon ineens verder?

Jaha tussen poesjes en polkadots hou ik van een stevig melodietje. De muziek van Alestorm laat zich het beste beschrijven als gruwelijk blije uptempo metal en zo ongeveer de helft van hun oeuvre staat dan ook in mijn goedemorgenmaandagmix. Het eerste nummer wat ik van hun hoorde was Keelhauled (kielhalen dus) mijn favo stukje uit dat nummer: ‘Take his money and his hat, He won’t need them where he’s gonna go’, wandelt wel eens door mijn gedachte als ik iemand eens niet zo lief vind. Nou moet ik zeggen dat ik niet specifiek iets met piraten heb, nee zelfs met Johnny nie, maar het blije van de muziek het bijna niet aanwezige grunt en het geweldige geluid van de keytar heeft me tot een trouwe luisteraar gemaakt.
Alestorm was vorige zomer fantastisch en het was die dag ook dat ik tegen mijn gezelschap zei; ‘Zou het niet geweldig zijn als Alestorm en Sabaton samen op zouden treden’. Met dat ‘samen’ bedoelde ik overigens achter elkaar aan. Het moet een maand of 3 daarna geweest zijn dat ik tijdens een nachtdienst een prachtige oproep tegen kwam. Alestorm en Sabaton zouden samen gaan touren!!!

Sabaton is een powermetalband uit Zweden die verschillende albums hebben uitgebracht met oorlog als thema. Ze zingen een groot aantal nummers over de Tweede Wereldoorlog waaronder een nummer over de Screaming Eagles in Nederland bekend als 101 Airborne, jawel die gasten van een brug te ver, d-day, ja ook de Ardennen, Eindhoven. Ik was verkocht, simpel.

Sabaton tijdens hun optreden in Tilburg.
Gister was het dus ein-de-lijk zover.
Alestorm was geweldig, niks leukers dan naar langharige mannen in kilt kijken. En als ik dat even gezien had dan stond er altijd nog een enorme badeend achter hun. Dat die badeend het op een gegeven moment gezien had en aan de wandel-, en uiteindelijk, het publiek in ging was een prachtige toevoeging. Vanaf het balkon had ik een geweldig uitzicht op de rondspringende eend, roeiende gasten en fantastisch spelende band.
Na een minuut of 20 rust liep het podium vol rook en klonk het aanzwellende geluid van een tank. Kippenvel tot op plaatsen die ik niet zal noemen en de geweldige herinnering aan vorig jaar kwamen zomaar even boven drijven. Niet voor lang want de eerste tonen van Ghost Edition knetterde de zaal door en de volglichten zette zomaar het licht op de drummer die op jawel een tank zat. Het ene na het andere nummer werd ingezet, ik heb uitbundig staan zingen want ook Sabaton is amper grunt en zeer goed verstaanbaar. De toegift waar al de hele avond om geroepen werd was de zanger in zijn boxershort, laten we het zo zeggen zijn stem is óók goed gevormd…

Na een avondje stem en oren verkrachten kan de Nederlandse taal er ook nog wel bij
dat feessie was veelste snel voorbij!!!

12 thoughts on “Zaterdag 12 maart 2016

 1. Niet zo mijn ding maar smaken mogen en moeten verschillen of het zou anders saai worden in de wereld

  1. Begrijpelijk hoor het is stevige muziek. Ik heb gelukkig een brede smaak ik wissel dit rustig af met Vivaldi of Handel.

 2. mij genre is dit niet en dat hoeft ook niet…
  maar jij hebt je duidelijk geamuseerd

  prettige zondagavond Liesbeth

 3. Ik heb even wat stukjes zitten luisteren , ja stevige muziek maar nog steeds wél muziek, dat is wel eens anders met metal. het doet eigenlijk een beetje Iers aan, ( ik ken de groepen niet dus misschien kómen ze wel uit die hoek) kan me wel voorstellen dat je het naar je zin had;-)

  1. Leuk dat je hebt zitten luisteren, zoals ik al typte. Alestorm is Brits dus ja dicht bij het vuur. Ik vind die invloeden juist het leuke aan die twee bands en ja heb enorm genoten.

 4. Haha klinkt als een mooie avond! Ik vind het soms heerlijk symfonische metal te luisteren: Nightwish, epica, lacuna coil enz. Als mensen daarachter komen kijken ze me altijd aan alsof ik gek geworden ben, ze verwachten dat nooit bij me :-P

  1. Ja ik ken jouw rijtje ook allemaal, maar heb meer met mannen. Maar om in de sfeer te blijven, luister Pirates of the Caribbean van Epica eens. Vette cover!

Comments are closed.