Donderdag 26 november 2015

Geschiedenis van de badeend
De badeend is uitgevonden door kunstenaar Peter Ganine hij maakte rond 1940 een drijvend stuk speelgoed in de vorm van een eend. Hij vroeg er patent op aan en hiervan zijn er meer dan 50 miljoen verkocht. Ondanks dat er zoveel van verkocht zijn werd de badeend pas echt bekend door het liedje ‘Rubber Duckie‘ van Ernie uit het Amerikaanse Sesamstraat. Het liedje was populair er kwamen nog meer liedjes uit over de badeend waaronder ‘Put down the Duckie’. De badeend is nog steeds het favoriete speeltje van Ernie.
Badeenden zijn overal algemeen gemaakt van rubber en steeds vaker van vinyl. Een badeend moet de eigenschap hebben om te kunnen drijven maar ze bestaan in alle kleuren, maten en soorten. Zo bestaan er lichtgevende en vibrerende badeenden en kunnen ze worden bedrukt met logo’s voor relatiegeschenken of hotel badkamers.

Maar waarom is die rubberen badeend geel en niet bruin zoals de meeste baby eendjes? De bruine baby eend komt veel meer voor, zo zijn ze vanuit de lucht en in het water namelijk veel minder goed zichtbaar. Uiteraard bestaan er wel gele baby eendjes, die soort heeft een tekort aan melanine en worden later wit van kleur. Het kan dus zijn dat Peter Ganine zo’n geel eendje zag en het kinderspeelgoed bedacht.
Toch heeft de kleur geel wel een groot voordeel. De badeendjes zijn bedacht als speelgoed en in eerste instantie dus voor kinderen. Kinderen houden van vrolijke kleuren, vooral primaire, pak daar de gele eend met rode snavel bij en je hebt een positief in het oog springend stuk speelgoed.

In 1992 sloeg een container van een vrachtschip. De container was gevuld met 28.000 badeenden. De eenden in deze container werden door wind en golfstromen naar vele locaties op de wereld gedreven. Onder andere de stranden van Alaska en de kust van IJsland. Hun tocht heeft veel waardevolle informatie over golfstromen opgeleverd. De laatste eendjes zijn in 2007 in Cornwall aan land gehaald.

Kunstenaar Florentijn Hoffman maakte een groot kunstwerk genaamd Rubber Duck. De uit verschillende maten bestaande badeenden reizen sinds 2007 de hele wereld over. De grootste versie is 600 kilo zwaar en 26 x 20 x 32 meter groot. Dat ik een beetje badeendjes-fan ben is denk ik wel duidelijk daarom staat het fotograferen van de Rubber Duck ook op mijn lijstje met wensen. Helaas ligt de Rubber Duck op dit moment iets te ver dobberen hier vandaan, namelijk in Philadelphia.

Photo Friday Challenge – Geel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge