Zaterdag 11 maart 2017

Ondergaande zon vanaf Gorinchem naar de Merwedebrug

Gorinchem
Gorinchem is een stad in Zuid-Holland met in het centrum een goedbewaarde vestingstad. De stad ligt aan de Linge en de Boven Merwede en bestaat sinds het jaar 1000 toen er een nederzetting werd gesticht door vissers en boeren. De plaatsnaam wordt op verschillende manieren geschreven meestal zoals men het uitspreekt Gorkum of Gorcum.

Een aanlegsteiger bij GorinchemMijn eerste kennismaking met de stad was niet meer dan een rondje station, deze keer nam ik geen enkel risico en haalde ik een ov-fiets op station Dordrecht en nam die mee in de trein. Eenmaal in Gorinchem fietste ik richting de vesting en binnenstad. Je treft een mengelmoes van monumenten, omwalling en nieuwbouw. Ik fietste deels over de omwalling van de stad en trof stellingmolen de Hoop de molen stamt uit 1764. Vlakbij ligt de Dalempoort deze als enige van 4 overgebleven stadspoort en vormt samen met de molen een prachtige aanblik

Fietsend door de stad trof ik de mooiste straatpoëzie, zag ik de kruitmagazijnen en kwam langs monumenten als Dit is Bethlehem en Dit is in Abrahams schoot. Gorinchem is een prachtige vestingstad mocht je de stad willen bezoeken, vanaf mei kan je de kerktoren beklimmen. Na ruim 30 kilometer stapte ik af en at ik genietend van de zon een broodje terwijl ik keek naar de provincie aan de overkant, de voorbij varende schepen en de ondergaande zon en droomde over de tijd dat deze stad zijn vesting nog nodig had.

Scheefstaande huizen in binnenstad Gorinchem

13 thoughts on “Zaterdag 11 maart 2017”

 1. henk50 schreef:

  Een mooie oversteek is nog met de veerpont naar het zeer historische Woudrichem. Daar lijkt de tijd stil te hebben gestaan. En dan lopend of fietsend over de dijk naar Sleeuwijk en daar de pont terug naar Gorkum. Als je liever westenwind mee hebt moet je het andersom doen.

 2. henk50 schreef:

  Gorkum: ik heb er van mijn zevende tot mijn dertiende jaar gewoond. De Merwedebrug zien bouwen. De historische binnenstad was totaal verwaarloosd maar is nu erg mooi opgeknapt! En ik zie de Gorkumse Zoute Bollen op je foto (reclame).

  1. VillaSappho schreef:

   Ja prachtig die mooie reclame.

 3. minoesjka2 schreef:

  Eigenlijk ben ik nog nooit in Gorinchem geweest, terwijl ik er zo dicht bij woon, maar ik hoor de laatste tijd ook van andere dat het zeker de moeite waard is, dus toch maar eens naar toe gaan :-)

 4. rietepietz schreef:

  De moeite waard natuurlijk die zonsondergang, prachtig!

 5. Rob Alberts schreef:

  Lopend deed ik ooit dezelfde ronde.

  Inderdaad de moeite waard!

  Vrolijke voorjaarsgroet,

 6. RenéSmurf schreef:

  De stad met de raarste naam van Nederland.
  Ik ben er nooit geweest, maar wellicht komt dat nog eens, want ik hou wel van oude steden.

 7. Edward McDunn schreef:

  Deze stad heb ik nog nooit bezocht Liesbeth, door jou enthousiasme lijkt het mij zeker de moeite waard.

 8. John schreef:

  Ik vind je eerste zin echt een rommeltje hoor ;) Ik ben er nog nooit geweest.

 9. fietszwerver schreef:

  pracht foto’s van een mooie stad

 10. natuurfreak schreef:

  Het zie r me daar heel leuk uit.

 11. Matroos Beek schreef:

  Toch vreemd dat men het niet uitspreekt zoals het geschreven is ‘goor in chem.’
  Mooie foto’s!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *