Donderdag 15 oktober 2015

Portret van het Geuzenmonument op de Markt in Vlaardingen.

Portret van het Geuzenmonument op de Markt in Vlaardingen.

Geuzenmonument

Het geuzenmonument is een monument ter nagedachtenis aan de eerste verzetsgroep van de Tweede Wereldoorlog genaamd de Geuzen.
Het monument is te vinden op de Markt in Vlaardingen. Het stelt een lopende man voor zijn ene hand tot vuist gebald, zijn ander zoals op de foto te zien is, afwerend opgeheven. Voor hem staan twee afgehakte onderbenen en dit alles is gericht op een 18 vlakken lange oversteekplaats richting het oude politiebureau waar de 18 Geuzen werden vastgezet. Vandaar zijn ze overgebracht naar het Oranjehotel in Scheveningen. De drie minderjarigen werden vervangen door de 3 leiders van de Amsterdamse Februaristaking, deze 18 mannen werden op 13 maart 1941 vermoord op de Waalsdorpervlakte in Den Haag.

Ter nagedachtenis aan de Geuzen schreef Jan Campert het gedicht ‘het Lied der Achttien dooden’. Ook hij was een verzetsstrijder die Joden over de Belgische grens hielp. En ook hij werd verraden en vond op 12 januari 1942 in concentratiekamp Neuengamme bij Hamburg de dood. Zijn gedicht leverde al tijdens de Tweede Wereldoorlog geld op om Joodse kinderen een onderduikadres te leveren.
Het gedicht is hier te lezen.

 

5 thoughts on “Donderdag 15 oktober 2015

  1. Een heel indringend gedicht. De inleving van Jan Campert is niet alleen groot, het treft de lezer dubbel te weten dat hij later zelf ook verraden en gedood werd.
    Mooie foto. Doordat je maar een gedeelte laat zien, is de impact groter.

    1. Hey Mirjam, omdat ik hier vandaan kom ken ik het meeste wel. Het beeld blijft mij veel doen. Maar weinig mensen kennen het verhaal van de schrijver van het gedicht. Je komt het gedicht regelmatig tegen. Bij toeval kwam ik een paar regels op een monument in Emmen tegen een paar weken geleden.

    1. ja he, ik lees het regelmatig door ken het al 20 jaar en vind het nog steeds geweldig.

Comments are closed.