Vrijdag 2 oktober 2015

War Cemetary Groesbeek is een Canadese begraafplaats er liggen 2619 soldaten begraven. De foto is gemaakt tijdens het gouden uur.

Eigenlijk stond Groesbeek gister- helemaal niet op mijn lijstje. Onderweg naar Nijmegen tikte ik per ongeluk een app aan en las ik meer over deze plaats. Een rondje google maakte de keuze zoveel makkelijker. Dit is de Canadian War Cemetary te Groesbeek. Een prachtig gelegen begraafplaats. Eveneens midden in het Zevenheuvelengebied. Vanaf deze prachtige locatie kan je de Duitse grens zien. Er liggen hier 2619 gesneuvelde soldaten grotendeels gestorven buiten Nederland. Een commandant van de Canadese landmacht heeft besloten dat geen enkele Canadese soldaat in Duitse grond begraven mag worden. Mooie gedachte.
Met die gedachte fotografeerde ik hier. De rust, amper verkeer en maar een enkele vogel raakte me. Wat volgt op een prachtige dag is vaak een nog mooier gouden uur. Het licht was anders, puurder dan ik gewend ben. Misschien te verklaren door de hoogte?

Na een korte d-tour fietste ik de weg langs de begraafplaats af en zag ik in de verte een blauwe gloed bij de bomen. ‘Wat is da…o shit’. Helaas schemerde het al teveel voor foto’s maar stel je een fietspad wat de diepte in verdwijnt voor of kijk hier. Dat blauwe was de weg waarop ik stond maar dan alleen recht vooruit. Er lag een giga dal voor me, ja wat omhoog gaat moet ook weer naar beneden. Dat daar, was de weg naar huis. Ik spoorde mijn OV-fiets aan sjeesde als een kanonskogel het fietspad af in één woord GEWELDIG! Helaas haalde ik het niet om weer boven de komen maar I solemnly swear bij leven en welzijn fiets ik volgend jaar de Liberation Route van Eindhoven naar Arnhem en sjees ik hier nog eens naar beneden! Om het wel te halen.

En nog geen jaar verder deed ik wat ik hier van plan was. Of ik die heuvel nu wel haalde, dat moet je hier maar gaan lezen!

2 thoughts on “Vrijdag 2 oktober 2015

    1. Het grootste deel van deze tekst schreef ik in gedachte al toen ik nog onderweg naar huis was. En dus alle adrenaline nog in mij zat. ‘Het lijstje’ zal nooit meer verdwijnen denk ik. Het is ooit begonnen als ’12 maanden 12 steden’. Het jaar is nog niet voorbij en ik ben al bij 12. Aan de ene kant streep ik af aan de andere schrijf ik bij. Mooi he.

Comments are closed.